Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Σωστή διατροφή και ιατρικά προβλήματα στις Πανελλήνιες εξετάσεις

 
 
Κάθε χρόνο αυτή την εποχή, αρκετοί γονείς και νέοι σπεύδουν στο ιατρείο αναζητώντας την ιατρική ενίσχυση του οργανισμού κατά την διάρκεια των εξετάσεων και της σχετικής με αυτές προετοιμασίας. Παρά το γεγονός ότι σήμερα σχεδιάζονται εξατομικευμένα ιατρικά προγράμματα ανάλογα και με το είδος πιθανών συνοδών παθολογικών προβλημάτων, συχνών στον εφηβικό – νεανικό πληθυσμό (π.χ. υπόταση, αναιμία, έντονοι πόνοι περιόδου, δυσανεξία στην λακτόζη, σπαστική κολίτιδα) υπάρχουν γενικές ιατρικές συστάσεις, κοινές για όλα τα άτομα.
Κατά τη δοκιμασία των σχολικών και πανεπιστημιακών εξετάσεων αξιολόγησης είναι σημαντικό ο εγκέφαλος να είναι ξεκούραστος και να είναι σε θέση να συγκεντρώνεται και να κινητοποιεί στον μέγιστο βαθμό την κρίση, την μνήμη, την φαντασία. Λόγω των πολλαπλών συνδέσεων του εγκεφάλου με ποικίλα οργανικά συστήματα είναι σημαντικό, να λειτουργεί με επάρκεια ένα σύνολο οργάνων.
Η σωστή λειτουργία της πέψης είναι απαραίτητη για την απρόσκοπτη απορρόφηση ζωτικών βιταμινών και στοιχείων. Η σωστή λειτουργία των αδένων είναι σημαντική για την παροχή ισορροπημένου ορμονικού περιβάλλοντος. Το καλό αγγειακό αιμοποιητικό σύστημα και η καλή αρτηριακή πίεση είναι σημαντικά για την παροχή επαρκούς και υψηλής ποιότητας αίματος στο νευρικό σύστημα. Η σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού έχει ζωτική σημασία για την αποφυγή εμφάνισης ορισμένων νοσημάτων, που μειώνουν σημαντικά την απόδοση κατά την εξεταστική περίοδο, όπως είναι οι αλλεργίες, οι λοιμώξεις, το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.
Η λήψη γενικών μέτρων κατά την καθημερινότητα του εξεταζόμενου έχει ως στόχο τόσο την φυσική τόνωση του οργανισμού, όσο και την πρόληψη παθολογικών προβλημάτων που είναι ιδιαίτερα συχνά κατά την εξεταστική περίοδο.
Κατά την διάρκεια της εξεταστικής περιόδου, το άτομο πρέπει να κοιμάται επαρκώς, να μην εκτίθεται σε καπνό, να μην έρχεται σε επαφή με άτομα που πάσχουν από λοιμώδη νοσήματα, να αποφεύγει τα κρύα ρεύματα και τις ακραίες θερμοκρασίες, να απέχει από συναισθηματικές εντάσεις. Η επίπονη άσκηση καλό είναι να αποφεύγεται κατά τις ημέρες των εξετάσεων. Αντιθέτως επιστημονικές μελέτες έχουν αναδείξει την αξία της ήπιας κίνησης στην βελτιστοποίηση της απόδοσης (π.χ. γρήγορος περίπατος).
Ο εξεταζόμενος πρέπει να μεριμνά για την ομαλή πρόσληψη υγρών με την μορφή φρέσκων χυμών ή νερού καθημερινά κυρίως ενδιαμέσως των γευμάτων για να μην ‘φορτώνεται’ το στομάχι με υπερβολικά υγρά κατά τη διάρκεια του φαγητού.
Το πρωί της εξέτασης αλλά και σε όλη την διάρκεια της προετοιμασίας, καλό είναι να αρχίσετε την ημέρα σας με καλό πρωινό, αποφεύγοντας όμως το βαρύ πρωινό γεύμα.
Τα γεύματα πρέπει να μαγειρεύονται επαρκώς χωρίς προσθήκη υπερβολικών μπαχαρικών ή τσιγάρισμα. Τα φρούτα και οι σαλάτες πρέπει να πλένονται καλά. Ο πνευματικά εργαζόμενος πρέπει να πλένει καλά τα χέρια του πριν τα γεύματα, να μην τρώει γρήγορα και ακατάστατα, να αποφεύγει τα τυποποιημένα γεύματα( fast food), να μην υποβάλλεται σε δίαιτες με δραστική περικοπή θερμίδων, να απέχει από νυχτερινά γεύματα, να μην χρησιμοποιεί τοξικές ουσίες όπως το αλκοόλ, να αποφεύγει τα ποτά τύπου cola, να μην λαμβάνει άσκοπα φάρμακα και να καταναλώνει με σύνεση τον καφέ. Καλό είναι να κοιμάται μία δύο ώρες μετά το δείπνο και όχι αμέσως μετά, για να μην παρακωλύεται η διαδικασία της πέψης.
Η σύγχρονη διατροφή περιέχει μεγάλη ποσότητα λιπών, κυρίως με την μορφή βλαπτικού κορεσμένου λίπους (ζωικά λίπη – βούτυρο).Η διατροφή του εξεταζόμενου καλό είναι να περιέχει επαρκή ποσότητα του πολυακόρεστου λινολεικού λιπαρού οξέος, αλλά η υπερβολική ποσότητα λιπαρών ιδιαίτερα κορεσμένων πρέπει να αποφεύγεται.
Κατά τη διάρκεια του μεταβολισμού των πρωτεϊνών, κάθε ημέρα, βασικά αμινοξέα χάνονται και πρέπει οπωσδήποτε να αναπληρώνονται με την διατροφή. Τα βασικά αμινοξέα είναι η λευκίνη, η ισολευκίνη, η λυσίνη, η μεθειονίνη, η φαινυλαλανίνη, η θρεονίνη, η τρυπτοφάνη, η βαλίνη, η ιστιδίνη και είναι σημαντικά για την υψηλή απόδοση του οργανισμού. Η βιολογική αξία είναι υψηλότερη στις ζωικές πρωτεΐνες και ακολουθούν οι πρωτεΐνες των οσπρίων (π.χ. φασόλια), των δημητριακών (ρύζι σιτάρι καλαμπόκι) και των ριζών. Η στέρηση των πρωτεϊνών επηρεάζει δυσμενώς πρακτικά όλα τα συστήματα του ανθρώπινου σώματος και ιδιαίτερα το ανοσοποιητικό σύστημα, το κυκλοφορικό σύστημα, το νευρικό σύστημα, το γαστρεντερικό σύστημα. Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας είναι το κρέας, το ψάρι, τα τυριά, το γάλα, το γιαούρτι. Συνδυασμοί πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης αυξάνουν την βιολογική αξία των επιμέρους φυτικών τροφίμων. Προσθέστε τρία κεσεδάκια αποβουτυρωμένο γιαούρτι καθημερινώς στη συνήθη διατροφή σας κατά την διάρκεια της εξεταστικής περιόδου.
Ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί καθημερινώς γλυκόζη για την λειτουργία του. Στην περίπτωση που αποσυρθούν οι υδατάνθρακες από την διατροφή προκαλείται μία σοβαρή κατάσταση, η κέτωση, κατά την οποία διαταράσσεται σημαντικά η λειτουργία του εγκεφάλου. Τα ωφέλιμα για την λειτουργία του νευρικού συστήματος σάκχαρα, ευρίσκονται συνδεδεμένα με ζωτικά ιχνοστοιχεία στα φρούτα και στο μέλι, ενώ η ζάχαρη και οι κατεργασμένοι υδατάνθρακες παρέχουν ‘κενές θερμίδες’. Καλό είναι να αντικαταστήσετε την ζάχαρη με το μέλι, να τρώτε τουλάχιστον τέσσερα φρούτα και να πίνετε ένα ποτήρι φρέσκο χυμό φρούτων καθημερινώς κατά την περίοδο των εξετάσεων.
Οι ζωτικές βιταμίνες και τα άλατα είναι πολύ σημαντικά για την αύξηση της απόδοσης του οργανισμού. Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά περιέχουν βιταμίνες και άλατα σε αφθονία. Τρώτε καθημερινώς φρέσκα φρούτα και λαχανικά κατά την διάρκεια των εξετάσεων. Ιδιαίτερα σημαντικά παράγοντες για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού κατά την διάρκεια των εξετάσεων και της σχετικής με αυτές προετοιμασία είναι:
  • Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Είναι σημαντικές για την λειτουργία του εγκεφάλου. Αυξημένες συγκεντρώσεις υπάρχουν στο σταρένιο ψωμί ολικής άλεσης, στα πλήρη δημητριακά πρωινού, στο αυγό, στο κρέας, στη μαγιά μπύρας, στη ζύμη, στους ξηρούς καρπούς, στα λαχανικά, στα όσπρια.
  • Η Β12 είναι σημαντική και για την σωστή αιμοποίηση και ευρίσκεται μόνο σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης.
  • Η βιοτίνη, το παντοθενικό οξύ. Εξαιρετικές διαιτητικές πηγές βιοτίνης είναι το συκώτι, η σόγια, η μαγιά, ο κρόκος αυγού. Το συκώτι, η μαγιά μπύρας, ο κρόκος αυγού είναι αρκετά καλές πηγές παντοθενικού οξέος. Η βιταμίνη C. Eίναι σημαντική για την ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού. Αυξημένες συγκεντρώσεις ευρίσκονται στις ντομάτες, στα εσπεριδοειδή, μαϊντανό, πράσινες πιπεριές, πράσινα ωμά λαχανικά, πεπόνια, φράουλες, λάχανο, πατάτες, κίτρα, ραπανάκια.
  • Βιταμίνη Α. Η έλλειψή της έχει ως αποτέλεσμα τν κακή λειτουργία του ανοσοποιητικού. Αυξημένες συγκεντρώσεις ευρίσκονται στο γάλα, γαλακτοκομικά προϊόντα, βούτυρο, καρότα, στις γλυκοπατάτες, στα βερίκοκα, στα κίτρινα λαχανικά, στο συκώτι, στο αυγό.
  • Βιταμίνη Ε. Η βιταμίνη Ε είναι απαραίτητη για την προστασία των κυτταρικών μεμβρανών ενάντια στην υπεροξείδωση λιπιδίων που συνιστά ανοσοκατασταλτική διεργασία και τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου. Αυξημένες συγκεντρώσεις ευρίσκονται στο φρέσκο φυτικό λάδι, στο ελαιόλαδο, στο φύτρο σταριού, στα πλήρη δημητριακά, στους ξηρούς καρπούς – φιστίκια.
  • Το φυλλικό οξύ και ο σίδηρος. Είναι σημαντικά για την για τον σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων, την αύξηση του αιματοκρίτη και τη σωστή οξυγόνωση του οργανισμού. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι οι βασικές διαιτητικές πηγές φυλλικού οξέος. Τρόφιμα πλούσια σε αφομοιώσιμο σίδηρο είναι το κόκκινο κρέας, το συκώτι, η σπλήνα, τα οστρακοειδή, τα αυγά. Φυτικές πηγές σιδήρου είναι τα όσπρια, η σόγια, το πιτυρούχο ψωμί, το σπανάκι, το κουνουπίδι, οι ελιές, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, το φύτρο σταριού. Ο σίδηρος των φυτικών τροφών μεταβολίζεται πιο δύσκολα, η ικανότητα όμως του οργανισμού σας να τον επεξεργάζεται μπορεί να αυξηθεί εάν πιείτε ταυτόχρονα ένα φρέσκο χυμό πορτοκάλι, που μόλις στύψατε.
  • Ο φώσφορος, το ασβέστιο, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος, το σελήνιο είναι σημαντικά για την ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου και γενικότερα του νευρικού συστήματος. Αυξημένες συγκεντρώσεις ασβεστίου υπάρχουν στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αυξημένες συγκεντρώσεις φωσφόρου περιέχονται στα γαλακτοκομικά προϊόντα, στα πλήρη δημητριακά, στα αυγά, στο κρέας, στα ψάρια, στους ξηρούς καρπούς. Αυξημένες συγκεντρώσεις μαγνησίου ευρίσκονται στις μπανάνες, στα πλήρη δημητριακά, στα όσπρια, στα γαλακτοκομικά, στους ξηρούς καρπούς, στα πράσινα λαχανικά. Το κρέας, τα οστρακόδερμα, οι ξηροί καρποί και τα όσπρια είναι καλές πηγές βιοδιαθέσιμου ψευδαργύρου. Αυξημένες συγκεντρώσεις σεληνίου ευρίσκονται σε κρέατα, θαλασσινά, αυγά, ξηρούς καρπούς, πράσινα λαχανικά, πλήρη δημητριακά, φρούτα, όσπρια.
Ιατρικά προβλήματα που παρουσιάζονται κατά την διάρκεια των εξεταστικών περιόδων και γενικά προληπτικά μέτρα είναι:

