Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

6 πληροφορίες που ενδεχομένως αγνοείτε για σκύλους και γάτες!


Νομίζετε ότι τα ξέρετε όλα για το κατοικίδια; Ότι καταλαβαίνουν πως το αφεντικό τους έχει διαβήτη και πως μπορούν να μυρίσουν και με το στόμα; Έξι extra πληροφορίες για το σκύλο ή τη γάτα σας!

Οι σκύλοι «οσφραίνονται» τον διαβήτη

Μπορεί να ακούγεται απίθανο, όμως είναι αλήθεια. Τα σκυλιά πράγματι μπορούν να μυρίσουν την επικίνδυνη μείωση του σακχάρου στο αίμα ενός διαβητικού και να τον προειδοποιήσουν με μία περίεργη συμπεριφορά. Γλύφοντας επίμονα, κλαψουρίζοντας, γαυγίζοντας μέχρι και σπρώχνοντας. Είναι μάλιστα τόσο αλάνθαστη αυτή η ικανότητα τους που σύμφωνα με τους κτηνιάτρους, εννιά στις δέκα φορές, η μύτη τους αποδεικνύεται ότι είχε δίκιο.

Οι γάτες μπορεί να αγαπήσουν υπερβολικά πολύ

Σε αντίθεση με την άποψη που επικρατεί ότι οι γάτες είναι ψυχρές και ύπουλες, στην πραγματικά πρόκειται για ένα από τα πιο συναισθηματικά πλάσματα του ζωικού βασιλείου. Για παράδειγμα αν βιώσουν τον αποχωρισμό με έναν άνθρωπο που αγαπούν, μπορεί να εμφανίσουν σημάδια κατάθλιψης. Επομένως μην εκπλήσσεστε όταν επιστρέφοντας σπίτι μετά από πολλές ώρες, διαπιστώσετε ότι η γάτα σας έχει κάνει την ανάγκη της στα παπούτσια σας. Μπορεί επίσης να καταλάβετε τη μελαγχολία της όταν βηματίζει αργά, όταν εμποδίζει την είσοδό σας ή όταν μπλέκεται στα πόδια σας. 

Οι σκύλοι μπορούν να μάθουν έως 250 λέξεις

Ένας έξυπνος και καλά εκπαιδευμένος σκύλος μπορεί να αναγνωρίσει έως 250 λέξεις, σε αντίθεση με ένα μέσο σκύλο που έχει τη δυνατότητα να καταλαβαίνει μέχρι 150 λέξεις. Στην πρώτη περίπτωση πρόκειται για ευφυΐα που προσεγγίζει εκείνη ενός παιδιού δύο ετών. Σύμφωνα με τους ειδικούς οι ράτσες που έχουν ανεπτυγμένη νοημοσύνη και αν εκπαιδευτούν σωστά μπορούν να είναι σε θέση να καταλαβαίνουν τόσες πολλές λέξεις είναι τα Border Collie, τα Canis, ο Γερμανικός ποιμενικός, τα  Golden Retriever και τα Doberman Pinscher.

Οι γάτες μυρίζουν με το στόμα τους

Κι όμως συμβαίνει κι αυτό! Οι γάτες στο πάνω μέρος του στόματός τους, έχουν έναν αδένα όσφρησης που τον χρησιμοποιούν όταν θέλουν να μυρίσουν κάτι καλά. Εφεδρικός και με ενισχυτικό ρόλο με άλλα λόγια! Κι αυτό συνήθως το κάνουν οι αρσενικές γάτες που δεν θα διστάσουν να ανοίξουν διάπλατα το στόμα τους προκειμένου να μυρίσουν μία θηλυκή γάτα όταν βρίσκεται στις γόνιμες μέρες της!

Οι γάτες φιλούν με τα μάτια τους

Λατρεύετε εκείνο το πετάρισμα στα μάτια που κάνει η γάτα σας κάθε φορά που σας κοιτάει; Εκείνη να δείτε! Όταν οι γάτες κάνουν αυτήν την κίνηση μεταξύ τους είναι καθαρά σημάδι συμφιλίωσης. Όταν όμως ανοιγοκλείνουν αργά τα μάτια τους στον άνθρωπο που αγαπούν και που τις φροντίζει σημαίνει τρυφερότητα και αγάπη. Την επόμενη φορά που η αγαπημένη σας γάτα θα σας ανοιγοκλείσει τρυφερά τα μάτια δεν μένει παρά να ανταποκριθείτε κι εσείς με τον ίδιο ακριβώς τρόπο! Θα το καταλάβει και θα σας το ανταποδίδει για όση ώρα κάνετε αυτή την κίνηση!

