Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Ηρεμία, Αυτοβελτίωση και Προσωπική Ανάπτυξη



Οι σκέψεις, οι πεποιθήσεις και τα συναισθήματα δημιουργούν την πραγματικότητα καθενός από μας, με αποτέλεσμα η ίδια μας η ζωή να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από αυτά που σκεφτόμαστε, που πιστεύουμε ή αισθανόμαστε. Έτσι, αν επιθυμείτε να αλλάξετε τη ζωή σας, θα πρέπει να εντοπίσετε τις σκέψεις, τις πεποιθήσεις και τα συναισθήματα που σας δημιουργούν άσχημη διάθεση και να τα αντικαταστήσετε με άλλα, που θα οδηγήσουν σε αυτό που επιθυμείτε. Ένας τρόπος είναι να αλλάξει κανείς τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται και αισθάνεται, άρα  και ερμηνεύει τη ζωή, και να βρει κάτι πιο θετικό.
Αρκετοί άνθρωποι περνούν πολύ ώρα κάθε μέρα με το να σκέφτονται, να αναπολούν ή να ασκούν κριτική στο παρελθόν και να καταστρώνουν σχέδια για το μέλλον. Οιαρνητικές σκέψεις /δηλώσεις και η αυτοκριτική του τύπου « Δεν έχω ταλέντο, ό,τι και να κάνω αποτυχαίνω…», ενδυναμώνουν την αρνητική στάση στη ζωή. Όταν ερμηνεύουμε αρνητικά τον εαυτό μας, τον κόσμο και το μέλλον ,τότε δημιουργούμε τη βάση για την απογοήτευση και τα αρνητικά συναισθήματα. Χρειάζεται να προγραμματιστεί εκ νέου ο τρόπος που ερμηνεύουμε τις καταστάσεις και αντικατάσταση των αρνητικών σκέψεων με άλλες πιο λειτουργικές και με θετικές επιβεβαιώσεις που ενισχύουν θετικά τον εαυτό. Π.χ. «Αρνούμαι να νιώθω ότι διαρκώς χρειάζομαι κάτι, επιλέγω να εκτιμώ και να αγαπώ τον εαυτό μου, εγκαταλείπω τους φόβους μου για το χρήμα…».
Οι θετικές επιβεβαιώσεις, η καθημερινή εξάσκηση για λίγα λεπτά  με οποιαδήποτε μορφή, είτε απλές ασκήσεις αναπνοής και χαλάρωσης, είτε κάποιο άθλημα, ακόμα και το απλό περπάτημα, ενεργοποιεί τον οργανισμό και αυξάνει τη διάρκεια του αισθήματος χαλάρωσης. Οι βαθιές και αργές εισπνοές/εκπνοές (διαφραγματική αναπνοή), προκαλούν μια αίσθηση ηρεμίας, όπως και το γέλιο το οποίο μειώνει τη μυϊκή ένταση και αυξάνει την παραγωγή ενδορφινών  (φυσικό παυσίπονο του οργανισμού).
Είναι απαραίτητη η δημιουργία μιας λίστας με σαφείς αξίες και στόχους που θα προσφέρουν αίσθημα ικανοποίησης και χαλάρωσης. Ανακαλύψτε τι σας αρέσει και κάντε μια μικρή αλλαγή καθημερινά, κάτι αναπάντεχο, αφήνοντας κάτι όμορφο για το τέλος της ημέρας.
Οι συνήθειες υγιεινής, η διατροφή και ύπνος , επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής μας. Το χρόνιο και το οξύ στρες διαταράσσει τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού και έχει αρνητικές επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης, το ψυχολογικό στρες μπορεί να επιδεινώσει πολλές ασθένειες. Έρευνές δείχνουν ότι επιδεινώνει πολλά προβλήματα που σχετίζονται με την καρδιά, ευθύνεται για την αύξηση του σακχάρου στο αίμα των διαβητικών, μπορεί να προκαλέσει ασθματικές κρίσεις ή να καθυστερήσει την ίαση του ιστού(οι πληγές κλείνουν δύσκολα).Παρατηρούμε ότι το στρες μπορεί να επιδεινώσει πολλές σωματικές ασθένειες και να εξασθενίσει τον οργανισμό. Η εξασθένιση του οργανισμού οδηγεί σε περαιτέρω ένταση και ούτω καθεξής.
Όταν το μυαλό περιστρέφεται γύρω  από αρνητικές σκέψεις, η κατάσταση επιδεινώνεται. Χρειάζεται νοερή απομάκρυνση και επικέντρωση του νου σε κάτι άλλο ανά πάσα στιγμή. Όταν το πνεύμα και το σώμα είναι απασχολημένα μειώνεται η ενασχόληση με ανήσυχες σκέψεις. Σ’ αυτό βοηθάει η τεχνική της απόσπασης της προσοχής ή  το σταμάτημα της σκέψης αν υπάρχουν και ιδεοληψίες.
Η χαλάρωση βοηθάει στην επιβράδυνση του οργανικού μας συστήματος και στον έλεγχο του παθολογικού άγχους. Διαλογιστείτε. Με το διαλογισμό το ζητούμενο είναι να στραφεί κανείς εντός του και να ηρεμήσει ο νους του, παύοντας για λίγο να σκέφτεται τα προβλήματά του και τις πιθανές λύσεις τους. Βιώστε την εμπειρία του εδώ και τώρα και αυξήστε τη δραστηριότητα του εγκεφάλου στην περιοχή που σχετίζεται με τηνευτυχία και τις θετικές σκέψεις.