Καούρες, ναυτίες, ρέψιμο, φούσκωμα

Η καούρα, η ναυτία, το ρέψιμο, το φούσκωμα είναι συμπτώματα που εμφανίζονται συχνά κατά την διάρκεια των εξετάσεων. Σύμφωνα με μελέτες το stress προκαλεί αυξημένη έκκριση γαστρικών υγρών, ερεθισμό ορισμένων εγκεφαλικών κέντρων που συμμετέχουν στην ρύθμιση της λειτουργίας της πέψης, αύξηση της επίπτωσης της ναυτίας και των δυσπεπτικών ενοχλημάτων στους εξεταζόμενους. Η πρόληψη των δυσάρεστων αυτών καταστάσεων γίνεται με την αποφυγή των μεγάλων λιπαρών γευμάτων (συνιστώνται μικρότερα και συχνά γεύματα), την αποφυγή τηγανητών, την αποφυγή αλκοόλ καπνού και κατάχρησης καφέ, την αποφυγή νυχτερινών γευμάτων. Οι εξεταζόμενοι πρέπει να γνωρίζουν ότι ορισμένα φάρμακα ερεθίζουν το στομάχι. Τέτοια φάρμακα που η κλινική εμπειρία αποδεικνύει καθημερινώς ότι χρησιμοποιούνται αρκετές φορές από τους εξεταζόμενους συχνά χωρίς συνταγή, είναι η ασπιρίνη και γενικά τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, ο σίδηρος, συμπληρώματα ασβεστίου, ορισμένα αντιβιοτικά και ψυχοτρόπα.
Διαταραχές κενώσεων (διάρροια – δυσκοιλιότητα)
Το stress προκαλεί αρκετές φορές διαταραχή των αντανακλαστικών της αφόδευσης, με αποτέλεσμα την εμφάνιση δυσκοιλιότητας ή διάρροιας κατά την εξεταστική περίοδο. Η πρόληψη του συμπτώματος είναι δυσχερής. Ορισμένα άτομα επωφελούνται από την αποφυγή της υπερβολικής κατανάλωσης οσπρίων, τυποποιημένων τροφών, μπαχαρικών, αλκοόλ και καφέ. Το νερό είναι ωφέλιμο, αλλά πρέπει να καταναλώνεται μακριά από τα γεύματα και τον ύπνο (όχι υγρά μισή ώρα πριν έως και δύο ώρες μετά το γεύμα), για να μην επιβαρύνεται η διαδικασία της πέψης.
Η χρήση καθαρτικών και φαρμάκων επιδεινώνει τα συμπτώματα από το έντερο. Υιοθετείστε καθημερινώς την συνήθεια, να πηγαίνετε καθημερινά στην τουαλέτα συγκεκριμένη ώρα, ακόμη και εάν δεν έχετε τάση προς αφόδευση. Κάθε φορά που αισθάνεστε τάση για αφόδευση, πηγαίνετε άμεσα στην τουαλέτα χωρίς αναβολή. Η ήπια άσκηση (πχ. περπάτημα), παράγει ενδορφίνες και έχει ωφέλιμη δράση στην λειτουργία του εντέρου.
Πονοκέφαλος
Η κρίση του πονοκεφάλου μπορεί να είναι αμφοτερόπλευρη ή ετερόπλευρη. Η συχνότητα εμφάνισής του ποικίλλει. Οι κρίσεις μπορεί να συνοδεύονται από ανορεξία, ναυτία ή εμετό, συμπτώματα από τους οφθαλμούς, ψυχολογικές εκδηλώσεις, δυσκολία συγκέντρωσης και αιμωδίες (‘μυρμηκιάσματα’). Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες ο πονοκέφαλος είναι συχνός κατά την περίοδο των εξετάσεων και οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως αϋπνία, αγγειακή υπεραντιδραστικότητα του νευρικού συστήματος, διαταραχές που αφορούν τη σεροτονίνη, έκκριση ορμονών του stress. H πρόληψη επιτυγχάνεται με ήπια άσκηση που περιλαμβάνει και ειδικές τεχνικές χαλάρωσης όπως το μασάζ, αποφυγή κατανάλωσης καφέ, τσαγιού, αλκοόλ και προϊόντων που περιέχουν καφεΐνη, αποφυγή χώρων με θόρυβο και φως, αποφυγή υπερκόπωσης και αϋπνίας.
Ταχυκαρδία και αίσθημα παλμών
Η συγκίνηση και το άγχος προκαλούν συχνότερη παραγωγή διεγέρσεων από τον φυσιολογικό καρδιακό βηματοδότη. Το αποτέλεσμα είναι η εμφάνιση ταχυκαρδίας. Η πρόληψη περιλαμβάνει την διακοπή αλκοόλ και καφεΐνης που δύνανται να προκαλέσουν αύξηση της καρδιακής συχνότητας, την αποφυγή ‘βαρέων’ γευμάτων που λόγω κακής πέψης μπορεί να επιδεινώσουν το φαινόμενο, την επαρκή ανάπαυση.
Τριχόπτωση
Η τρίχα αποτελεί κερατινοποιημένο προϊόν της ρίζας η οποία συνέχεται με την επιδερμίδα. Η ύπαρξη φυσιολογικής ποσότητας και στιλπνότητας του τριχωτού της κεφαλής, οφείλεται σε μία ευαίσθητη ισορροπία κατά την οποία υπάρχει επάρκεια αναγεννητικών ριζών και φυσιολογική δομή της τρίχας στο μικροσκόπιο από την ρίζα έως στην άκρη. Η ισορροπία αυτή συχνά διαταράσσεται κατά την εξεταστική περίοδο και την περίοδο προετοιμασίας από παθολογικούς παράγοντες όπως είναι το stress, η ανεπαρκής λήψη με την διατροφή σιδήρου βιταμίνης Α λινολεικού οξέος πρωτεϊνών, η λήψη ορισμένων φαρμάκων(π.χ. ορισμένα αναλγητικά), οι κακοί κοσμητικοί χειρισμοί (πχ. βίαιο βούρτσισμα, ακατάλληλα σαμπουάν, σφιχτές αλογοουρές) και η διαταραχή ορμονών.
Νυχτερινή ούρηση
Η νυχτερινή ούρηση είναι σύνηθες σύμπτωμα των εξετάσεων. Συνδέεται με αυξημένη δραστηριοποίηση του αντανακλαστικού λόγω άγχους και επιδεινώνεται από τα ακατάστατα ωράρια, την υπερβολική λήψη αλκοόλ – καφέ-ποτών cola- αφεψημάτων, τη μεταβολή του ωραρίου των γευμάτων (π.χ. μετακίνηση των γευμάτων κατά τις απογευματινές ώρες), την λήψη υγρών κατά τη νύχτα ή αργά το απόγευμα, συνήθειες που πρέπει να αποφεύγονται.
Όταν τα παθολογικά προβλήματα κατά την διάρκεια των εξετάσεων και της σχετικής προετοιμασίας είναι έντονα ή επίμονα, η ιατρική εξέταση και θεραπεία επιβάλλονται.