Το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά τις γάτες και τους σκύλους

Ότι ισχύει για τους ανθρώπους σχετικά με το παθητικό κάπνισμα ισχύει αντίστοιχα για σκύλους και για γάτες, είναι δηλαδή το ίδιο βλαβερό! Μάλιστα στις γάτες μπορεί να προκαλέσει τουλάχιστον δύο θανάσιμους καρκίνους, λέμφωμα και στοματικό καρκίνωμα. Όσο για τους σκύλους εκείνοι που έχουν μακριές μουσούδες μπορεί να εμφανίσουν καρκινικούς όγκους στα ρουθούνια τους, ενώ εκείνοι με τις κοντές μουσούδες είναι πιο επιρρεπείς στον καρκίνο του πνεύμονα. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα θελήσετε να ανάψετε τσιγάρο, αν δεν σκεφτόσαστε τη δική σας υγεία, τουλάχιστον σκεφτείτε την υγεία του κατοικίδιου σας και καπνίστε σε εξωτερικό χώρο.

Πηγή:katoikidio.gr

Read more »

Τέλος στην ταλαιπωρία των κατοικίδιων. Υπουργική απόφαση επιτρέπει τα μικρά ζώα στα ΚΤΕΛ!


Μετά τους δεκάδες θανάτους που έχουν σημειωθεί από τη μεταφορά ζώων στο χώρο των αποσκευών υπεραστικών λεωφορείων και τις αλλεπάλληλες διαμαρτυρίες των ιδιοκτητών τους, τα μικρά ζώα επιτρέπονται πλέον στο εσωτερικό τους!

Τα δεδομένα άλλαξαν και από εδώ και στο εξής θα επιτρέπεται η μεταφορά μικρών κατοικίδιων ζώων στα ΚΤΕΛ όπως διατάζει εγκύκλιος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Αναλυτικότερα, η σχετική εγκύκλιος μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής:

Διευκρινήσεις σχετικά με τις μετακινήσεις ζώων συντροφιάς με τη χρήση λεωφορείων των ΚΤΕΛ Α.Ε., Εγκύκλιος αριθ. 218524/7-4-2004 του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. Ως γνωστόν, με βάση τις διατάξεις της παρ. 1.(ιδ), του άρθρου 15 του ν. 2963/2001 (Α’ 268), που επαναλαμβάνονται και στην υ.α. οικ. Β 36934/2805 «Έκδοση χάρτη υποχρεώσεων προς τον καταναλωτή (Χ.Υ.Κ.) των φορέων παροχής συγκοινωνιακού έργου του Ν. 2963/2001 (Α’ 268)» (Β’ 862/10-7-02), επιτρέπονται οι μεταφορές με λεωφορεία των ΚΤΕΛ Α.Ε. των ζώων συνοδείας αναπήρων καθώς και των μικρών κατοικίδιων που μεταφέρονται με κατάλληλα για το σκοπό αυτό μέσα. Σημειώνεται ότι βάσει των ανωτέρω σχετικών εγγράφων, τα ζώα συντροφιάς που μεταφέρονται με δημόσια μέσα μεταφοράς πρέπει να είναι τοποθετημένα σε κατάλληλο και ασφαλές κλουβί, το οποίο να αναγράφει υποχρεωτικά το ονοματεπώνυμο του ιδιοκτήτη, την ταχυδρομική διεύθυνση και τηλέφωνο του.