Πηγή:skepsy.wordpress.com
Read more »

Μήπως είσαι εξαρτημένη, αντί ερωτευμένη;

Όταν τα φαινόμενα απατούν: η Μπρίντεϊ Σπίαρς με τον τέως σύζυγό της, Κέβιν Φέντερλαϊν, χαρακτηριστικό παράδειγμα εξαρτημένου ατόμου.



Εδώ και καιρό νιώθεις θεατής στη ζωή. Κανονίζεις τις εξόδους σου με βάση το πρόγραμμα του συντρόφου σου. Σε απασχολούν μόνο τα δικά του προβλήματα, αφού πιστεύεις πως μόνο αυτά είναι σημαντικά. Οι ανάγκες σου και οι απαιτήσεις που κάποτε είχες, μπήκαν πλέον σε δεύτερη μοίρα.
Μήπως δεν είσαι μια απλά ερωτευμένη, αλλά κατέληξες εξαρτημένη;
Μήπως δεν είσαι ερωτευμένη, αλλά εξαρτημένη;
Τι πρέπει να γνωρίζεις: η εξάρτηση από μια σχέση, αποτελεί ένα τρόπο συμπεριφοράς στον οποίο τα άτομα που πάσχουν απ' αυτήν τοποθετούν τις ανάγκες των άλλων πάντα πάνω από τις δικές τους ανάγκες. Συνήθως τα εξαρτημένα άτομα προέρχονται από δυσλειτουργικές οικογένειες (γονείς ή αδέλφια με προβλήματα αλκοολισμού ή ναρκωτικών), αυτό όμως δεν είναι απόλυτο. Σε άλλες περιπτώσεις μιλάμε για άτομα με έλλειψη αυτοπεποίθησης, ενώ και ο γονιδιακός παράγοντας μπορεί να οδηγήσει σε εξαρτημένες προσωπικότητες.
Τα σημάδια των εξαρτημένων ατόμων
  • Δεν έχουν υγιείς και ισορροπημένες σχέσεις.
  • Μπερδεύουν την αγάπη με τη λύπηση.
  • Πλησιάζουν ανθρώπους με εθισμούς και ψυχολογικά προβλήματα, παραβλέποντας τα προβλήματα που αυτοί αντιμετωπίζουν.
  • Παίρνουν ρόλο οσιομάρτυρα μέσα στις σχέσεις τους, στη συνέχεια όμως κουράζονται και αισθάνονται σταδιακά ότι τους εκμεταλλεύονται.
  • Αποφεύγουν να αντιμετωπίσουν δύσκολες συναισθηματικές καταστάσεις.
  • Χάνουν την εμπιστοσύνη που είχαν σε αγαπημένα τους πρόσωπα (φίλους ή συγγενείς).
  • Στην αποτυχία τους να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους, βρίσκουν και οι ίδιοι δίοδο στο ποτό, τα ναρκωτικά ή το τζόγο.
Τα ιατρικά συμπτώματα της εξάρτησης
Άρνηση: τα άτομα που παγιδευτήκαν σε εξαρτημένες σχέσεις αποφεύγουν την αλήθεια. Διατηρούν επίμονα την ιδέα πως είναι απλά αφοσιωμένοι στις ανάγκες των άλλων.