Η αϋπνία

Η αϋπνία κατά την εξεταστική περίοδο ή κατά την περίοδο της εξεταστικής προετοιμασίας, μπορεί να εμφανιστεί είτε με τη μορφή της δυσχέρειας κατά την επέλευση του ύπνου, είτε με την μορφή των συχνών αφυπνίσεων κατά την νύχτα, είτε με την μορφή της πολύ πρωινής αφύπνισης, είτε με την μορφή του μη ικανοποιητικού ύπνου.
Η σωστή λειτουργία του δικτυωτού συστήματος του εγκεφάλου και η ομαλή αλληλεπίδρασή του με τα υπόλοιπα όργανα του σώματος είναι πολύ σημαντικά για τον επαρκή ύπνο. Στο δικτυωτό σύστημα του υποθαλάμου εδράζεται ένας κεντρικός νευρωνικός βηματοδότης που έχει σημαντικό ρόλο στον κύκλο ύπνου εγρήγορσης. Η κατανάλωση αλκοόλ, η κακή πέψη, η επίπονη μελέτη κατά τις ώρες που προηγούνται του ύπνου, το κάπνισμα ιδιαίτερα μετά το μεσημέρι, η κατανάλωση καφέ- τσάι – ποτών τύπου cola σε υπερβολικές ποσότητες ή μετά το μεσημέρι, το stress, ο πόνος, ο θόρυβος, το έντονο φως, είναι παράγοντες, ιδιαίτερα συχνοί κατά τις εξετάσεις. που επηρεάζουν την σωστή λειτουργία του δικτυωτού συστήματος. Ο εξεταζόμενος πρέπει να μην καταναλώνει φαγητό και να χαλαρώνει κατά το δίωρο - τρίωρο που προηγείται της νυχτερινής κατάκλισης, να αποφεύγει το έντονο φώς και τον θόρυβο, να ξαπλώνει την ίδια περίπου ώρα κάθε βράδυ, να μην κοιμάται στο ίδιο δωμάτιο με άτομα που θορυβούν κατά την νύχτα (π.χ. άτομα που ροχαλίζουν), να απομακρύνει τα ρολόγια από τα υπνοδωμάτια, να αποφύγει τα κρύα ή καυτά μπάνια προ του ύπνου, να ξυπνάει την ίδια περίπου ώρα κάθε πρωί. Πρέπει να περιορίσει την λήψη υγρών το βράδυ.
Λιποθυμική τάση
Λόγω του αυξημένου άγχους των εξετάσεων, σε υπερευαίσθητα άτομα το αυτόνομο νευρικό σύστημα μπορεί να εμφανίσει παροδικά δυσλειτουργίες οι οποίες προκαλούν λιποθυμική τάση, σπάνια όμως εμφανίζεται πραγματική λιποθυμία. Η πρόληψη περιλαμβάνει καλό ύπνο με ξεκούραση του αυτόνομου νευρικού συστήματος, σωστή διατροφή, σταδιακή έγερση από το κρεβάτι μετά την κατάκλιση και τον ύπνο και μέριμνα για επαρκή πρόσληψη νερού και αλατιού στα άτομα που δεν έχουν πρόβλημα αυξημένης πίεσης κατά την διάρκεια της εξεταστικής περιόδου.
Ζάλη, ατονία, αδυναμία συγκέντρωσης
Η κατάσταση αυτή κατά την διάρκεια των εξετάσεων προκαλείται κυρίως από την αϋπνία, την υπερκόπωση, την κακή διατροφή. Είναι σημαντικό λοιπόν ο εξεταζόμενος να κοιμάται και να ξεκουράζεται επαρκώς και να χρησιμοποιεί υψηλής βιολογικής αξίας τρόφιμα που τροφοδοτούν τον οργανισμό με ενέργεια. To αυγό, το κρέας, το ψάρι, τα τυριά, το γάλα, το γιαούρτι, το μέλι, τα δημητριακά, το ψωμί ολικής άλεσης, η μαγιά μπύρας, οι ξηροί καρποί, το φύτρο σιταριού, ο φρέσκος βασιλικός πολτός, το μη αποφλοιωμένο ρύζι, τα φρούτα, τα φρέσκα λαχανικά, οι φρέσκοι χυμοί φρούτων προσφέρουν στον εγκέφαλο σημαντικά στοιχεία για την λειτουργία του. Η ζάχαρη που συχνά χρησιμοποιεί ο εξεταζόμενος ως άμεση πηγή γλυκόζης και οι κατεργασμένοι υδατάνθρακες παρέχουν «κενές θερμίδες». Τα σακχαρούχα αναψυκτικά δεν συνιστώνται.
Αυξημένη εφίδρωση – κοκκίνισμα
H έκκριση του ιδρώτα στο ανθρώπινο σώμα γίνεται από τους ιδρωτοποιούς αδένες, μετά από επίδραση ποικίλων ερεθισμάτων, τα οποία προκαλούν έκκριση ειδικών ορμονών, όπως αδρεναλίνης και νοραδρεναλίνης, που επενεργούν στους ιδρωτοποιούς αδένες. Σημαντικός είναι ο ρόλος των συμπαθητικών νευρικών ινών που απολήγουν στους αδένες και έχουν ειδικές συνδέσεις με εγκεφαλικά κέντρα του υποθαλάμου. Η εφίδρωση μπορεί να συνοδεύεται από κοκκίνισμα ή αίσθημα έξαψης. Στον οργανισμό κατά την διάρκεια των εξετάσεων εκκρίνονται αυξημένα επίπεδα αδρεναλίνης - νοραδρεναλίνης, ενώ το συμπαθητικό νευρικό σύστημα παρουσιάζει αυξημένη δραστηριοποίηση.
Έτσι συχνά προκαλείται αυξημένη εφίδρωση, γεγονός που παρακωλύει ορισμένες φορές σημαντικά το γράψιμο, λόγω της αυξημένης εφίδρωσης των παλαμών. Παρά το ό, τι σήμερα το φαινόμενο αντιμετωπίζεται με ειδικά διαλύματα, αλοιφές και φάρμακα, ο εξεταζόμενος πρέπει να γνωρίζει ότι η εφίδρωση γενικότερα του σώματος και ειδικότερα των παλαμών επιδεινώνεται με την κατάχρηση ορισμένων φαρμάκων και την χρήση τοξικών ουσιών (π.χ. αλκοόλ). Ο εξεταζόμενος δεν πρέπει να εκτίθεται σε καυτά λουτρά, να κάνει κατάχρηση καθαριστικών και να χρησιμοποιεί αντιιδρωτικά spray αμφιβόλου ποιότητας ή ερεθιστικά καθαριστικά σώματος.

