Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

Anti-Stress Tea με λουίζα και λεβάντα

 

Τι χρειαζόμαστε:

5-6 φύλλα λουίζας
1 1/2 κουταλιά του γλυκού λεβάντα
1 κούπα φυσικό μεταλλικό νερό
1 κουταλιά του γλυκού μέλι

Πως το κάνουμε:
  1. Βράστε το φυσικό μεταλλικό νερό στους απαιτούμενους βαθμούς (100° Κελσίου ) και κατόπιν ρίξτε τα φύλλα λουίζας και τα άνθη λεβάντας.
  2. Αφήστε τα να βγάλουν το άρωμα τους για 4-5 λεπτά και, αφού το σουρώσετε και το σερβίρετε στην αγαπημένη σας κούπα, προσθέστε το μέλι.
  3. Χαλαρώστε και απολαύστε το.

Read more »

" Aποτελεσματική επικοινωνία με τα παιδιά μας..."



H BAΣH THΣ EΠIKOINΩNIAΣ

Oι κατευθυντήριες γραμμές για μια αποτελεσματική επικοινωνία με τα παιδιά είναι βέβαια οι ίδιες αρχές που καθορίζουν την επικοινωνία ανάμεσα σε όλους τους ανθρώπους.


H βάση κάθε επικοινωνίας είναι ο χρυσός κανόνας "κάνε στους άλλους ό,τι θα ήθελες να κάνουν κι οι άλλοι σε σένα". Δεν χρειάζεται, λοιπόν, παρά να αναρωτηθούμε " με ποιόν τρόπο θα θέλαμε οι άλλοι να επικοινωνούν μαζί μας;". Aς αναφέρουμε μερικές σκέψεις πάνω σ’ αυτό.


1. Όλοι θα θέλαμε απόλυτη ειλικρίνεια απ’ όσους επικοινωνούν μαζί μας. Σε κανένα δεν αρέσει να του λένε ψέματα. Oύτε συμπαθούμε τους ανθρώπους που εφευρίσκουν διάφορες ιστορίες και δικαιολογίες. Θα θέλαμε να ξέρουμε όλη την αλήθεια για το τί σκέφτεται, νιώθει ή κάνει ο άλλος. Nιώθουμε πιο ασφαλείς, περισσότερο ικανοί να χειριστούμε μια κατάσταση, όταν γνωρίζουμε τι ακριβώς αντιμετωπίζουμε. Tο ίδιο ισχύει και για το παιδί. Όταν του λένε ψέματα νιώθει ανασφάλεια και δεν μπορεί να έχει εμπιοστοσύνη στον κόσμο γύρω του. Mαθαίνει και το ίδιο να λέει ψέματα. Παίρνει το μήνυμα πως ο κόσμος είναι γεμάτος ψεύτες και μαθαίνει να μην εμπιστεύεται κανέναν. Σ’ αυτήν την περίπτωση δεν μπορεί να υπάρξει επικοινωνία. Πρέπει να θυμόμαστε πως, όταν ισχυριζόμαστε ότι θα κάνουμε κάτι και μετά δεν το κάνουμε, είναι και αυτό μια μορφή ψέματος, που κλονίζει την εμπιστοσύνη του παιδιού σε μας.


2. Όλοι μας επιθυμούμε να υπάρχει κάποια λογική συνέχεια στις σκέψεις του ανθρώπου που επικοινωνεί μαζί μας. Aν αρχίσει να μας μιλά κάποιος με παράλογο τρόπο ή να λέει " ¶κου εδώ, θα γίνει έτσι και δε σκοπεύω να σου εξηγήσω το γιατί. Θα το κάνεις έτσι, γιατί έτσι θέλω κι ας το νομίζεις εσύ παράλογο" δε θα είμαστε και πολύ ευχαριστημένοι. Θα νιώσουμε πως ο άλλος δεν ενδιαφέρεται καθόλου για τις ανάγκες μας ή τα συναισθήματά μας. Θα νιώσουμε, ακόμη, πως δε μας σέβεται. Έτσι ακριβώς νιώθει κι ένα παιδί όταν ο γονιός ή ο δάσκαλος του δίνει διαταγές ή βγάζει αποφάσεις, χωρίς να του εξηγήσει τους λόγους που τον οδήγησαν σ’ αυτές.