Οι ιδιοκτήτες των ζώων δεν απαλλάσσονται, βέβαια, από τις λοιπές υποχρεώσεις τους, όπως π.χ. την σήμανση και καταγραφή σκύλων, βιβλιάριο υγείας κ.λ.π., που καταγράφονται στο ν. 3170/2003 – Α’ 191, σύμφωνα με το 2ο ως άνω σχετικό.
Προς διευκρίνιση και ομοιόμορφη εφαρμογή των διατάξεων για τη μεταφορά ζώων με λεωφορεία των ΚΤΕΛ Α.Ε., σας πληροφορούμε τα ακόλουθα:

1. Προκειμένου να επιτραπεί η μεταφορά μικρών κατοικίδιων ζώων, αυτά θα πρέπει να συνοδεύονται υποχρεωτικά από τον ιδιοκτήτη ή κάτοχο τους. Ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος θα πρέπει να επιδεικνύει το διαβατήριο του ζώου ή το βιβλιάριο υγείας, το οποίο να είναι ενημερωμένο τουλάχιστον κατά την τελευταία διετία.
2. Οι ειδικότερες ρυθμίσεις της μεταφοράς των ζώων συνοδείας αναπήρων (ουσιαστικά σκύλων συνοδείας τυφλών) καθώς και των μικρών κατοικίδιων, ανάλογα με τον τύπο του λεωφορείου, έχουν ως ακολούθως:
Α. Λεωφορεία Αστικών ΚΤΕΛ: Τα ζώα συνοδείας αναπήρων ανεξαρτήτως μεγέθους καθώς και τα μικρά κατοικίδια ζώα μεταφέρονται εντός ειδικού καλαθιού μεταφοράς με μέγιστες διαστάσεις 50Χ40Χ70 εκατοστά, κατ’ αναλογία με τα ισχύοντα στους συγκοινωνιακούς φορείς αστικών συγκοινωνιών Αθήνας και Θεσσαλονίκης και τοποθετούνται υποχρεωτικά εντός του χώρου επιβατών. Τα ζώα συνοδείας αναπήρων δεν τοποθετούνται σε καλάθι αλλά φέρουν υποχρεωτικά φίμωτρο κατά τη διάρκεια της μεταφοράς.
Β. Λεωφορεία Υπεραστικών ΚΤΕΛ: Στα λεωφορεία που εξυπηρετούν υπεραστικές συγκοινωνίες λόγω του μικρότερου διαθέσιμου χώρου, περιορίζονται οι μέγιστες διαστάσεις του ειδικού καλαθιού μεταφοράς. Έτσι, τα ζώα συνοδείας αναπήρων ανεξαρτήτως μεγέθους και τα μικρά κατοικίδια ζώα, βάρους έως επτά (7) κιλών, που μεταφέρονται εντός ειδικού καλαθιού μεταφοράς διαστάσεων 50Χ40X35 εκατοστά είναι επιτρεπτό να μεταφέρονται με τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ & ΚΤΕΛ Α.Ε. που εξυπηρετούν υπεραστικές συγκοινωνίες και τοποθετούνται υποχρεωτικά εντός του χώρου επιβατών. Τα ζώα αυτά θα τοποθετούνται είτε στο διάδρομο είτε στα κλιμακοστάσια των λεωφορείων, πλησίον σε κάθε περίπτωση του ιδιοκτήτη τους. Τα ζώα συνοδείας αναπήρων, όπως προαναφέρθηκε, δεν τοποθετούνται σε καλάθι αλλά φέρουν υποχρεωτικά φίμωτρο κατά τη διάρκεια της μεταφοράς.
Για λόγους καλύτερης εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού, τα υπεραστικά ΚΤΕΛ & ΚΤΕΛ Α.Ε. είναι επιτρεπτό να περιορίζουν τη μεταφορά των κατοικίδιων ζώων, (α) σε ότι αφορά στον αριθμό σε δύο κατοικίδια ανά λεωφορείο και (β) σε ορισμένα μόνο από τα εξυπηρετούμενα δρομολόγια τα οποία πάντως θα αποτελούν το 30% τουλάχιστον των δρομολογίων κάθε γραμμής (και κατ’ ελάχιστο ένα δρομολόγιο ανά ημέρα), κατανεμημένα σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Εφόσον αποφασιστεί από το οικείο υπεραστικό ΚΤΕΛ Α.Ε. ή ΚΤΕΛ να γίνει χρήση του ως άνω (β) περιορισμού, θα πρέπει η πληροφορία αυτή να παρέχεται σε κάθε ενδιαφερόμενο ενώ θα πρέπει να έχει αναρτηθεί εμφανώς σχετική ανακοίνωση στους σταθμούς και πρακτορεία του ΚΤΕΛ.