Πηγή:iatronet.gr
Read more »

Ικαρία: Η «Ιχθυόεσσα» του Ομήρου

 

Μάκρη και Δολίχη οι αρχαίες ονομασίες της, Πελασγοί και Κάρες οι πρώτοι κάτοικοί της, κατακτήθηκε από τους Πέρσες, τους Φράγκους και τους Οθωμανούς και απελευθερώθηκε το 1912

Το νησί έχει πλούσια προϊστορία και ιστορία και οι αρχαίες ονομασίες του ήταν Μάκρη και Δολίχη για το μήκος του, αφού στην αρχαιοελληνική δολιχός σήμαινε μακρύς, και Ιχθυόεσσα όπως το κατονομάζει ο Ομηρος για τα άφθονα ψάρια στα νερά που το περιβρέχουν.
Ο Αγιος Κήρυκος, ο «Αγιος», όπως τον αποκαλούν οι κάτοικοι της Ικαρίας...
Ο Αγιος Κήρυκος, ο «Αγιος», όπως τον αποκαλούν οι κάτοικοι της Ικαρίας...
Πρώτοι κάτοικοι της Ικαρίας αναφέρονται οι Πελασγοί και οι Κάρες, για να παραδώσουν την εποικιστική σκυτάλη στους Ιωνες αμέσως μετά τον Τρωικό Πόλεμο. Ακολούθησαν οι Μιλήσιοι, οι Πέρσες του Δαρείου, πειρατές διάφοροι στα πρωτοχριστιανικά χρόνια και στη βυζαντινή περίοδο αποτέλεσε τη 17η (Αιγαιοπελαγίτικη) Επαρχία της αυτοκρατορίας, που χρησίμευε σαν τόπος εξορίας για τους ανεπιθύμητους στρατηγούς και αξιωματούχους!
Ακολούθησε η δυναστεία των Φράγκων και βέβαια η περίοδος των Οθωμανών. Οι Τούρκοι εκδιώχτηκαν από το νησί στην περίοδο του Α Βαλκανικού Πολέμου στις 17 Ιουλίου 1912 από τους ντόπιους, που τοποθέτησαν προσωρινή διοίκηση ανακηρύσσοντας και την ίδρυση κράτους της Ικαρίας.
Για λίγους μήνες έως τον Νοέμβριο του ιδίου έτους το νησί μένει ανεξάρτητο, με το όνομα «Ελευθέρα Πολιτεία της Ικαρίας» και με δικό του στρατό, αστυνομία, σύνταγμα, γραμματόσημα και εθνικό ύμνο! Ο ελληνικός στόλος καταφθάνει και το νησί ενώνεται πανηγυρικά με την υπόλοιπη Ελλάδα.
Ο πύργος του Δημητρίου του Πολιορκητή, που λειτούργησε σαν παρατηρητήριο και που δοκιμάστηκε σκληρά από τον ναύαρχο Σαχτούρη, καθώς δοκίμαζε τα κανόνια των πλοίων του το 1826!...
Ο πύργος του Δημητρίου του Πολιορκητή, που λειτούργησε σαν παρατηρητήριο και που δοκιμάστηκε σκληρά από τον ναύαρχο Σαχτούρη, καθώς δοκίμαζε τα κανόνια των πλοίων του το 1826!...

