Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Εικόνες όλο έμπνευση


 

Νέες τάσεις στη διακόσμηση

Μικρά πουλιά … πετούν
Υ
υποκύπψτε στη χαριτωμένη σιλουέτα την μουσικότητα και την αίσθηση της ελευθερίας που μεταδίδει, η εικόνα των πουλιών δημιουργόντας ένα υποβλητικό και ρομαντικό περιβάλλον, που είναι σε θέση να εμπνεύσει ομορφιά και ισορροπία.


Νέες τάσεις στη διακόσμηση1

DIRTY CHIC
Το πάθος για όλα τα πράγματα σε
βιομηχανικό στυλ φθάνει καθαρό και απλό, με εύκολη γοητεία να καλύψουν διαρθρωτικές ανάγκες με βάση λευκό χρώμα. Η αίσθηση της καθαριότητας και φωτεινότητας που επιτυγχάνεται σε αυτές τις περιοχές γίνεται τέλειο σκηνικό για να δημιουργήσετε μια ζεστή ατμόσφαιρα.

Νέες τάσεις στη διακόσμηση2- Ανασύνθεση της βιομηχανικής εμφάνισης είναι δυνατή σε χώρους με διακοσμητικά τούβλα στους τοίχους ή τοίχους με επίχρισμα, βαμμένο λευκό,και μπορει να εμπνεύσει τον αέρα του εργοστασιακού ρεύματος. Ναι, απαιτεί ένα μαύρο και λευκό ντεκόρ.
Η δέσμευση
Vintage με ρετρό στοιχείων, μπορεί να φιλοξενήσειν ταπετσαρία τοίχου με γεωμετρικά μοτίβα. Για να αναδημιουργήσει, κομμάτια από τη δεκαετία του ’50 και του ’60, και να τα διασώσει.
- Μήπως το ενδιαφέρον σto σκανδιναβικό στυλ είναι πολύ μοδάτο ζεστό, φωτεινό και λειτουργικό, χωρίς τη βιτρίνα και πρώτες ύλες από αυτές τις ίδιες τις χώρες;
Νέες τάσεις στη διακόσμηση4 Νέες τάσεις στη διακόσμηση3

Πηγή:.texnotropieskaidiakosmisi.com

Read more »

David Gahan, ο τραγουδιστής των Depeche Mode

 

David Gahan
Ο Βρετανός τραγουδιστής, τραγουδοποιός και ιδρυτικό μέλος του πρωτοπόρου Synthpop/Alternative Rock συγκροτήματος Depeche Mode, Dave Gahan (David Gahan) γεννήθηκε στις 9 Μαΐου 1962, στο North Weald του Essex.
Έχει κυκλοφορήσει επίσης δύο άλμπουμ ως σόλο καλλιτέχνης Paper Monsters (2003) και Hourglass (2007). Το περιοδικό Q τον έχει κατατάξει στη θέση 73 στη λίστα με τους «100 Καλύτερους Τραγουδιστές», και στο Νο27 στους «100 Καλύτερους Frontmen».
Πέρασε τη παιδική του ηλικία, όπως αναφέρει ο ίδιος, πάνω σε ένα ποδήλατο με τους φίλους του. Σε ηλικία μόλις των 5 ετών επήλθε το διαζύγιο των γονέων του, γεγονός που τον άλλαξε ριζικά μιας και χαρακτηριζόταν από άσχημη συμπεριφορά, έκλεβε αυτοκίνητα, ζωγράφιζε graffiti στους τοίχους και μάλιστα κατάφερε να επισκεφθεί 3 φορές το δικαστήριο ανηλίκων πριν τα 14 του μόλις χρόνια. Πέρασε σαφώς, μια δύσκολη εφηβική ζωή!
Αγαπημένο του συγκρότημα όπως αναφέρει είναι οι Rolling Stones και Led Zeppelin και αγαπημένο του album είναι το πρώτο των Led Zeppelin και το Nothing Shocking by Jane’s Addiction.


 
Από την αρχή της δημιουργίας τους, οι Depeche Mode δεν σταμάτησαν ποτέ να απασχολούν την μουσική επικαιρότητα με πετυχημένα άλμπουμ. Οι πωλήσεις τους ξεπερνούν τα 110 εκατομμύρια αντίτυπα…