Αναμφισβήτητα πρόκειται για μία πολύ καλή εξέλιξη που βάζει τέλος στην απίστευτη ταλαιπωρία τόσων ζωόφιλων που είτε ρίσκαραν τη ζωή του κατοικίδιου τους που αναγκαστικά έπρεπε να ταξιδέψει μέσα στο χώρο των αποσκευών, είτε έπρεπε να βρουν ένα διαφορετικό τρόπο για να το μεταφέρουν με ασφάλεια στον προορισμό του. 

Πηγή:katoikidio.gr
Read more »

6 χρυσές συμβουλές υγείας για το καλοκαίρι

Featured_sayonara-summer1
Διαβάστε πως φέτος θα αποφύγετε κάποιες από τις συχνές ''παγίδες'' του καλοκαιριού ώστε να αποφύγετε τις περιπέτειες με την υγεία σας και να απολαύστε τις χαρές του ήλιου και της θάλασσας.

1. Πάρτε ανάσα από τη θάλασσα

Τα θαλάσσια μπάνια βοηθούν στην αποσυμφόρηση της μύτης και διευκολύνουν την αναπνοή ιδιαίτερα αν η θάλασσα είναι καθαρή. Μπορούν μάλιστα να σας βοηθήσουν στην περίπτωση ιγμορίτιδας. Το θαλασσινό νερό έχει την ιδιότητα να απομακρύνει τα μικρόβια από τη ρινική κοιλότητα και συμβάλλει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

2. Προσοχή στις βουτιές

Μη βουτάτε απότομα σε κρύα θάλασσα, όταν αν έχετε κάτσει για ώρα στον ήλιο.  Μην πηγαίνετε μόνοι σας σε απόμερες παραλίες καθώς αν χρειαστείτε βοήθεια, δεν θα μπορέσει να σας βοηθήσει κάποιος. Πριν κάνετε μία βουτιά, κοιτάξτε τι βρίσκεται κάτω από τη θάλασσα και υπολογίστε το βάθος της.

3. Αποφύγετε τα τρόφιμα - παγίδες

Επειδή το καλοκαίρι με τη ζέστη τα τρόφιμα χαλάνε πιο εύκολα και έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες να πάθετε δηλητηρίαση, όταν τρώτε έξω ζητάτε πολύ το κρέας σας να είναι καλοψημένο και αποφύγετε να φάτε π.χ. μπιφτέκια που είναι μισοψημένα.

4. Προσοχή στη θάλασσα αν έχετε πρόβλημα καρδιάς

Επειδή οι αυξημένες θερμοκρασίες και ο ήλιος μπορεί να καταπονήσουν την καρδιά σας και να επιβαρύνουν την καρδιακή σας λειτουργία αποφύγετε τα μπάνια τις μεσημβρινές ώρες, αν έχετε προβλήματα καρδιάς και μην βουτάτε απότομα, αλλά μπαίνετε σταδιακά στο νερό.

5. Μην κολυμπάτε με γεμάτο στομάχι

Μπορεί να το γνωρίζετε αλλά είναι καλό να σας το θυμίσουμε μια ακόμη φορά: Αποφύγετε το κολύμπι με γεμάτο στομάχι.  Πρέπει να περιμένετε τουλάχιστον 3 ώρες μετά το γεύμα, ώστε να έχετε χωνέψει το φαγητό προτού κολυμπήσετε. Σε αντίθετη περίπτωση θα θέσετε σε αυξημένο κίνδυνο την υγεία σας.

6. Προσοχή αν λαμβάνετε φάρμακα

Επειδή τώρα το καλοκαίρι κάποια φάρμακα θέλουν προσοχή καθώς μπορεί να προκαλέσουν φωτοευαισθησία (αλλεργική αντίδραση στον ήλιο), συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν λαμβάνετε φάρμακα για κάποιο πρόβλημα υγείας για αυτό το ενδεχόμενο. Επίσης προσέχετε να μην αφήνετε τα φάρμακα στον ήλιο γιατί μπορεί να αλλοιωθούν. Διαβάζετε τις οδηγίες τους μήπως θέλουν ψυγείο.

Πηγή:advancehealth.gr
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...