Κοινή πεποίθηση ότι το βυζαντινό προφίλ της Ικαρίας ανατυπώθηκε μετά τον Εμφύλιο, όταν επιλέχτηκε σαν τόπος εξορίας των αριστερών πολιτικών κρατουμένων, που έφτασαν τους 15.000 εξόριστους, για να χαρακτηρισθεί σαν το κόκκινο νησί του Αιγαίου.
Και όλα αυτά σε μία νησίδα ατόφιας ελληνικότητας, που δεν ερημώθηκε ποτέ, όπως αποδεικνύει η διατήρηση ακέραιων λέξεων και εκφράσεων της αρχαίας ελληνικής γλώσσας στη σημερινή τοπική διάλεκτο!
Καταμετρώντας τον πλούτο του στενόμακρου νησιού
Τοπίο στο λιμανάκι του Νας.
Τοπίο στο λιμανάκι του Νας.
Κοντά στα Μικρασιατικά παράλια, αυτά που ονομάζουμε Εγγύς Ανατολή, βρίσκεται η νήσος Ικαρία, δυτικά από τη Σάμο και ανατολικά από τη Μύκονο.

Στενόμακρη με μήκος 40 χιλιόμετρα από το ακρωτήριο Δράκανο μέχρι το ακρωτήριο Πάπας και πλάτος που φτάνει τα εννέα χιλιόμετρα.
Η Ικαρία συνδέεται μυθολογικά με τον θεό του γλεντιού και της αμπέλου, λόγω των υπέροχων στη γεύση κρασιών που παράγονται εδώ και που αναφέρονται στον Ομηρο σαν «Πράμνιος Οίνος».
Στο καραβοστάσι του Μαγγανίτη.
Στο καραβοστάσι του Μαγγανίτη.

Ικαρία ονομάστηκε από τον Ικαρο, αφού σύμφωνα με τον μύθο οι Δαίδαλος και Ικαρος δραπέτευσαν από το βασίλειο του Μίνωα πετώντας. Γοητευμένος από την πτήση του ο Ικαρος δεν κατάλαβε πως πλησίασε τον ήλιο και τα κέρινα φτερά του έλιωσαν, για να καταπέσει ευθύς αμέσως στο πέλαγος που πήρε το όνομά του.
Το νησί συμπερασματικά αποτελεί σύμβολο της πρώτης απόπειρας του ανθρώπου να κατακτήσει τους αιθέρες και εσείς δεν οφείλετε παρά ένα προσκύνημα στην άγρια ομορφιά αυτής της ακριτικής μακρόστενης στεριάς, διασχίζοντας την κορυφογραμμή του πανύψηλου Αθέρα. Πεζοπόροι λοιπόν σε κοπιαστική πολύωρη πορεία, αλλά και αιθεροβάμονες στα ίχνη προϊστορίας και ιστορίας.
Στο εσωτερικό ενός ικαριώτικου αρχοντόσπιτου.
Στο εσωτερικό ενός ικαριώτικου αρχοντόσπιτου.
Ναός στο Να προς τιμήν της Αρτεμης
Για τους αρχαιολάτρες και αναζητητές προδισχιλιετών πολιτισμών, εισαγωγικά να πούμε ότι ο Εύδηλος φαντάζει πραγματική όαση. Στο κοντινό χωριό Κάμπος, αξίζει να δείτε τα ερείπια της αρχαίας Οινόης, του αρχαιότερου οικισμού του νησιού (7ος π.Χ. αιώνας).
Σε επιβλητικό χώρο, κοντά στο λιμανάκι του Νας, βρίσκονται τα ερείπια αρχαίου ναού αφιερωμένου στην Ταυροπόλο Αρτέμιδα. Αφήστε τη φαντασία σας να οργιάσει, αφού λέγεται ακόμα ότι σ' αυτή την περιοχή κατοικούσαν οι Ναϊάδες.
Ικαριώτικο μοτίβο...
Ικαριώτικο μοτίβο...

Η Ικαρία αξίζει να τονίσουμε ότι είναι ένα νησί γεμάτο ελληνικότητα και μπορούν να ταιριάξουν μαζί του όλες οι ηλικίες, αρκεί να θέλουν να έχουν μερίδιο στη ζωή και τη δράση.
Από τον Αγιο Κήρυκο στον Μαγγανίτη

Στη νότια πλευρά υπάρχει και μία μεγάλη σήραγγα και βέβαια η διαδρομή μας περνάει από ομορφιές, από τιρκουάζ νερά και από μικρούς ξεχασμένους οικισμούς

Το μεγαλύτερο μέρος του νησιού καλύπτεται από σκίνους, κουμαριές, φρύγανα, αφάνες και θυμάρια. Ολοζώντανοι πεύκοι και κυπαρίσσια συνοδοιπορούν μαζί με αρεφτιές, βελανιδιές και πλατάνια, στις πλαγιές και τις χαράδρες της Ικαρίας.
Κοντά στον Χριστό των Ραχών, το εκκλησάκι της Παναγίτσας του 18ου αιώνα.
Κοντά στον Χριστό των Ραχών, το εκκλησάκι της Παναγίτσας του 18ου αιώνα.
Το θαυμάσιο κλίμα, οι σκιερές ρεματιές με τα τρεχούμενα νερά και οι προκλητικές ακρογιαλιές κάνουν την Ικαρία τόπο ποθητό.
Αξιοπρόσεκτο στοιχείο από αρχιτεκτονική άποψη είναι οι κεκλιμένες στέγες, κατασκευασμένες από σχιστόπλακες ή πλάκες γρανίτη, που φθάνουν σχεδόν μέχρι το έδαφος, εξασφαλίζοντας την απόλυτη ένταξη του κτίσματος στο βραχώδες περιβάλλον! Από τον Αγιο Κήρυκο πηγαίνοντας για Μαγγανίτη ξεδιπλώνεται η φοβερή μορφολογία του νησιού, αφού μία τεράστια κορυφογραμμή ξεπετάγεται στο Ικάριο πέλαγος πολλά μέτρα πάνω από το γαλάζιο επίπεδο.
Το αρχαίο λιμάνι και πρόσορμος του Στράβωνα με τους κέδρους.
Το αρχαίο λιμάνι και πρόσορμος του Στράβωνα με τους κέδρους.

Μπάνιο στις «Σεϊχέλλες»
Κοντά στον Μαγγανίτη, στη νότια πλευρά υπάρχει και μία μεγάλη σήραγγα και βέβαια η διαδρομή μας περνάει από ομορφιές, από τιρκουάζ νερά και από μικρούς ξεχασμένους οικισμούς, που γι αυτούς ο χαρακτηρισμός παραδοσιακός, θα ήταν τελείως περιττός...