 
Με τον αέρα της ηλεκτρονικής ποπ μουσικής πέτυχαν να πουλήσουν τον ικανοποιητικό αριθμό των περισσοτέρων από 100 εκατομμυρίων δίσκων παγκοσμίως. Δημιουργήθηκαν το 1980 από τους κιμπορντίστες Vince Clarke και Andrew Fletcher, τον κιθαρίστα Martin Gore και τον τραγουδιστή David Gahan και θεωρούνται ως ένα από τα πιο επιτυχημένα και μακροβιότερα συγκροτήματα σε αυτό το χώρο. Ο λόγος για τους Depeche Mode με τα τρία τωρινά μέλη Martin Gore (στιχουργός, φωνητικά, κιθαρίστας, κιμπορντίστας), David Gahan (τραγουδιστής, στιχουργός), Andrew Fletcher (κιμπορντίστας).
Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή και γυρνώντας το χρόνο πίσω, διαπιστώνουμε πως τα πρώτα δείγματα της συνεργασίας των μελών των Depeche Mode εμφανίζονται το 1977, με τον Vince Clarke και τον Andrew Fletcher να δημιουργούν ένα συγκρότημα με όνομα No Romance In China. Τα δυο μέλη χρησιμοποιούσαν κιθάρα και μπάσο. Το 1979, ο Martin Gore, o Vince Clarke, ο Robert Marlow (συνθέτης ηλεκτρονικής μουσικής) και ο φίλος τους Paul Redmond, δημιούργησαν προσωρινά το συγκρότημα The French Look, αρχίζοντας να χρησιμοποιούν περισσότερους ηλεκτρονικούς ήχους. Ένα χρόνο μετά, το Μάρτιο του 1980 οι Vince Clarke, Martin Gore, Andrew Fletcher δημιούργησαν στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και στις αρχές του 1980 ένα συγκρότημα με όνομα Composition Of Sound, με τραγουδιστή και κιθαρίστα τον V. Clarke στα synthesizer τον M. Gore και στο μπάσο τον A. Fletcher. Το συγκρότημα κυρίως διασκεύαζε τραγούδια άλλων συγκροτημάτων της ίδιας εποχής ή παλιότερης, βέβαια ο Clarke συνέθεσε κάποια δικά του σπάνια τραγούδια. Οι εμφανίσεις τους γινόταν σε μικρές pub και σχολεία της περιοχής και των γύρω πόλεων.
H έλευση του David Gahan στη θέση του τραγουδιστή έγινε το 1980 και έτσι δημιουργήθηκε ένα τετραμελές σχήμα, μετονομάζοντας το συγκρότημα σε Depeche Mode, σε ένα εργατικό προάστιο του Λονδίνου, το Basildon. Τους τράβηξαν τα συνθεσάιζερ και τα drum machines εν μέρει επειδή ήταν εύκολο να τα μεταφέρουν στις συναυλίες τους στις τοπικές παμπ και δεν χρειάζονταν ενισχυτές, αντικαθιστώντας οποιοδήποτε ίχνος κιθάρας. Η ονομασία του συγκροτήματος προέρχεται από ένα γαλλικό περιοδικό μόδας Depehe mode, το οποίο σήμαινε γρήγορη μόδα, όπως δήλωσε o Martin Gore. Το πρώτο τραγούδι που το συγκρότημα ηχογράφησε ως Depeche Mode είναι το Photographic, το οποίο συμπεριλήφθηκε στη συλλογή Some Bizzare Album το 1981, στο οποίο συμμετείχαν και άλλα συγκροτήματα της εποχής. Το Photographic συμπεριλήφθηκε και στο παρθενικό δίσκο των Depeche Mode, Speak and Spell, με διαφορετική εκτέλεση.


 
Η ιστορία ξεκίνησε όταν το συγκρότημα το πλησίασε ο Daniel Miller (μουσικός παραγωγός ηλεκτρονικής μουσικής και ιδρυτής της δισκογραφικής εταιρίας Mute Records) με τον οποίο υπέγραψαν συμβόλαιο. Το αποτέλεσμα της συνεργασίας αυτής ήταν το πρώτο single του συγκροτήματος, Dreaming Of Me, το οποίο κυκλοφόρησε το Φεβρουάριο του 1981 και φτάνοντας στη 51η θέση των charts της Μεγάλης Βρετανίας. Στη συνέχεια, κυκλοφόρησε το δεύτερο single, New Life, το οποίο έφτασε στην 11η θέση των charts.



 
Το Σεπτέμβριο του 1981, κυκλοφορεί το τρίτο single, Just Cant Get Enough, το οποίο ήταν το πρώτο single του συγκροτήματος που έφτασε στο top ten των singles στη Μεγάλη Βρετανία και ήταν το πρώτο single που έγινε video clip και το μοναδικό στο οποίο συμμετέχει ο Vince Clarke. Το b-side του ήταν το πρώτο instrumental (καθαρά ορχηστρικό, χωρίς στίχους) κομμάτι του συγκροτήματος, Any Second Now. Το b-side εμφανίζεται σε κάποιες εκδόσεις του Speak and Spell με στίχους, η πραγματική του όμως εκτέλεση είναι instrumental.


 
Το Speak and Spell ήταν το πρώτο και τελευταίο άλμπουμ που ο κύριος συνθέτης είναι ο Vince Clarke, ο οποίος αποφασίζει να αφήσει τους Depeche Mode.
Έπειτα από τρία album, οι Depeche Mode άρχισαν να γνωρίζουν επιτυχία σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και την Αυστραλία με τις προηγούμενες δουλειές τους, αυτό που όμως απογείωσε το συγκρότημα για πρώτη φορά σε έντονο βαθμό ήταν η κυκλοφορία του νέου τους single, People Are People, το Μάρτιο του 1984. Το single γνώρισε την επιτυχία στα charts πολλών χωρών και ήταν το πρώτο single που έγινε hit στις Η.Π.Α. Η Sire Records μάλιστα κυκλοφόρησε και μια συλλογή ομώνυμη του τραγουδιού, η οποία περιείχε τραγούδια του συγκροτήματος από το 1982.


 
Ενώ ο περισσότερος κόσμος θεωρεί ότι το Black Celebration είναι ο πρώτος σκοτεινός δίσκος των Depeche Mode και η μεγαλύτερη αλλαγή του ήχου τους, το Some Great Reward είναι η “εισαγωγή” αυτού του ύφους. Όλα σχεδόν τα τραγούδια έχουν ένα νέο, πιο “σκοτεινό και σοβαρό” ύφος από όλα τα προηγούμενα άλμπουμ. Αυτό θα γινόταν ακόμα εντονότερο ένα χρόνο μετά τη κυκλοφορία του Some Great Reward, και πριν το Black Celebration, με ένα άλλο τραγούδι-single που συνδέει τις δυο αυτές εποχές, το Shake The Disease (1985).


 
Το Violator ήταν το άλμπουμ που έκανε τους Depeche Mode πασίγνωστους παγκοσμίως. Το συγκρότημα είχε ήδη γνωρίσει μεγάλη απήχηση από τον κόσμο μέχρι τον προηγούμενό του δίσκο, όμως το Violator κυριολεκτικά απογείωσε τη φήμη των Depeche Mode. Μέχρι σήμερα παραμένει το άλμπουμ που πουλήθηκε περισσότερο από όλα τα άλλα, ξεπερνώντας τα 13,5 εκατομμύρια πωλήσεις.