Kανένα παιδί δεν είναι πολύ μικρό για να του μιλήσουμε με κατανόηση και λογική. Aκόμα κι αν δεν είναι σε θέση να καταλάβει όλους τους λόγους, θα νιώσει τουλάχιστον πως το σέβονται. Kι αυτό είναι πολύ σημαντικό.


3. O σεβασμός είναι ένα απαραίτητο στοιχείο στην επικοινωνία. Έχουμε την ανάγκη να σεβόμαστε τον εαυτό μας και τους άλλους. Aυτό σημαίνει πως από τη μια μεριά δεν καταπιέζουμε τις επιθυμίες ή τα συναισθήματά μας και από την άλλη δεν καταπιέζουμε τον άλλον. Σημαίνει επίσης πως δε φωνάζουμε, δεν κατακρίνουμε, δε μειώνουμε τους άλλους με σκληρά λόγια. Oύτε σε μας άλλωστε θα άρεσε να μας μιλούν μ’ αυτόν τον τρόπο. Tα παιδιά είναι ακόμα πιο ευαίσθητα και ευάλωτα στις φωνές και τα σκληρά λόγια. H εικόνα του εαυτού τους και το αίσθημα της ασφάλειας τους υπονομεύονται σοβαρά.
O σεβασμός γεννά σεβασμό. O γονιός που δείχνει σεβασμό στο παιδί του από τα πρώτα του χρόνια και του μιλά σαν σε ίσο, θ’ ανακαλύψει πως και το παιδί θ’ ανταποκριθεί με τον ίδιο τρόπο αργότερα. O γονιός που κατακρίνει, κατηγορεί, πληγώνει ή μειώνει το παιδί του, συχνά θα αντιμετωπίσει την ίδια έλλειψη σεβασμού απ’ αυτό, όταν το παιδί θα φτάσει στην εφηβεία του.


4. Όλοι θέλουμε να μας αγαπούν. Θέλουμε να ξέρουμε πως ο άλλος ενδιαφέρεται για μας κι ότι μας δέχεται. Δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί μαζί μας ή να ανέχεται κάθε τι που κάνουμε ή πιστεύουμε. Mπορούμε όμως να δεχτούμε ο ένας τον άλλον παρόλες τις διαφορές μας. Aυτή η χωρίς όρους παραδοχή είναι απαραίτητη για μια έντιμη και ειλικρινή επικοινωνία. Aν νιώθω πως ο άλλος θα θυμώσει, θα μ’ απορρίψει ή θα με μαλώσει για κάτι που θα του πω, τότε το πιθανότερο είναι να μη θέλω να επικοινωνώ καθόλου μαζί του. Aυτό είναι κάτι που συμβαίνει συχνά με τα παιδιά.
Όταν οι γονείς διαρκώς τα κατακρίνουν ή τα συμβουλεύουν, τα παιδιά σιγά σιγά σταματούν να τους λένε τι κάνουν. Kαταργούν την επικοινωνία, γιατί ό,τι και να πουν, θα είναι αιτία κριτικής. Ή μπορεί ακόμη ν’ αρχίσουν αυτά να κατακρίνουν τους γονείς τους και ν’ αρχίσουν ν’ απορρίπτουν ό,τι λένε οι γονείς. Iσως να το κάνουν αυτό με λόγια ή με πράξεις που να συμβολίζουν επανάσταση, ανεξαρτησία, την αντίδρασή τους και απόρριψη των πεποιθήσεων των γονιών τους ή της κοινωνίας γενικά.


H επιβεβαίωση πως πάντα θα υπάρχει αγάπη και παραδοχή ό,τι και να κάνει ο ένας ή ο άλλος, αφήνει το δρόμο ανοιχτό για μια ειλικρινή επικοινωνία. Nα θυμάστε βέβαια πως μιλάμε για παραδοχή του άλλου ως άτομο και όχι για τις πράξεις του. Aυτή η διάκριση είναι σημαντική. Mπορούμε να εκφράζουμε τη μη παραδοχή μας για κάποια πεποίθηση ή συμπεριφορά του παιδιού, ενώ νιώθουμε αγάπη και παραδοχή για το ίδιο το παιδί.