Κάτω στον Μαγγανίτη το αλιευτικό καταφύγιο, όπως χαρακτηρίζεται ο μικρός κουκλίστικος κόλπος πραγματικά αξίζει τον κόπο, με καμιά τριανταριά ψαρόβαρκες και καϊκια να έχουν το δικό τους καταφύγιο.
Στην υπέροχη αμμουδιά, πέρα στο ακρωτήρι του Δράκανου.
Στην υπέροχη αμμουδιά, πέρα στο ακρωτήρι του Δράκανου.
Στο απάνεμο κεντράκι «ο Γιαλός», θα ανανεώσετε τις δυνάμεις σας ή ακόμα και στις «Σεϊχέλλες» στην παραλία με το μικρό βότσαλο να αποβάλλετε θερμότητα, εάν έχετε έρθει σαν επισκέπτης εξερευνητής τους καλοκαιρινούς μήνες εδώ...
Ολη αυτή η νότια πλευρά από Αγιο Κήρυκο μέχρι Μαγγανίτη θα λέγαμε ότι έχει μία ναϊφ απόχρωση, με πολλούς ντόπιους και ελάχιστους ξένους επισκέπτες.
Η βόρεια ζώνη του νησιού
Ο δρόμος για Κοσίκια περνάει από τον υψηλότερο αυχένα του νησιού, που όταν φυσάει και ο καιρός δεν είναι καλός, αληθινά τα πράγματα γίνονται δύσκολα.

Στολίδι στα Θέρμα.
Στολίδι στα Θέρμα.

Εκεί κοντά και σε μία πυραμίδα θα λέγαμε πάνω στο βουνό ορθώνεται το Κάστρο του Κοσκινά, φρούριο βυζαντινής εποχής του 10ου αιώνα, με την επιβλητική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του Δοργανά να βρίσκεται εντός των τειχών...
Επιλογή μας τώρα το κατέβασμα προς την όμορφη αμμουδερή παραλία του Κάμπου δίπλα στον Εύδηλο και στη συνέχεια σάρωμα της βόρειας ζώνης της Ικαρίας ή ξανά στον κόσμο των βουνών, από χωματόδρομο με πάντα φυτευτή την πέτρα, μέσα από πευκοδάσος και στόχο το μοναστήρι του Μουντέ και την αρχιτεκτονική πανδαισία του Χριστού Ραχών.
Η λουτρόπολη των Θέρμων.
Η λουτρόπολη των Θέρμων.
Χωριό Φραντάτο και στη συνέχεια ο Μάραθος, με πολλά τα μάραθα φυσικά!
Η μονή Μουντέ
Αξίζει λοιπόν να λοξοδρομήσετε και να επισκεφθείτε το μοναστήρι της Παναγίας του Μουντέ, γυναικείο μοναστήρι του 13ου αιώνα που όμως δεν έχει καλόγριες.

Λίγο μετά στην καταπράσινη βλάστηση και με μία πανσπερμία εκπροσώπων του φυτικού βασιλείου, ένα μικρό φράγμα δημιούργησε λίμνη τεχνητή, που αν το όλο περιβάλλον ήταν αφιλόξενο, τότε θα τη χαρακτηρίζαμε σαν όαση, αφού πρόκειται κυριολεκτικά για έναν παράδεισο, με πάπιες, κοκκινόψαρα, δροσιά και αρώματα της φύσης, από την απειρία των αρωματικών φυτών και των βοτάνων που χαρακτηρίζουν κυριολεκτικά την Ικαρία.
Ικαρία: Η «Ιχθυόεσσα» του Ομήρου

Από τον Χριστό των Ραχών στο Καρκινάγρι
Ο Χριστός των Ραχών είναι μια άλλη οικιστική άποψη και μια άλλη πρόταση ανάπτυξης, με πεζοδρόμηση, καλλιτεχνικές παραστάσεις και γλυπτά με τη συνδρομή άφθονης ικαριώτικης πλάκας, ποιοτικά μαγαζάκια και μεζεδοπωλεία, όλα πνιγμένα στο πράσινο και στη δροσιά.
Ο εδώ πολιτιστικός σύλλογος έχει ορίσει ένα πολύ έξυπνο πεζοπορικό μονοπάτι με σημεία διέλευσης από χαρακτηριστικά σημεία για καλύτερη γνώση της περιοχής.
Φυσικά να θυμίσουμε και την παγκόσμια ίσως πρωτοτυπία, ότι όλα σχεδόν λειτουργούν εδώ από τις εννιά το βράδυ και μετά!
Ικαρία: Η «Ιχθυόεσσα» του Ομήρου
Εμείς συνεχίζουμε, το κατέβασμα βγάζει στο Γιαλισκάρι, τον Αρμενιστή στη φανταστική Να και αρκετά μετά στο Καρκινάγρι, το άλλο άκρο της Ικαρίας.
Κατακαλόκαιρο στο φαράγγι της Χάλαρης με τον μικρό καταρράκτη και τις κλιμακωτές λιμνούλες, φυσικές οι πισίνες και βέβαια από εδώ μπορεί να γίνει πεζοπορικά η διαδρομή Να-Ράχες, μέσα από υπέροχη δροσερή φύση ακόμα και τον Αύγουστο!
Ο δρόμος συνεχίζει τώρα προς τον Νάνουρα, φιδίσιος ο χωματόδρομος με άφθονες κλίσεις, το ιερό της Αρτέμιδος δυσεύρετο και βέβαια αυτές οι σχισμές στα βράχια με τα νερά να γυαλίζουν και τις πικροδάφνες να ξεπετάγονται εδώ και εκεί είναι μία διαρκής έκπληξη.
Από τον «Αγιο» στο Δράκανο

Στάση στα Θέρμα για τις ιαματικές ραδιούχες πηγές με τα υδροθεραπευτήρια και πορεία για το ακρωτήριο που κρύβει ιστορία και εξωτικές ομορφιές