 
Ερχόμενοι στα νεότερα του συγκροτήματος, την άνοιξη του 2009 οι Depeche Mode επιστρέφουν με το single Wrong και τη δημιουργία του δίσκου Sounds Of The Universe, ο οποίος γνώρισε επιτυχία στην Ελλάδα. Ο ήχος του Sounds Of The Universe θυμίζει, όπως δήλωσε και ο ίδιος ο Martin Gore τον παλιό ήχο των Depeche Mode. Το ενδιαφέρον στοιχείο του άλμπουμ είναι ότι η περιοδεία που το ακολούθησε ήταν μια από τις μεγαλύτερες στην ιστορία του συγκροτήματος, ξεκινώντας από το Μάιο του 2009 και με δυο μικρές παύσεις το Φθινόπωρο του 2009 και τα Χριστούγεννα του ίδιου έτους, μέχρι το Φεβρουάριο του 2010.


 
Οι Depeche Mode επιστρέψανε και στη Κεντρική και Νότια Αμερική δίνοντας μερικές συναυλίες στο κοινό τους(μετά από την Exotic Tour του 1994 στη Χιλή και την Αργεντινή), γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία. Η περιοδεία Tour Of The Universe πραγματοποιήθηκε σε είκοσι δύο Ευρωπαϊκές χώρες, μια χώρα της Μέσης Ανατολής (Ισραήλ) και οκτώ Αμερικανικές χώρες. Συνολικά έγιναν 102 συναυλίες: 70 στην Ευρώπη, 27 στην Βόρειο Αμερική, 4 στη Νότια Αμερική, 1 στην Ασία, ενώ έγιναν και 17 ακυρώσεις (στις αρχές της περιοδείας και μάλιστα μια από αυτές ήταν η συναυλία στην Αθήνα, προγραμματισμένη για τις 12 Μαΐου του 2009).


 
Οι λόγοι των ακυρώσεων ήταν κυρίως η α) αιφνίδια επιστροφή του David Gahan στην Αμερική για μια επέμβαση (αισθάνθηκε ενοχλήσεις, πριν την συναυλία της Αθήνας) αφαίρεσης ενός χαμηλού βαθμού κακοήθους όγκου της ουροδόχου κύστης του. Αυτό ήταν η αφορμή να ακυρωθούν όλες οι συναυλίες στις βαλκανικές χώρες. Ο Gahan χειρουργήθηκε επιτυχώς και επέστρεψε μετά από λίγες εβδομάδες για να συνεχιστεί η περιοδεία, β) ένας τραυματισμός του Gahan στην κνήμη του (ρήξη μυών) κατά τη διάρκεια μιας συναυλίας στο Μπιλμπάο, με αποτέλεσμα να ακυρωθούν οι δυο επόμενες συναυλίες (Πόρτο, Σεβίλλη), γ) οι γιατροί έδωσαν εντολή στον Gahan να ξεκουράσει τη φωνή του, με αποτέλεσμα να ακυρωθούν άλλες δυο εμφανίσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και, δ) άλλες τρεις εμφανίσεις (δυο σε Βραζιλία και μια στην Αυστρία) ακυρώθηκαν λόγω οργανωτικών κωλυμάτων στην ατζέντα της περιοδείας.


Πηγή:tralala.gr
Read more »

Σίφνος: 20 λόγοι για να πάτε διακοπές

 

Οι ιδιαιτερότητές της δεν είναι προφανείς, οι ομορφιές της δεν είναι κραυγαλέες. Οσοι την ξέρουν καλά όμως, δεν την αλλάζουν με άλλα Κυκλαδονήσια. Να είναι η εξαιρετική αρχιτεκτονική των οικισμών της; Οι καλοδιατηρημένες μονές και οι εκκλησίες που ασπρίζουν μέσα στο απόλυτα κυκλαδίτικο τοπίο; O φωτογενής οικισμός του Κάστρου με την Επταμάρτυρο και τα Σεράλια στα πόδια του; Τα μονοπάτια και οι φρυκτωρίες; Η ρεβιθάδα που ακόμη τρώνε τις Κυριακές μετά την εκκλησία; Οι λέξεις που χαρακτηρίζουν τη Σίφνο είναι συγκεκριμένες: κομψότητα, μέτρο, ισορροπία, ήπια ανάπτυξη, σεβασμός στο περιβάλλον, ποιότητα. Αν είστε άνθρωποι των άκρων, δεν θα την επιλέξετε. Αν όμως επιζητάτε αυτές τις ποιότητες, τότε υπάρχουν τουλάχιστον 20 λόγοι για να κάνετε διακοπές στη Σίφνο.









1. ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ: ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΕΣ ΚΑΙ ΓΟΗΤΕΥΤΙΚΟ


Σίφνος: 20 λόγοι για να πάτε διακοπές
Η ωραιότερη καρτ ποστάλ του νησιού. Ο οικισμός Κάστρο, κτισμένος πάνω σε λόφο, ακολουθεί τη μορφολογία του εδάφους και έχει μορφή ελλειψοειδή. Τα στρώματα της ιστορίας του φτάνουν πολύ βαθιά, πίσω στους αιώνες και τις χιλιετίες. Εδώ υπήρξε προϊστορικός οικισμός, το αρχαίον άστυ του Ηρόδοτου και ο βενετσιάνικος οικισμός των Ντα Κορόνια που κτίστηκε το 1635. Στην περιφέρειά του κτίστηκαν ανεμόμυλοι που λειτουργούσαν από το 1617 μέχρι το 1950.