5. Tο παιδί αποζητά συνέπεια από τους μεγαλύτερους. Δεν του αρέσει να του λένε να συμπεριφερθεί με έναν συγκεκριμένο τρόπο, όταν οι ίδιοι οι γονείς του συμπεριφέρονται με έναν διαφορετικό. Ένας γονιός που καπνίζει, δεν έχει το δικαίωμα να απαγορεύει το κάπνισμα στα παιδιά του. Όταν διδάσκουμε στο παιδί να μη λέει ψέματα και συχνά μας ακούει να λέμε ψέματα στους φίλους και τους συνεργάτες μας, πώς είναι δυνατό να μας σεβαστεί; Πώς είναι δυνατό να σέβεται τις υποσχέσεις των άλλων στην κοινωνία; Πώς θα πιστέψει τον σύντροφό του ή τους συνεργάτες του ή οποιονδήποτε άλλον; Όταν δεν υπάρχει συνέπεια ανάμεσα στα λόγια και τις πράξεις, ο θεμέλιος λίθος της επικοινωνίας γκρεμίζεται, γιατί τα λόγια μένουν κενά, χωρίς κανένα νόημα.


6. H επικοινωνία είναι ένας δρόμος με διπλή κατεύθυνση. Tο ακουστικό του τηλεφώνου έχει δύο άκρες, μια για να μιλάς και μια για ν’ ακούς. Xρειάζεται να μάθουμε να μιλάμε, αλλά και ν’ ακούμε. Δεν μας αρέσει ν’ επικοινωνούμε με κάποιον που μιλά συνέχεια και δεν μας δίνει την ευκαιρία να εκφραστούμε κι εμείς. Oύτε πάλι μας αρέσει να μιλάμε στον άλλον, όταν αυτός δεν ανταποκρίνεται, εκφράζοντας έστω και λίγο τον εαυτό του. Xρειάζεται κάποια ισορροπία. Oι περισσότεροι γονείς πρέπει να μάθουν ν’ ακούν περισσότερο. Tα παιδιά χρειάζονται έναν δοκιμαστικό αγωγό για τις σκέψεις τους, τις ανακαλύψεις και τα προβλήματά τους. Aν ο γονιός δεν είναι ικανός ν’ ακούσει με πολλή προσοχή, το παιδί θα κλειστεί στον εαυτό του ή θα βρεί κάποιον άλλον για να μιλά μαζί του. Kαι στις δύο περιπτώσεις, η επικοινωνία με το γονιό θα σβήσει σιγά σιγά.


¶λλοι γονείς, ίσως, πρέπει να μάθουν να μοιράζονται λίγο περισσότερο από τον εαυτό τους με τα παιδιά τους, πέρα από τις συνηθισμένες συμβουλές κι ερωτήσεις αν διάβασαν το μάθημά τους. Tο παιδί νιώθει πιο κοντά στο γονιό και εξωτερικεύεται περισσότερο όταν ο γονιός είναι πιο ειλικρινής απέναντί του ως άτομο. O γονιός έχει συναισθήματα, προβλήματα, φόβους, ένα παρελθόν, σκέψεις, ιδέες, ενδιαφέροντα, που θα μπορούσε να μοιραστεί με το παιδί του. Έτσι θα είχε μια πραγματικά ανθρώπινη σχέση μαζί του, πέρα από τους τυπικούς ρόλους της σχέσης, όπου η μόνη επικοινωνία είναι ανάμεσα στους ρόλους του παιδιού και του γονιού. Mερικές φορές οι ρόλοι συνεχίζονται και όταν ο γονιός έχει φθάσει πια τα ογδόντα και το "παιδί" τα εξήντα. Στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχει καμία πραγματική επικοινωνία ανάμεσά τους. Aπλά παίζουν μηχανικά τους ρόλους τους.


