Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Ημερολόγιο σποράς

Ακόμη κι αν είσαι παιδί της πόλης, μην πτοείσαι! Πάρε μεγάλες γλάστρες και συντονίσου με τη Φύση!

95244709 c3a07bfaf6 Ημερολόγιο σποράς
Ιανουάριος
Σκόρδο, δενδρολίβανο.


Φεβρουάριος
Καρότο, κρεμμύδι, παντζάρι, σκόρδο, σπανάκι, δενδρολίβανο.


Μάρτιος
Αγγούρι, βασιλικός, μέντα, καρότο, κρεμμύδι, μελιτζάνα, παντζάρι, πατάτα, πιπεριά, σπανάκι, ντομάτα, φράουλα, μαϊντανός, άνηθος, δενδρολίβανο, φασκόμηλο, ρόκα.


Απρίλιος
Αγγούρι, μέντα, καλαμπόκι, καρότο, μελιτζάνα, παντζάρι, πατάτα, πεπόνι, πιπεριά, ντομάτα, φασόλια, φράουλα, μαϊντανός, σέληνο, άνηθος, φασκόμηλο, ρόκα, καρπούζι.


Μάιος
Αγγούρι, καλαμπόκι, μπάμια, μαρούλι, παντζάρι, πεπόνι, ντομάτα, φράουλα, μαϊντανός, σέληνο, άνηθος, ρόκα, καρπούζι.

Ιούνιος
Αγγούρι, καλαμπόκι, μπρόκολο, παντζάρι, μαϊντανός, άνηθος, ρόκα, καρπούζι.


Ιούλιος
Καρότο, κουνουπίδι, λάχανο, μπρόκολο, παντζάρι, πατάτα, μαϊντανός, άνηθος, ρόκα.


Αύγουστος
Καρότο, κουνουπίδι, λάχανο, μπρόκολο, παντζάρι, πατάτα, φασόλια, άνηθος, ρόκα.


Σεπτέμβριος
Κουνουπίδι, λάχανο, σπανάκι, άνηθος, φασκόμηλο, ρόκα.


Οκτώβριος
Σκόρδο, φασκόμηλο.


Νοέμβριος Το Νοέμβριο λοιπόν σπέρνουμε αρακά, μαρούλια, πράσινες σαλάτες, ρόκα, λάχανα, παντζάρια, αντίδια, σπανάκι, ρεβύθια, φακές, ραπανάκια, κρεμμύδια, μπρόκολα, κουνουπίδια, φράουλες, άνηθο, μαϊντανό, κουκιά, αγγινάρες και σιτάρι για τους μερακλήδες με ελεύθερο χώρο. Εδώ να σημειώσουμε ότι τα λάχανα, τα μπρόκολα και τα κουνουπίδια κανονικά φυτεύονται πιο νωρίς αλλά μπορείτε ακόμα να σπείρετε για να έχετε συγκομιδή αργότερα. Και φυτεύουμε σκόρδα, κρεμμύδια από κοκκάρι και έτοιμα φυτά από λάχανα, μπρόκολα και κουνουπίδια [...]

Δεκέμβριος
Σκόρδο



Πηγή:http://www.sheblogs.eu/2011/09/20/seed_calendar/
Read more »

Κάθετη καλλιέργεια στο μπαλκονάκι!

Η κάθετη καλλιέργεια είναι το νέο τρέντ κηπουρικής ασυζητητί. Όχι μόνο για την ευκαιρία που προσφέρει να ομορφύνεις γκρίζους τοίχους αλλά και για την πρακτικότητα, την οικονομία νερού, το λίγο χώρο που καταλαμβάνει, τις πολλαπλάσιες επιλογές που σου δίνει να καλλιεργήσεις ακόμη και στην πόλη. 


Φυσικά, πρόκειται για ολόκληρη επιστήμη που άμα αρχίσεις να την ψάχνεις θα χαθείς. Eπειδή όμως το λάτρεψα σαν ιδέα, ξεκίνησα από τα απλά και βασικά για το τί μπορεί να κάνει κάποιος στην πόλη και δη, εάν έχει ένα τοσοδούτσικο μπαλκονάκι.
Λοιπόν, οι λύσεις είναι δύο. Ξύλινες παλέτες ή τσαντούλες καλλιέργειας. Πώς; Με ένα ή περισσότερα καρφάκια στον τοίχο, λίγους σπόρους και ελάχιστο χώμα. Πάμε να τα δούμε:
Ξύλινη παλέτα
Αφού βρεις μία παλέτα σε ένα σουπερμάρκετ της περιοχής σου και στο μέγεθος που σου αρέσει, τοποθέτησέ την στο πάτωμα και κάρφωσε πανί ή ψιλό δίχτυ γύρω – γύρω για να μην φεύγει το χώμα. Άρχισε έπειτα να γεμίζεις τα κενά σημεία με χώμα και φύτεψε μέσα τους σπόρους ή τα φυτά σου. Μόλις γεμίσει, σήκωσε την παλέτα και στερέωσέ την στον τοίχο. Για μεγαλύτερη σιγουριά, κάρφωσέ τη με λίγα καρφάκια.

7017097183 e386451167 166x250 Κάθετη καλλιέργεια στο μπαλκονάκι!

Τσάντα καλλιέργειας
Θα χρειαστείς μια μακρόστενη τσάντα από πανί ή πλαστικό πυκνό δίχτυ (σαν αυτές που πουλάνε στα σουπερμάρκετ για να μην χρησιμοποιούμε πλαστικές σακούλες). Εγώ έχω χρησιμοποιήσει και εκείνες τις επιτοίχιες τσάντες με τις τσέπες που είναι για οργάνωση μπάνιου. Μπορείς ακόμη, να φτιάξεις μία μόνη σου, αρκεί να έχεις ύφασμα και κόλλα ή συρραπτικό. Στη συνέχεια, αφού την γεμίσεις χώμα, την ξαπλώνεις στο πάτωμα και ανοίγεις τόσες τρύπες όσα τα φυτά ή οι σπόροι που θες να φυτέψεις. Το μέγεθος της κάθε τρύπας εξαρτάται από το μέγεθος της τσάντας και των φυτών σου. Φρόντισε μόνο, οι αποστάσεις μεταξύ των ανοιγμάτων να μην είναι μικρές για να μην σκιστεί η τσάντα σου με τον καιρό. Μόλις είσαι έτοιμη, σηκώνεις προσεκτικά την τσάντα και την κρεμάς στον τοίχο σε ένα απλό καρφάκι.

Όποια μέθοδο απ΄τις δύο κι αν διαλέξεις, θα παρατηρήσεις ότι κάνεις τεράστια οικονομία στο νερό καθώς το μεγάλο πλεονέκτημα των κάθετων καλλιεργειών είναι πως ποτίζοντας τα πάνω φυτά, το νερό διαπερνά και τα κάτω, άρα θες τη μισή σχεδόν ποσότητα νερού.
Όταν πάρεις το κολάι δοκίμασε να διακοσμήσεις τους τοίχους σου με πολλά μικρά τσαντάκια και αυτοσχέδιες ξύλινες μικροσκοπικές παλέτες με λουλούδια. Πραγματικά μεταμορφώνεται ο χώρος σου!


Πηγή:http://www.sheblogs.eu/2012/03/28/vertical_cultivation/
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...