Η φρουριακή αρχιτεκτονική του, κληροδότημα της φραγκοκρατίας, το κάνει μυστηριώδες και γοητευτικό, είτε το κοιτάζεις από ψηλά, είτε περπατάς στις λότζιες, τις θολωτές στοές που άλλοτε τις προστάτευαν οχυρωμένοι πύργοι. Τα διώροφα και τριώροφα σπίτια του στριμώχνονται δίπλα δίπλα και σχηματίζουν το εξωτερικό μεσαιωνικό τείχος. Ελεύθερος χώρος μοιάζει να μην υπάρχει καθόλου!
Ως... συνήθως η αριστοκρατία κατοικούσε στην κορυφή, στο κέντρο του οικισμού, επί φραγκοκρατίας και επί τουρκοκρατίας. Εκεί σώζεται και η φράγκικη καθεδρική εκκλησία του Αγίου Αντωνίου, ή Φραγκαντώνη και μια στήλη με την επιγραφή του Γιαννούλη Ντα Κορώνια, από τον 14ο αιώνα.
Σίφνος: 20 λόγοι για να πάτε διακοπές

Οι εκκλησίες του Κάστρου είναι 14 και αξίζει να δείτε την Παναγία την Ελεούσα, τη μητρόπολη, κτισμένη στα θεμέλια παλιάς βασιλικής με ξυλόγλυπτο τέμπλο, τη Θεοσκέπαστη, που χρονολογείται στο 1631, τον Αγιο Ιωάννη τον Θεολόγο, τον Αγιο Νικόλαο, την Κοίμηση επίσης του 16ου αιώνα.
Νωρίς το πρωί, ή αργά το απόγευμα θα κάνετε τον περιφερειακό περίπατο απολαμβάνοντας τη θέα στο πέλαγος και στο εκκλησάκι της Επταμαρτύρου κτισμένο στον βράχο κάτω από το Κάστρο.
Σίφνος: 20 λόγοι για να πάτε διακοπές
Στο εσωτερικό του οικισμού θα χαζέψετε τα σοκάκια με τα χαμηλά πεζούλια, τις αρχαίες κολώνες, τα οικόσημα, τις λάρνακες που έχουν γίνει μέρος της μικρής πολιτείας. Υπάρχουν ταβέρνες, καφέ και λίγα ενοικιαζόμενα δωμάτια.

2. ΤΑ ΣΕΡΑΛΙΑΤο αρχαίο λιμάνι και μεταγενέστερα το εμπορικό κέντρο του Κάστρου ήταν στα Σεράλια και εδώ υπήρχαν μαγαζιά και αποθήκες. Σήμερα το λιμανάκι ξαφνιάζει με την λιτή, «παλιομοδίτικη» όψη του που η τουριστική ανάπτυξη ελάχιστα έχει αγγίξει.
Σίφνος: 20 λόγοι για να πάτε διακοπές

Στοιβαγμένα δίχτυα, τεράστιοι βράχοι που φωτίζονται το βράδυ, λιγοστά σπιτάκια που κατηφορίζουν μέχρι τον κλειστό, βοτσαλωτό όρμο, πάνω στον οποίο λειτουργούν δυο ουζερί: αυτά είναι τα Σεράλια του 2010. Δύσκολα πιστεύεις ότι αποτελούσαν τόσο σημαντικό λιμάνι την περίοδο της φραγκοκρατίας. Και πως το όνομά τους το πήραν από την τούρκικη λέξη «saray», που σημαίνει παλάτι, ίσως από τα μεγαλοπρεπή κτίσματα που υπήρχαν στα χρόνια της τουρκοκρατίας στην κοιλάδα!

3. Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΠΟΥΛΑΤΗ Εντυπωσιάζει όταν την κοιτάζεις από ψηλά, λευκή με τον μεγάλο γαλάζιο τρούλο της. Στα καταπράσινα νερά που βρίσκονται κάτω από την εκκλησία πολλοί κάνουν δροσερές βουτιές ή ψαροντούφεκο, αφού είναι καλός ψαρότοπος.
Το θαλασσινό γεφύρι της Χρυσοπηγής
Το θαλασσινό γεφύρι της Χρυσοπηγής
Η Παναγία Πουλάτη κτίστηκε το 1871 και λειτούργησε το 1875. Η αρχιτεκτονική της είναι ενδιαφέρουσα, καθώς έχει ψηλά καμπαναριά και μεγάλο θόλο. Την περιβάλλει αυλή με πλακόστρωτο και γύρω υπάρχουν κελιά. Θα πάτε από χωματόδρομο (βρίσκεται κάτω από τον Αρτεμώνα, στο Διαλισκάρι) ή περπατώντας σε μονοπάτι από το Κάστρο.

4. Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ


Σίφνος: 20 λόγοι για να πάτε διακοπές
Οι περισσότεροι τη γνωρίζουν γιατί έχουν έρθει εδώ σε βάφτιση ή σε γάμο. Ολοι θα σας μιλήσουν για την καταπληκτική θέα προς τον Πλατύ Γιαλό και μέχρι την Κίμωλο και την Πολύαιγο που θα απολαύσετε από το προαύλιό της. Θα τη βρείτε οδηγώντας από την Απολλωνία προς τον Πλατύ Γιαλό (υπάρχει σήμανση δεξιά). Εχει κτιστεί το 1813 και πολλά από τα αντικείμενα στον ναό είναι δωρεές Σιφνιών από την Πόλη. Υπάρχουν επίσης μαρμάρινα μέλη (κολώνες και κιονόκρανο) από παλιότερο ναό.


5. ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΗ ΧΡΥΣΟΠΗΓΗ Ο αυλόγυρος είναι πάντα ανοιχτός και το κάτασπρο, φροντισμένο μοναστήρι στην άκρη της χερσονήσου καλοδέχεται τους επισκέπτες. Εχει εξαιρετική αρχιτεκτονική και είναι κτισμένο το 1650 πάνω στον σκισμένο βράχο ο οποίος, σύμφωνα με την παράδοση, χωρίστηκε στα δύο από θαύμα για να σωθούν από τους πειρατές οι γυναίκες που άναβαν κάθε Σάββατο τα καντήλια.
Σίφνος: 20 λόγοι για να πάτε διακοπές
Το θαυματουργό, όπως θεωρείται, εικόνισμα της Παναγίας, αφιερωμένο στη Ζωοδόχο Πηγή, λένε πως βρέθηκε από ψαράδες ενώ έπλεε στη θάλασσα. Αξίζει να δείτε το μονότοξο γεφύρι που ενώνει τον σχισμένο βράχο, το παλιό πέτρινο τέμπλο του ναού, τα κελιά του Αριστομένη Προβελέγγιου και του Αντώνη Δεκαβάλλε, τη γούρνα του αγιασμού. Από το 1964, στη γιορτή της Αναλήψεως, γίνεται στη Χρυσοπηγή μεγάλο προσκύνημα και όλο τον χρόνο δεκάδες γάμοι και βαφτίσεις Τα βράχια της Χρυσοπηγής είναι δημοφιλή στους επισκέπτες και τους ντόπιους και τα νερά πράσινα και διαυγή, αλλά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο δύσκολα θα βρείτε χώρο να απλώσετε την πετσέτα σας!
(Για να πάτε στη Χρυσοπηγή θα στρίψετε αριστερά, λίγο πριν τον Πλατύ Γιαλό στον όρμο που είναι το Αποκοφτό και οι Σαούρες.)

6. ΧΩΡΙΑ ΔΕΜΕΝΑ ΜΕ «ΛΟΥΡΙΑ»


Σίφνος: 20 λόγοι για να πάτε διακοπές
Το ωραιότερο χαρακτηριστικό του νησιού είναι το πλέγμα των επτά χωριών με την κυβιστική αρχιτεκτονική, που ασπρίζουν κτισμένα σε ένα μεγάλο οροπέδιο και ενωμένα μεταξύ τους. Παλιά μονοπάτια ενώνουν τον Αρτεμώνα με τον Αϊ-Λούκα και το Πάνω Πετάλι, την Απολλωνία, την Καταβατή και τελικά τα Εξάμπελα και το Κάτω Πετάλι, που είναι λίγο πιο ξεχωριστά από τους υπόλοιπους οικισμούς. Κοινό χαρακτηριστικό είναι η δομή τους (αμυντική κυρίως) και ο τρόπος που οι εκκλησίες εντάσσονται στον οικιστικό ιστό.

Στον Αρτεμώνα και στον Αϊ-Λούκα ζούσαν οι πιο εύπορες οικογένειες, ενώ υπάρχουν και σπίτια με νεοκλασικά στοιχεία των αρχών του 20ού αιώνα. Το Κάτω Πετάλι και η Καταβατή έχουν σπίτια αγροτικού χαρακτήρα. Για πολλούς ο ωραιότερος οικισμός είναι ο Αρτεμώνας. Εδώ θα δείτε και σπίτια νεοκλασικού στυλ με μεγάλους κήπους γεμάτους ψηλά πεύκα και αροκάριες. Οι εκκλησίες είναι αρκετές. Ξεχωρίζουν το εκκλησάκι της Παναγίας της Αμμου με την εικόνα της Παναγίας της Μοναχής (χωρίς το βρέφος), η Παναγιά του Γουρνιά και ο Αγιος Νικόλαος, με τοιχογραφίες του 1818. Στο επάνω μέρος του χωριού υπάρχουν αναστηλωμένοι μύλοι. Λένε ότι το όνομά του ο Αρτεμώνας το πήρε από τη θεά Αρτεμη της Εκβατηρίας.
Σίφνος: 20 λόγοι για να πάτε διακοπές

7. Ο ΝΙΚΟΣ ΤΣΕΛΕΜΕΝΤΕΣΤο συνώνυμο της ελληνικής μαγειρικής είναι πρόσωπο, και μάλιστα διάσημο στη Σίφνο.
Ο γνωστός αρχιμάγειρας Νίκος Τσελεμεντές καταγόταν από τα Εξάμπελα. Το πρώτο του βιβλίο το έβγαλε το 1910 και απογείωσε τις ελληνικές συνταγές.
Η σιφναίικη κουζίνα έχει πολλά ενδιαφέροντα πιάτα: τη ρεβιθάδα, το μαστέλο (ψητό κρέας στο τσικάλι), τους ρεβιθοκεφτέδες, τα αμπελοφάσουλα με σκορδαλιά, την καππαροσαλάτα, τους τυροκεφτέδες.
Σίφνος: 20 λόγοι για να πάτε διακοπές

Εξαιρετικά νόστιμα είναι τα γλυκά τους όπως τα αμυγδαλωτά, η μελόπιτα, τα μπουρέκια, το παστέλι, οι κουλούρες και τα λουκούμια, αλλά και τα ντόπια τυριά όπως η μανούρα, η χλωρομανούρα, ή η μυζήθρα.

8. Η ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ Ο καινούργιος ασφαλτόδρομος σας φέρνει ακριβώς στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου, στον οποίο έχουν γίνει έργα ανάπλασης και ανάδειξης. Αν πάλι επιλέξετε το μονοπάτι, να ξέρετε ότι είναι μάλλον απότομο και με σκαλιά (20’). Η θέα από ψηλά θα σας ανταμείψει και στην κορυφή θα δείτε τα ερείπια της αρχαίας οχυρωμένης ακρόπολης. Στο κέντρο της ανατολικής πλευράς είναι η εκκλησία του Αγίου Ανδρέα.
Βαθύ
Βαθύ
Η ακρόπολη ιδρύθηκε στη μυκηναϊκή εποχή (16ος αιώνας π.Χ.) και κατοικήθηκε μέχρι το πρώτο μισό του 12ου αιώνα. Κατοικήθηκε πάλι στην ύστερη ρωμαϊκή περίοδο (δεύτερο μισό του 8ου αιώνα π.Χ.) και στην κλασική εποχή μέχρι τον 5ο αι. π.Χ. ή τις αρχές του 4ου αι.
Οι ανασκαφές στο εσωτερικό της ακρόπολης έφεραν στο φως ερείπια τουλάχιστον 10 οικοδομημάτων, μερικά από τα οποία είναι της μυκηναϊκής περιόδου. Το οροπέδιο προστατεύεται από μεγάλο τείχος που θεμελιώθηκε τον 13ο αιώνα π.Χ. Τρεις τουλάχιστον από τις πλευρές του διατηρούνται σε αρκετά καλή κατάσταση. (Ωρες επισκέψεων 08.30 με 15.00, καθημερινά εκτός Δευτέρας, τηλ. 22840 31488.)
Ο αγγειοπλάστης Δεπάστας
Ο αγγειοπλάστης Δεπάστας


9. ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ ΘΕΟΔΩΡΟΥ Δεν είναι επιχείρηση, είναι... αξιοθέατο και η σάλα του είναι αντιπροσωπευτική σιφναίικου σπιτιού. Το ζαχαροπλαστείο Θεοδώρου στον Αρτεμώνα είναι γνωστό και έχει φωτογραφηθεί χιλιάδες φορές, μαζί με τον ιδιοκτήτη του Νίκο Θεοδώρου επί... το έργον.
Ο πατέρας του, ο κ. Γιώργος, ήρθε εδώ το 1933 αφού έμαθε να φτιάχνει λουκούμια και χαλβαδόπιτες στη Σύρο. Το μαγαζί άνοιξε το 1968 και σέρβιρε παγωτό και χειροποίητα γλυκά. Θα αγοράσετε παστέλια, αμυγδαλωτά, χαλβαδόπιτες, λουκούμια - όλα φτιαγμένα με τις παλιές συνταγές.
Σίφνος: 20 λόγοι για να πάτε διακοπές
10. Η ΑΠΟΛΛΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΕΝΟ ΤΗΣ Την ημέρα το καίει ο ήλιος. Τα βράδια του καλοκαιριού, γίνεται το αδιαχώρητο! Σουβλατζίδικα και μπαρ, παραδοσιακά καφενεία και στυλάτα μαγαζιά με είδη δώρων ή αξεσουάρ, ταβέρνες και εστιατόρια, ασπρισμένα σπίτια με λουλουδιασμένες αυλές, παλιές εκκλησίες - όλα βρίσκονται πλάι πλάι στο Στενό της Απολλωνίας.
Πρωτεύουσα της Σίφνου από το 1836, η Απολλωνία πήρε το όνομά της από τον Εναγρο Απόλλωνα, προστάτη των αγροτών. Εχει κίνηση όλο τον χρόνο. Εκτός του Στενού υπάρχουν εμπορικά μαγαζιά, τράπεζες, φαρμακεία, το λαογραφικό μουσείο, οι δημόσιες υπηρεσίες. Αξίζει να δείτε τις εκκλησίες της Παναγίας Ουρανοφόρας (ανακαινίστηκε το 1767) με ωραίες εικόνες, του Αγίου Σώστη, με ξυλόγλυπτο τέμπλο, της Σωτήρας με ενδιαφέρον δάπεδο που έχει μαρμάρινο Δικέφαλο.
Σίφνος: 20 λόγοι για να πάτε διακοπές


11. ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ: ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΠΟΛΛΩΝΙΑΣ Το κτίριο στο κέντρο της Απολλωνίας είναι του 1966 και το μουσείο λειτουργεί από το 1974. Καταγράφει μέσα από τα εκθέματά του την καθημερινότητα και την ιστορία του νησιού. Θα δείτε τη σιφναίικη δαντέλα σε κοπανέλι, αγροτικά εργαλεία και όπλα, φορεσιές, τα ψάθινα καπέλα της Σίφνου, τα «τσικάλια» για την ρεβιθάδα και το μαστέλο, την όγδοη έκδοση του Τσελεμεντέ, «πουλιά» (κουλούρια της Λαμπρής με παράξενα σχήματα) κ.ά. (τηλ. 22840 33730).
Σίφνος: 20 λόγοι για να πάτε διακοπές
Αρχαιολογικό Κάστρου Φιλοξενεί ευρήματα (πήλινα εδώλια, συλλογές νομισμάτων, μια πόρινη λεοντοκεφαλή, δακρυδόχες κ.ά.) από της ανασκαφές στο Κάστρο και στο υπόλοιπο νησί, τα οποία χρονολογούνται από τα τέλη του 8ου αιώνα π.Χ. έως και τον 4ο μ.Χ. (τηλ. 22840 31022).

12. ΤΟ ΒΑΘΥ: ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤα χρόνια περνάνε αλλά το Βαθύ θυμίζει ακόμη τα παλιά χρόνια, τότε που μόνο με καΐκι ερχόμασταν εδώ από τις Καμάρες για να κάνουμε ελεύθερο κάμπινγκ... Σήμερα αυτό ακριβώς το τμήμα της παραλίας καταλαμβάνει το πολυτελέστατο ξενοδοχείο «Ελιές», ευτυχώς κτισμένο με τρόπο που να εναρμονίζεται, όσο γίνεται, με το περιβάλλον.
Σίφνος: 20 λόγοι για να πάτε διακοπές

Προσπάθειες, δεν λέμε, γίνονται, να γνωρίσει και το Βαθύ την περίφημη σύγχρονη «ανάπτυξη». Και μεγάλες βίλες κτίστηκαν κοντά στο νερό και προβλήτα για τα γιοτ των εφοπλιστών υπάρχει, και all day μαγαζί με σεζ λονγκ.
Ωστόσο τα σπιτάκια κοντά στο νερό, με τις βεράντες και τους μπερντέδες στις πόρτες, παραμένουν. Οπως και οι γιαγιάδες που μένουν σ’ αυτά με τις οικογένειές τους τα καλοκαίρια. Οπως και το εκπληκτικό εκκλησάκι των Ταξιαρχών. Οπως και οι πύργοι που φτιάχνουν τα πιτσιρίκια στην άμμο. Οπως και τα ταβερνάκια με τη δροσιά από τα αρμυρίκια και τους ψαρομεζέδες...
Επιλέξτε να δείτε κι εσείς το Βαθύ μέσα από αυτό το νοσταλγικό πρίσμα, αλλά να θυμάστε: όχι τον Αύγουστο, γιατί θυμίζει... Λούτσα!