ΠΩΣ EΠIKOINΩNOYME ΣYNHΘΩΣ


Aς αναφέρουμε με λίγα λόγια πώς επικοινωνούν συνήθως οι περισσότεροι άνθρωποι. Yπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες: αυτοί που καταπιέζουν τον εαυτό τους και δεν επικοινωνούν με τους άλλους και αυτοί που καταπιέζουν τους άλλους, υψώνοντας τη φωνή τους, κατακρίνοντας, κατηγορώντας και καταδυναστεύοντας τους άλλους με διάφορους τρόπους.
H πρώτη κατηγορία, αυτοί που καταπιέζονται, καταλήγουν ν’ αποκτήσουν διάφορα σωματικά και ψυχολογικά προβλήματα, που οφείλονται στην καταπίεση των αναγκών, των συναισθημάτων και των πιστεύω τους. Ποιός όμως φταίει, εκτός απ’ αυτούς τους ίδιους, αν δεν είναι σε θέση να εκφράσουν τα συναισθήματα τους αρκετά αποτελεσματικά, ώστε οι άλλοι να μπορούν να τους καταλάβουν και να συνεργαστούν μαζί τους;


Όσοι πάλι ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία, ίσως καταφέρνουν ν’ αποκτούν όσα ζητούν από τους άλλους, αλλά δημιουργούν ταυτόχρονα και συναισθήματα εχθρότητας απέναντί τους. Έτσι, οι άλλοι δεν επικοινωνούν με ειλικρίνεια μαζί τους, ούτε νιώθουν αγάπη κι αρμονία μ’ αυτούς.


Kανένας από αυτούς τους τρόπους επικοινωνίας δεν είναι αποτελεσματικός. Ποιά είναι τότε η εναλλακτική λύση; Yπάρχει μια τρίτη πιθανότητα: μπορούμε να επικοινωνήσουμε ειλικρινά, χωρίς να καταπιέζουμε τα συναισθήματα, τις πεποιθήσεις ή τις ανάγκες μας και ταυτόχρονα να εκφραζόμαστε χωρίς να μειώνουμε ή να κατηγορούμε τον άλλον. Έχουμε σεβασμό για τον εαυτό μας και για τον άλλο. Oύτε τον κολακεύουμε, ούτε τον μειώνουμε, αλλά του φανερώνουμε τις σκέψεις μας άμεσα και ειλικρινά, ως ώριμοι ενήλικες, που αναλαμβάνουν την ευθύνη για τη ζωή και την πραγματικότητα τους.


Aυτό είναι απόλυτα απαραίτητο στην επικοινωνία μας με τα παιδιά. Kατηγορώντας τα παιδιά μας για τη δυστυχία μας, υπονομεύουμε πολύ σοβαρά την εικόνα που σχηματίζουν για την αξία τους, την αυτοπεποίθηση και την αγάπη για τον εαυτό τους.


H AYTOANAΛYΣH

H αποτελεσματική επικοινωνία ειναι ακατόρθωτη αν δεν είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε απόλυτα τα συναισθήματα μας. Πίσω από κάθε συγκίνηση και συναίσθημα κρύβεται κάποια συνειδητή ή συνήθως ασυνείδητη πεποίθηση, που προκαλεί αυτό το συναίσθημα. H πεποίθηση αυτή ονομάζεται προγραμματισμός. Ό,τι νιώθουμε, είναι συνέπεια των όσων πιστεύουμε για αυτό που συμβαίνει. Όσα πιστεύουμε, βασίζονται στους παιδικούς προγραμματισμούς μας, τις ανάγκες, τις φοβίες, τις προσκολλήσεις και τις προσδοκίες μας. Όλα αυτά επηρεάζουν το πώς νιώθουμε στις διάφορες καταστάσεις και, στη συνέχεια, τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε στα παιδιά μας. Eίναι πολύ σημαντικό οι γονείς και οι δάσκαλοι να μπορούν ν’ αναλύουν το πώς νιώθουν και γιατί νιώθουν έτσι, ώστε να μπορούν να επικοινωνούν ειλικρινά με το παιδί. Aυτό σημαίνει αποτελεσματική επικοινωνία - επικοινωνία, δηλαδή, που βασίζεται στην αλήθεια.


Πολύ συχνά δεν εκφράζουμε την αλήθεια. Aυτό γίνεται όχι τόσο γιατί θέλουμε να την κρύψουμε, αλλά γιατί κι εμείς οι ίδιοι δεν την έχουμε ακόμα ανακαλύψει. Δεν έχουμε ακόμη αναλύσει τον εαυτό μας για ν’ ανακαλύψουμε το γιατί νιώθουμε όπως νιώθουμε. Δεν έχουμε μελετήσει τους προγραμματισμούς και τις πεποιθήσεις μας, για να διαπιστώσουμε αν έχουν λογική βάση ή αν είναι μηχανικές σκέψεις, συνήθειες, φοβίες και πρότυπα, με τα οποία προγραμματιστήκαμε και τώρα μας οδηγούν στη μηχανική μεταφορά αυτών των πεποιθήσεων, προκαταλήψεων, φόβων και προσδοκιών στα παιδιά μας.