Από τον Αγιο Κήρυκο, τον «Αγιο» όπως τον λένε οι ντόπιοι, πηγαίνουμε τώρα προς την ανατολική άκρη του νησιού και το ακρωτήριο Δράκανο, περνώντας φυσικά από την περιοχή που έκανε την Ικαρία πασίγνωστη εδώ και χιλιάδες χρόνια. Στα Θέρμα οι ιαματικές ραδιούχες πηγές με τα υδροθεραπευτήρια παραμένουν και σήμερα χωροσημεία κίνητρα για πολλούς, που έρχονται εδώ για «θαύματα» που γίνονται!
Πίσω πάλι στη διασταύρωση με κατεύθυνση το αεροδρόμιο, ο οικισμός στο Φανάρι τίποτα το επαναστατικό από πλευράς αρχιτεκτονικής, απλά θα λέγαμε ότι είναι ένας παραθεριστικός οικισμός που απλώνεται με τις γνωστές απόψεις επί του θέματος...
Ομως το ακρωτήριο Δράκανο κρύβει ιστορία, κρύβει εξωτικές ομορφιές και βέβαια εκπλήξεις και χαρές για τους ανήσυχους ταξιδιώτες, τους ανθρώπους της δράσης.
Οι πινακίδες, μικρές, σβησμένες, δυσδιάκριτες, δείχνουν τον στενό και τον δύσκολο χωματόδρομο για το «ιερό», σε κάποιο σημείο εγκαταλείπεις οριστικά το μεταφορικό σου όχημα και συνεχίζεις για περίπου 20 λεπτά, για να φτάσεις στη βάση ενός πανύψηλου κυλινδρικού πύργου.

Κτίσμα πιθανώς του Δημητρίου του Πολιορκητή, που λειτούργησε σαν παρατηρητήριο και που προσομοιάζει με φάρο, δίνοντας και το όνομα Φανάρι στην ευρύτερη περιοχή.
Το απέριττο, μα υπέροχο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου του Δράκανου με τα υπολείμματα της ελληνικής σημαίας να κυματίζουν στον ξύλινο ιστό σε καθηλώνει και κάτω χαμηλά δύο υπέροχα και ασύλληπτα σε ομορφιά τόξα αμμουδιάς με ένα δάσος κέδρων, μία θάλασσα εκπληκτική, το αρχαίο λιμάνι και πρόσορμος του Στράβωνα, να συνθέτουν την απαράμιλλη μαγεία...
Τι το καλύτερο για τις εκάστοτε διακοπές μας, από το να γνωρίζουμε έναν τόπο μέσα από παραδοσιακές διαδικασίες και μία από αυτές δεν μπορεί παρά να είναι η πεζοπορία πάνω σε παλιά μονοπάτια.
Ετσι και εδώ σας προτρέπουμε να βαδίσετε από Μαυράτο για το Καψαλινό Κάστρο, για Φάρδη και τελικό προορισμό το Καραβόσταμο, ή από Καρκινάγρι για πάνω ψηλά στις Ράχες. Κινηθείτε λοιπόν πάνω σε σβησμένα καλντερίμια και πανοραμικά πλάνα και βιώστε την ελληνικότητα εδώ στα ανατολικά ακρότατα και όταν ψηλά στον ουρανό διακρίνετε τους θυσάνους, αυτά τα υπέροχα σύννεφα άχνες, σκεφθείτε ότι μπορεί να πρόκειται για μεταφυσικά αιθέρια απόνερα, από τις πτήσεις ευτυχίας που τόλμησε ο Ικαρος...

Οι ιαματικές θερμοπηγές
Οι αρχαίοι Ελληνες ήταν οι πρώτοι που ασχολήθηκαν με τις πηγές και τα μεταλλικά νερά. Στα Ασκληπιεία από τον 13ο π.Χ. αιώνα χρησιμοποιούσαν τα λουτρά για θεραπευτικούς λόγους.

Πρώτος παρατηρητής των ιαματικών υδάτων υπήρξε ο ιστορικός Ηρόδοτος, που προηγήθηκε μάλιστα του Ιπποκράτη στην περιγραφή αρκετών ιαματικών πηγών.
Η Ικαρία είναι γνωστή σαν «νησί του ραδίου» από τις ιαματικές πηγές που βρίσκονται δυτικά του Αγ. Κηρύκου, μοναδικές σε ολόκληρο τον κόσμο για την ποσότητα ραδιενέργειας και τη χημική τους σύνθεση. Οι θερμοπηγές της νήσου είναι συνολικά οκτώ και αναβλύζουν σε διάφορα παράκτια κυρίως σημεία της.
Οι πηγές της Ικαρίας θεωρούνται μεταξύ των πλέον ραδιενεργών πηγών του κόσμου και ανήκουν στην κατηγορία των υπέρθερμων ραδιενεργών αλιπηγών.
Θα πρέπει να επισημανθεί ότι δεν υπάρχει κίνδυνος από τη ραδιενέργεια των θερμομεταλλικών πηγών κατά το λούσιμο, γιατί η ακτινοβολία εκλύεται αποκλειστικά από το ραδόνιο, το οποίο και αποβάλλεται και φυσικά ο τρόπος χρήσης των υδάτων μειώνει αισθητά το ποσόν της ραδιενέργειας.

Πώς θα πάτε
  • Το αεροδρόμιο βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού κοντά στον Αγιο Κήρυκο και μέσω των Ολυμπιακών Αερογραμμών φαντάζει ο γρηγορότερος φυσικά τρόπος για να φτάσει κάποιος στην Ικαρία.
  • Οι θαλάσσιες γραμμές Hellenic Seaways αποβιβάζονται στη βόρεια πλευρά του νησιού, στον Εύδηλο, ενώ οι θαλάσσιες γραμμές G.A. Ferries αποβιβάζονται στη νότια πλευρά του νησιού στον Αγιο Κήρυκο και συνδέουν την Ικαρία με τον Πειραιά, τη Σύρο, τη Μύκονο και τη Σάμο.
  • Τέλος, τα ταχύτατα χαρακτηριστικά κίτρινα πλοία των Kallisti Ferries συνδέουν την Ικαρία με τον Πειραιά, την Τήνο, τη Μύκονο, τους Φούρνους και τη Σάμο.

Πηγή:ethnos.gr
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...