13. Η ΡΕΒΙΘΑΔΑ Μόλις σχολάσει η λειτουργία, η ρεβιθάδα είναι εκεί και τους περιμένει. Θα τη φάνε κατά τις 11 μαζί με ψωμί, ελιές και κρασί. Το μυστικό είναι το ντόπιο πήλινο τσουκάλι. Η συνταγή που μας δίνουν από τις ταβέρνες του Αρτεμώνα είναι η εξής: Μουσκεύετε τα ρεβίθια για δέκα ώρες σε βρόχινο νερό με μια χούφτα αλάτι. Τα ξεπλένετε, προσθέτετε μπόλικα κρεμμύδια και τα βάζετε στο «τσικάλι» με ελαιόλαδο και βρόχινο νερό και το κλείνετε στον ξυλόφουρνο από τις 8 το βράδυ του Σαββάτου, μέχρι το άλλο πρωί.


14. ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΚΑΦΕΝΕΙΑ Αναζητήστε την παλιά Σίφνο στα παραδοσιακά καφενεία που ακόμη λειτουργούν στην Απολλωνία και στο Ανω Πετάλι. Στο Στενό της Απολλωνίας βρίσκεται το καφενείο του Γιάννη Δρακάκη, με την αυλή του ή την εσωτερική αίθουσα όπου μαζεύονται τα πρωινά οι παππούδες για να πιουν τον καφέ τους. Σερβίρει αναψυκτικά, καφέδες και ποικιλία από μεζεδάκια. Δύο ακόμη παραδοσιακά καφενεία είναι του Λάκη, στην πλατεία της Απολλωνίας και του Φελού (παρατσούκλι από τη λέξη Οφελος, που έγραφε παλιά η ταμπέλα του) στο Ανω Πετάλι. Σήμερα και τα δυο τα δουλεύουν τα παιδιά των αρχικών ιδιοκτητών.

15. ΑΓΓΕΙΟ­ΠΛΑΣΤΙΚΗ Το χώμα του νησιού είχε όλα τα συστατικά ενός πυρίμαχου υλικού και η καύσιμη ύλη ήταν άφθονη. Ετσι οι αγγειοπλάστες έστησαν τα εργαστήριά τους στα παραλιακά χωριά φτιάχνοντας μαστέλα, σκεπασταριές, τσικάλια, στάμνες, κανάτες, λαήνια, μισόσταμνα. Στη συνέχεια ταξίδεψαν στην υπόλοιπη Ελλάδα και μετέφεραν τεχνογνωσία.
Παλιά τα αγγειοπλαστεία στη Σίφνο ήταν πάνω από 100, σήμερα έχουν μείνει ελάχιστα. Γνωστοί «σταμνάδες» ή «τσουκαλάδες» είναι ο Αποστολίδης στον Πλατύ Γιαλό, ο Ατσώνιος στο Βαθύ, ο Δεπάστας στη Χερρόνησο, ο Λεμπέσης στον Αρτεμώνα, ο Ποδότας στις Καμάρες κ.ά. Υπάρχουν όμως και αρκετοί νεότεροι, όπως ο Λάμπρος και ο Αντώνης Σκανδάλης.

Χαρακτηριστικό στοιχείο της σιφναίικης αγγειοπλαστικής είναι οι «φλάροι», οι πήλινες καμινάδες που διακοσμούν πολλά σπίτια.

16. ΟΙ ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ 55 πύργοι-παρατηρητήρια υπήρχαν στο νησί, ωστόσο σήμερα μόνο δύο διατηρούνται σε καλή κατάσταση. Είναι ο Ασπρος Πύργος στον δρόμο για τη Χρυσοπηγή και ο πύργος Καδέ στη διαδρομή από την Απολλωνία στο Βαθύ (υπάρχουν πινακίδες). Οι παλαιότεροι είναι του 6ου αιώνα π.Χ., οι νεότεροι του 3ου. Οι φρυκτωρίες στη Σίφνο άρχισαν να κτίζονται μετά την επιδρομή των Σαμίων για να στέλνουν προειδοποιητικά σήματα στις αρχαίες ακροπόλεις. Στα ρωμαϊκά και ενετικά χρόνια άναβαν φωτιές στην κορυφή τους για να προειδοποιούνται οι άνθρωποι ότι έρχονται πειρατές. Αργότερα έγιναν καταφύγια για τα γυναικόπαιδα ή αποθήκες.

17. Η ΧΕΡΡΟΝΗΣΟΣ Είναι ένας όμορφος κλειστός κόλπος με λίγα ταβερνάκια και το εργαστήρι του παλιού κεραμοποιού Κώστα Δεπάστα «η Δύσκολη». Βρίσκεται στα βορειοδυτικά του νησιού και προφυλαγμένη καθώς είναι από τους ανέμους προσελκύει οικογένειες με παιδιά κι έτσι το καλοκαίρι δημιουργείται το αδιαχώρητο!

18. ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ Το δυτικό κομμάτι της Σίφνου έχει προταθεί προς ένταξη στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών «Natura 2000», καθώς εκεί φύονται «φίδες» (είδος κέδρου του γένους Juniperus) και άλλα προστατευόμενα είδη. Τα περισσότερα μονοπάτια περνούν από παλιές εκκλησίες και ξωκλήσια ή καταλήγουν εκεί.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη Ρόνια Αναστασιάδου, τηλ.: 22840 31483, 6972990419.