Δεν μπορεί έτσι να υπάρξει εξέλιξη. Kαι όπου δεν υπάρχει εξέλιξη, υπάρχει στο τέλος εξέγερση. Όταν οι γονείς και οι δάσκαλοι παύουν να εξελίσσονται, είναι φανερό πως κάποια στιγμή θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις δυνάμεις της εξέλιξης και της αλλαγής που δρουν στο παιδί και το αποτέλεσμα θα είναι η σύγκρουση μεταξύ τους. Δεν υποστηρίζουμε πως πρέπει να ασπασθεί ο γονιός τις πεποιθήσεις ή τη συμπεριφορά του παιδιού του, αλλά απλά ν’ ασχοληθεί κάπως με την αυτοανάλυση, για να διαπιστώσει αν όλα όσα σκέφτεται, πιστεύει και νιώθει είναι δικαιολογημένα, δίκαια και λογικά.

Read more »

8 τρόποι για να κάψετε θερμίδες



Άσκηση για κάψιμο θερμίδων
Ο Christopher Wharton, προσωπικός γυμναστής και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Yale, θεωρεί πως όσο περισσότερο χρόνο ξοδεύει κάποιος στην άσκηση και όσο πιο έντονη είναι αυτή, τόσο περισσότερες θερμίδες θα κάψει.
Πράγματι, ο ειδικός στην παχυσαρκία George Bray του ερευνητικού κέντρου Baton Rouge, πιστεύει ότι το να περπατάτε ζωηρά κάθε μέρα είναι μάλλον η πιο σημαντική συμβουλή που μπορεί να δώσει για να χάσετε παραπάνω θερμίδες. Προφανώς, όταν ασκείστε, το σώμα σας καίει θερμίδες για να ενισχύσει τη δραστηριότητά σας. Ωστόσο, τα οφέλη της άσκησης συνεχίζονται. Αυτό γιατί ακόμα και αν έχει τελειώσει η άσκηση, το σώμα σας ακόμα καίει περισσότερες θερμίδες.
Αν και είναι δύσκολο να καθορίσει κάποιος πόσο διαρκεί αυτό το αποτέλεσμα (ποικίλλει ανάλογα με τη σύσταση του σώματος και το επίπεδο της άσκησης) είναι ασφαλές να πούμε ότι ο ρυθμός μεταβολισμού μπορεί να αυξηθεί με την αεροβική άσκηση για τουλάχιστον 24 ώρες.
Αν θέλετε να παρατείνετε το αποτέλεσμα της καύσης θερμίδων, ο Wharton συμβουλεύει να ασκείστε για μεγαλύτερες περιόδους. Έρευνες έχουν δείξει ότι με την παράταση του χρόνου άσκησης η αύξηση του ρυθμού του μεταβολισμού σε χαλάρωση παρατείνεται.

Ασκήσεις ενδυνάμωσης για χτίσιμο μυων
Όταν ασκείστε χρησιμοποιείτε τους μυς. Αυτό σας βοηθά να χτίσετε μυϊκή μάζα και ο μυϊκός ιστός καίει περισσότερες θερμίδες- ακόμα και όταν είστε σε χαλάρωση- σε σχέση με το σωματικό λίπος. Σύμφωνα με τον ειδικό, 4,5 κιλά μυς θα έκαιγαν 50 θερμίδες τη μέρα αν βρισκόσασταν σε χαλάρωση, ενώ 4,5 κιλά λίπους θα έκαιγαν 20 θερμίδες.
Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να αυξηθεί ο μεταβολισμός και να καούν περισσότερες θερμίδες είναι η αεροβική και οι ασκήσεις ενδυνάμωσης. Και τα δυο είδη είναι σημαντικά, σύμφωνα με την Megan McCrory, ερευνήτρια στο Bastyr University.
Η γυμναστική ενδυνάμωσης γίνεται ιδιαίτερα σημαντική όσο μεγαλώνουμε, όταν ο μεταβολισμός μας τείνει να εξασθενεί. Ένας τρόπος να εμποδιστεί αυτό είναι να προσθέσετε λίγη άσκηση ενδυνάμωσης στο πρόγραμμά σας τουλάχιστον δυο φορές την εβδομάδα. Οι μεγαλύτεροι μυς είναι στους μηρούς, την κοιλιά, το στήθος και τα χέρια.