Χαμηλή αυτοεκτίμηση: τα εξαρτημένα άτομα κρίνουν τους εαυτούς τους πολύ σκληρά. Νιώθουν πως δεν αξίζουν την αγάπη κανενός και δύσκολα πιστεύουν τα κοπλιμέντα τρίτων ιδίως όσα αφορούν την εξωτερική τους εμφάνιση.
Παθητικότητα: οι εξαρτημένες γυναίκες συμφωνούν με τη γνώμη των άλλων για να μην έρθουν σε ρίξη, φοβούμενες την απόρριψη. Κάνουν ελεύθερες σεξουαλικές σχέσεις για να επιβεβαιωθούν, βάζοντας στην άκρη τα δικά τους συμφέροντα και ενδιαφέροντα.
Βιώνοντας μια εξαρτημένη σχέση
  • Εξαρτημένη, είναι μια σχέση μονόπλευρη ή συναισθηματικά καταχρηστική.
  • Ο ένας από τους δύο (συνήθως η γυναίκα) νιώθει φόβο, οργή, πόνο και ντροπή αλλά αποφεύγει το χωρισμό.
  • Ο ένας δεν λέει την αλήθεια για τα προβλήματα του άλλου με το φόβο μήπως τον χάσει (ειδικά αν πρόκειται για μακροχρόνια σχέση).
  • Γυναίκες που βιώνουν εξαρτημένες σχέσεις, καταφεύγουν συχνά στην απιστία. Μέσα από τις παράλληλες σχέσεις που δημιουργούν επιβεβαιώνονται.
Η θεραπεία
Στα προχωρημένα στάδια της, η εξάρτηση διορθώνεται μόνο με ψυχοθεραπεία, οικογενειακή θεραπεία, ή ατομική θεραπεία συμπεριφοράς. Βασική προϋπόθεση επιτυχίας είναι το πάσχον άτομο να αναγνωρίζει το πρόβλημα και να θέλει να αντιμετωπίσει τις ανάγκες του.
Η θεραπεία μπορεί να γίνεται σε ατομικό ή και ομαδικό επίπεδο. Σκοπός της είναι οι γυναίκες να έρθουν σε επαφή με το ΕΓΩ τους και να ανακαλύψουν τα κρυμμένα τους συναισθήματα. Η όλη διαδικασία μπορεί να είναι επώδυνη και χρονοβόρα, έχει όμως αποτέλεσμα.
Μήπως έπεσες στην παγίδα;
1. Μήπως δεν εκφράζεις τη διαφωνία σου;
2. Δεν εκφράζεις τα πραγματικά σου αισθήματα;
3. Ανησυχείς για την κρίση των άλλων;
4. Νιώθεις απόρριψη;
5. Αισθάνεσαι ανεπαρκής;
6. Δεν νιώθεις άνετα όταν σου κάνουν κοπλιμέντα;
7. Δεν λες ποτέ όχι;
8. Αντιμετωπίζεις προβλήματα αλκοολισμού;
9. Αισθάνεται διαρκή θυμό και καταπίεση;
10. Δεν θες πλέον να μιλάς σε φίλους για τα προβλήματά σου;
Όσο περισσότερα "ναι" απάντησες στα παραπάνω δέκα ερωτήματα, τόσο πλησιάζεις το στάδιο μιας εξαρτημένης προσωπικότητας. Λάβε τα μέτρα σου! Η ζωή είναι ωραία.


Πηγή:womenonly.gr
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...