19. ΤΑ ΟΡΥΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΩΣΤΗΣτον Αγιο Σώστη, όπου υπήρχαν τα αρχαία μεταλλεία χρυσού, μπορείτε να πάτε από ένα παλιό πλακόστρωτο μονοπάτι που ξεκινάει από τον δρόμο που οδηγεί προς τη Χερρόνησο, ή με φουσκωτό. Bρίσκεται στο ΒΑ τμήμα του νησιού.
Φτάνοντας από τη θάλασσα βλέπετε τη στοά των ορυχείων σιδήρου που έφτιαξε η Γαλλική Εταιρεία Μεταλλείων μεταξύ 1883 - 1890. Από εδώ τα μεταλλεύματα μεταφέρονταν για φόρτωση στις Καμάρες.
Πάνω από τις στοές υπάρχουν τα ερείπια του αρχικού Αϊ-Σώστη, που γκρεμίστηκε για να κτιστεί δίπλα η καινούργια εκκλησία.

20. ΟΙ ΚΑΜΑΡΕΣ ΚΑΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΣΥΜΕΩΝ
Αντίθετα με άλλα λιμάνια των Κυκλάδων, οι Καμάρες έχουν σχετικά ήπια ανάπτυξη. Ο οικισμός κτίστηκε τον 19ο αιώνα και ήταν λιμάνι φόρτωσης μεταλλευμάτων (υπάρχουν ακόμη ίχνη από τα καμίνια, ο μόλος του 1909 και η σκάλα φόρτωσης μεταλλεύματος του 1833). Παλαιότερα λειτουργούσαν εκεί αρκετά αγγειοπλαστεία. Λειτουργούν λίγα τουριστικά μαγαζιά, αρκετές καφετέριες, μπαρ και ψαροταβέρνες. Πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια και μικρά ξενοδοχεία υπάρχουν ολόγυρα.
Ψηλά πάνω από τις Καμάρες στέκεται το εκκλησάκι του Αγίου Συμεών, κτισμένο το 1667, με προαύλιο που χαρίζει καταπληκτική θέα (μπορείτε να πάτε στρίβοντας αριστερά στον δρόμο που οδηγεί προς τη Χερρόνησο, ή να ξεκινήσετε από την περιοχή της Αγίας Μαρίνας στις Καμάρες).

ΜΟΝΟΠΑΤΙΧΡΟΝΟΣ ΧΩΡΙΣ ΣΤΑΣΕΙΣ
1. Απολλωνία-Προφήτης Ηλίας (ανηφορικό)......... 1 ώρα 30’
2. Φυρόγια-Μαύρο Χωριό-Βαθύ (σχετικά βατό).... 2 ώρα 30΄
3. Αρτεμώνας-Αγιος Σώστης (πλακόστρωτο με σκαλιά).. 1 ώρα 15΄
4. Αρτεμώνας-Πουλάτη-Κάστρο-Φάρος (βατό, με εναλλαγές τοπίων)... 2 ώρες
5. Αγιος Γεώργιος του Κοντού-Πλατύς Γιαλός (κατηφορικό σε μεγάλο μέρος του).. 3 ώρες



FAST INFO
Η Παναγία Βρυσιώ­τισσαΗ μονή βρίσκεται έξω από τα Εξάμπελα, έχει κτιστεί πριν από το 1600, και η εκκλησία της Θεοτόκου παλαιότερα. Ηταν πάντα ανδρική μονή και έχει εντυπωσιακή αρχιτεκτονική.
Μονή Φυρογίων (μετά την Καταβατή). Χρονολογείται από το 1833. Στο εσωτερικό της υπάρχουν ανακαινισμένα κελιά, φούρνος και ελαιοτριβείο.
Μονή Προφήτη Ηλία τ’ ΑψηλούΜε τα πόδια απέχει 1 ώρα και 30 λεπτά από την Απολλωνία και είναι κτισμένος στα ερείπια αρχαίου κτίσματος - ίσως φρυκτωρίας. Θεωρείται ότι κτίστηκε στα μέσα του 17ου αιώνα.

ΠΑΡΑΛΙΕΣ Πολύ δημοφιλής και οργανωμένη παραλία για οικογένειες και νεανικές παρέες είναι ο Πλατύς Γιαλός, η μεγαλύτερη αμμουδιά του νησιού. Εδώ υπάρχουν ταβέρνες, καφέ, μπαρ και ξενοδοχεία. Αν στα βράχια της Χρυσοπηγής έχει πολύ κόσμο, θα κάνετε μπάνιο στις μικρές παραλίες Σαούρες, πλάι της και στο Αποκοφτό, όπου υπάρχουν και ταβέρνες. Αρκετοί κάνουν μπάνιο στην παραλία της Αγίας Μαρίνας, στις Καμάρες. Επίσης στη Φασολού και στο Γλυφό του Φάρου. Ο Φάρος, που ήταν το επίσημο λιμάνι του νησιού μέχρι το 1833, σήμερα είναι ένα μικρό και συμπαθητικό ψαροχώρι, με ταβέρνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Η Φασολού έχει ακόμη μικρότερη παραλία, ταβέρνα και ενοικιαζόμενα δωμάτια.
 
ΜΕ ΣΚΑΦΟΣ Στις παραλίες της Σίφνου θα δείτε δεμένα αρόδο αρκετά ιστιοπλοϊκά, γιοτ και φουσκωτά - ιδίως στο Βαθύ γίνεται το αδιαχώρητο. Δημο­φιλή είναι τα βράχια της Πουλάτης, της Χρυσοπηγής, της Επταμα­ρτύρου στο Κάστρο και το νησάκι της Κιτριανής. Αντί­θετα οι περισσότερες από τις παραλίες που έχουν πρόσβαση μόνο από τη θάλασσα, είναι μικρές και όχι ιδιαίτερα όμορφες.

Πηγή:ethnos.gr
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...