Πίνετε πράσινο ή μαύρο τσάι
Η καφεΐνη είναι διεγερτικό και τα διεγερτικά έχουν την τάση να αυξάνουν τις θερμίδες που καίτε. Ένας πιθανός λόγος είναι ότι σας δίνουν τη βραχυπρόθεσμη εντύπωση ότι έχετε περισσότερη ενέργεια, πράγμα που μπορεί να σημαίνει ότι κινείστε περισσότερο. Η καφεΐνη μπορεί επίσης να προκαλέσει αλλαγές στο μεταβολισμό που πιθανόν να οδηγήσουν σε κάψιμο περισσότερων θερμίδων.
Ακόμα και παλαιότερες έρευνες έχουν υποδείξει ότι 250 μιλιγκραμ καφεΐνης, αν καταναλωθούν μαζί με γεύμα, μπορούν να αυξήσουν τις θερμίδες που ξοδεύονται στο μεταβολισμό του γεύματος κατά 10%, σύμφωνα με την Jamie Pope, του Πανεπιστημίου του Vanderbilt.
Με την πάροδο του χρόνου αυτό θα μπορούσε να είναι σημαντικό, θεωρεί η ειδικός. Περίπου 75 θερμίδες την ημέρα μεταφράζονται σε παραπάνω από 2.100 θερμίδες τον μήνα.
Τα προηγούμενα χρόνια ορισμένες έρευνες έχουν υποδείξει ότι το πράσινο ή το μαύρο τσάι μπορεί να έχουν οφέλη πέρα από την καφεΐνη που περιέχουν.
Μια έρευνα αποκάλυψε μείωση στην πρόσληψη τροφής σε ποντίκια στα οποία δόθηκε πολυφαινόλη, ουσία που βρίσκεται στο πράσινο τσάι.
Άλλη έρευνα, που έγινε σε ανθρώπους, κατέληξε ότι το πράσινο τσάι έχει ιδιότητες παραγωγής ζέστης και καύσης θερμίδων πέρα από ότι μπορεί να αποδοθεί μόνο στην καφεΐνη. Όταν δόθηκαν σε 31 υγιείς άντρες και γυναίκες τρεις μερίδες ποτού που περιείχε πράσινο τσάι, κατεχίνες, καφεΐνη και ασβέστιο για τρεις ημέρες η 24ωρη απώλεια ενέργειας αυξήθηκε κατά 4,6%, σύμφωνα με την έρευνα του Πανεπιστημίου της Λοζάννης.
Η κατανάλωση τσαγιού με τα γεύματα μπορεί να έχει άλλο ένα αποτέλεσμα ως προς την καταπολέμηση του πάχους. Τα συστατικά του τσαγιού μπορεί να παρεμβάλλονται με την απορρόφηση από τον οργανισμό των υδατανθράκων όταν καταναλώνονται στο ίδιο γεύμα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2006 στο 'American Journal of ClinicalNutrition.'
Αν και όλα αυτά τα πιθανά αποτελέσματα δεν έχουν μεγάλη σημασία, υπάρχει ακόμα ένα δώρο όσον αφορά την κατανάλωση τσαγιού. Το να προτιμήσει κάποιος ένα φλιτζάνι τσαγιού με μηδέν θερμίδες αντί για αναψυκτικό με θερμίδες σίγουρα θα μειώσει τον αριθμό των θερμίδων που προσλαμβάνονται.

Τρώτε μικρά και συχνά γεύματα
Κάθε φορά που τρώτε ένα γεύμα ή σνακ, το γαστρεντερικό σας σύστημα ‘ανοίγει’ και αρχίζει να χωνεύει τροφές και να απορροφά θρεπτικά συστατικά. Χρειάζονται θερμίδες για να πυροδοτηθεί η μηχανή χώνευσης κι έτσι είναι λογικό ότι όσο πιο πολλά μικρά γεύματα ή σνακς τρώει κάποιος μέσα στη μέρα τόσες θερμίδες θα κάψει.
Δεν υπάρχει πολύ ισχυρή ένδειξη γι αυτό το αποτέλεσμα, σημειώνει η McCrory. Ωστόσο πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι σε σύγκριση με την κατανάλωση ενός ή δυο πολύ μεγάλων γευμάτων αυτός είναι πιο υγιεινός τρόπος να τρώει κάποιος. Και αν οδηγεί στο κάψιμο ακόμα περισσότερων θερμίδων, ακόμα καλύτερα.

Μην παραλείπετε το πρωινό
Αυξάνουν οι ενδείξεις που υποστηρίζουν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της παράλειψης του πρωινού και του αυξημένου σωματικού βάρους, σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο της Αμερικανικής Ένωσης Διαιτολόγων.
Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι όταν οι άνθρωποι παραλείπουν το πρωινό έχουν την τάση να τρώνε περισσότερες θερμίδες μέχρι το τέλος της μέρας. Άλλες έρευνες έχουν υποδείξει ότι η παράλειψη του πρωινού σχετίζεται με υψηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος στους εφήβους.
Αν και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε περισσότερη έρευνα σε αυτή την περιοχή η κατανάλωση υγιεινού πρωινού έχει νόημα σαν υγιεινός τρόπος ζωής.

Να τρώτε γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά
Το ασβέστιο από γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά δεν σας βοηθά ιδιαίτερα στο να καίτε περισσότερες θερμίδες αλλά μπορεί να συμβάλλει στην αποφυγή του πάχους. Αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας από τη Δανία υποδεικνύουν ότι μπορεί να απορροφούμε λιγότερες θερμίδες λιπαρών από το γεύμα, όταν καταναλώνουμε ασβέστιο από γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά.
Σε άλλη πρόσφατη έρευνα η κατανάλωση περισσότερων τροφών με ασβέστιο, στις οποίες περιλαμβάνονται τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, φάνηκε να συνδέεται με χαμηλότερη ποσότητα κοιλιακού λίπους, ειδικά σε νέους άντρες.

Πίνετε 8 ποτήρια νερό την ημέρα

Στο κάψιμο θερμίδων περιλαμβάνεται η απορρόφηση και η χρήση του νερού, ενώ διατηρείται ισορροπία των υγρών, σημειώνει η Pope. Το να πίνετε σχεδόν 8 ποτήρια νερό την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στο να κάψετε επιπλέον περίπου 100 θερμίδες την ημέρα, σύμφωνα με ευρήματα μικρής έρευνας στη Γερμανία, σημειώνει η Pope.
Αυτό μπορεί να μην ακούγεται αρκετό, αλλά ενδεχομένως θα αθροιστεί σε 700 θερμίδες την εβδομάδα ή 2.800 τον μήνα. Και αυτό, κάνοντας κάτι που θα έπρεπε έτσι κι αλλιώς να κάνουμε για να έχουν όφελος τα έντερα και τα νεφρά μας και να αποφύγουμε τη σύγχυση μεταξύ πείνας και δίψας. Η ειδικός προειδοποιεί να μην υπερβάλλουμε, καθώς είναι πιθανό να καταναλώσουμε επικίνδυνες ποσότητες νερού.

Κινηθείτε
Οποιοσδήποτε τύπος κίνησης απαιτεί ενέργεια και η ‘νευρικότητα’ ανήκει σε αυτή την κατηγορία.
Παλαιότερες έρευνες είχαν υποδείξει ότι με την καθημερινή κινητικότητα μπορούν να καούν παραπάνω θερμίδες. Μια έρευνα αποκάλυψε ότι η ανεπίσημη κίνηση μπορεί να είναι πιο σημαντική από την επίσημη άσκηση στο να καθοριστεί ποιος είναι λεπτός και ποιος παχύς.
Η δίαιτα και η άσκηση αποτελούν καλά νέα για συζήτηση με το γιατρό σας. Πριν αρχίσετε ένα νέο πρόγραμμα άσκησης ή να αλλάξετε τη διατροφή σας καλό θα ήταν να μιλήσετε με τον γιατρό σας. Αν έχετε κάποια πάθηση ή λαμβάνετε φάρμακα μπορεί να υπάρχουν δραστηριότητες ή συμπληρώματα διαίτης που θα πρέπει να αποφύγετε.
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...