Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Μύδια: μύθοι και αλήθειες



ImageΕίναι μαύρα, είναι βρώμικα, έχουν ασβεστολιθικές συγκεντρώσεις σε όλο τους το σώμα, έχουν και ένα αντιαισθητικό γενάκι, διαρκώς... ατημέλητο και συχνά γεμάτο πετρούλες και άμμο, θέλουν προσοχή πριν τους εμπιστευθείς μία θέση στη κατσαρόλα... και όποιος έχει προσπαθήσει να τα ξεκολλήσει από το σημείο όπου δημιουργούνται έχει βλαστημήσει τη δύναμη με την οποία αρπάζονται από αυτό, αρνούμενα να έρθουν στο τραπέζι μας. Είναι όμως εξαιρετικός μεζές αλλά και σαν συστατικό σε κυρίως πιάτα.
Η αυτού ταπεινότης του, το μύδι
ΔΥΟ – ΤΡΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΑ ΜΥΔΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΤΡΩΜΕ ΜΕ ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Πειράζουν τα μύδια;
Εάν φάμε υπερβολική ποσότητα, ναι, κινδυνεύουμε να μη τα χωνέψουμε εύκολα. Μπορεί να μοιάζει κοινότυπο, αλλά καλόν είναι να αναφέρεται διότι, ακόμα και εάν δεν θα μπορούσαν να διαφέρουν περισσότερο (τόσο στην εμφάνιση όσο και στη γεύση), τα μύδια είναι σαν... τα κεράσια: το ένα τραβά το άλλο. Μπροστά σε μία κατσαρόλα ξέχειλη από μύδια, η κραιπάλη καραδοκεί... πίσω από τη γωνία (και οδηγεί αναπόφευκτα... “στο βάθος, δεξιά”).

Όσον αφορά στον τύφο και στην ηπατίτιδα Α και στο ενδεχόμενο να εμφανίσεις τις ασθένειες τρώγοντας μύδια, υπάρχει πράγματι ένας κίνδυνος. Αλλά, είναι σίγουρο ότι δεν εξαρτάται από τα ίδια τα μύδια αλλά από τα νερά στα οποία αυτά αναπτύσσονται / καλλιεργούνται. Εάν τα μύδια έρθουν σε επαφή με νερά μολυσμένα (από βιομηχανικά απόβλητα, από νερά “μαύρων”, παράνομων, βόθρων που αδειάζουν τα λύματά τους κατευθείαν στη θάλασσα, ή από την έλλειψη φίλτρων καθαρισμού στη περίπτωση των καλλιεργημένων), ασφαλώς και θα μπορούσαν να είναι φορείς μολυσματικών ασθενειών. Και σε αυτή την περίπτωση, όμως, όχι περισσότερο απ’ ότι για παράδειγμα, λαχανικά ποτισμένα με τέτοια νερά.

Θα μπορούσαμε να πούμε ακριβώς το αντίθετο, μάλιστα. Ακόμα και εάν έχουν αναπτυχθεί (φυσικά ή μέσω καλλιέργειας) σε μολυσμένες θαλάσσιες περιοχές, χάρη στην ισχυρή αντι-βακτηριακή και βακτηριο-εξολοθρευτική δύναμη που διαθέτουν, τα μύδια έχουν τη δυνατότητα να αυτό-καθαρίζονται. Τους αρκεί να τοποθετούνται σε νερά μη μολυσμένα για μία περίοδο 4-5 έως 8-l0 ημερών, αναλόγως της εποχής.Image

Η τοξίνη που παράγουν τα μολυσμένα μύδια, η mitilitossina, είναι μία ασταθής βάση, πολύ άσχημης οσμής, που χάνει σημαντικό μέρος της δραστικότητάς της με το μαγείρεμα. Μπορεί να προκαλέσει διαρροϊκή δηλητηρίαση (με συμπτώματα διάρροιας, επιγάστριου άλγους, ναυτίας, έμετου), γαστρεντερίτιδες, ακόμα και πολύ επικίνδυνες νευροτοξικές ή παραλυτικές δηλητηριάσεις. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει μέχρι και στο μοιραίο,

Δεν υπάρχει όμως λόγος για υπερβολική ανησυχία, άλλωστε τα τελευταία χρόνια τέτοιες περιπτώσεις είναι σπανιότατες, και ασφαλώς εύκολο να αποφευχθούν. Χάρη στις νέες, αυστηρότατες νόρμες και τους υποχρεωτικούς ελέγχους, αλλά κυρίως στο γεγονός ότι υπάρχει πλέον γνώση από πλευράς κόσμου αλλά και των καλλιεργητών, αυτά τα ενδεχόμενα έχουν, πλέον, σχεδόν εξαλειφθεί. Εξ’ άλλου, από κάθε πλευρά επισημαίνεται ότι τα ελληνικά μύδια είναι άριστης ποιότητας και υπάρχει άψογος μηχανισμός ελέγχου και πλήρης υγειονομικός έλεγχος ώστε στην ελληνική αγορά (αλλά και στις ευρωπαϊκές, δεδομένου ότι είναι ένα από τα εξαγώγιμα, ποιοτικά, προϊόντα μας), να φθάνουν ασφαλή θαλασσινά.

Τελικά: για να είστε απολύτως ήσυχοι, θα αρκούσε να σιγουρευτείτε ότι τα μύδια που πρόκειται να καταναλώσετε προέρχονται από κάποια καλλιέργεια που πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις υγιεινής. Επειδή αυτό στη χώρα μας αφ’ ενός είναι πολύ δύσκολο να διαπιστωθεί όταν τρώμε σε ψαροταβέρνες, αφ’ ετέρου υπάρχουν πολλοί ερασιτέχνες (και ικανότατοι) μυδο-αλιευτές, να θυμάστε: τα μύδια να τρώγονται πάντα μαγειρεμένα. Με οποιονδήποτε τρόπο, με λεμόνι ή χωρίς, με λάδι ή με ξύδι, αλλά πάντα μαγειρεμένα. Επί τη ευκαιρία, η ιδέα ότι ραντίζοντάς τα με λεμόνι τα... αποστειρώνετε, είναι μία καθαρή ανοησία. Στον ιό της ηπατίτιδας και στις σαλμονέλες, το λεμόνι δεν... τους γαργαλάει καν.

Σύμφωνα με μία ιταλική παράδοση, τα μύδια είναι νοστιμότερα όταν καταναλώνονται τους “μήνες χωρίς R“! Αυτό αντιστοιχεί στους δικούς μας Ιανουάριο, Μάιο, Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο, μήνες κατά τους οποίου είναι πιο γεμάτα, σε αντίθεση με τα όστρακα, που τους ίδιους μήνες είναι σε περίοδο αναπαραγωγής, συνεπώς λιγότερο... ορέξιμα.

ImageΛοιπόν, αυτό είναι αλήθεια, αλλά μόνο μερικώς. Η μεγαλύτερη ή μικρότερη πληρότητα των μυδιών αντιστοιχεί στη μεγαλύτερο ή μικρότερο πάχος του κελύφους του μαλάκιου, το οποίο πάχος με τη σειρά του εξαρτάται από τα διάφορα στάδια της... σεξουαλικής του ανάπτυξης (που συχνά έρχεται λίγο νωρίτερα ή λίγο αργότερα, ανάλογα με τις εποχιακές κλιματικές συνθήκες αλλά και, σύμφωνα με μία πολύ διαδεδομένη μεταξύ των μυδο-καλλιεργητών, θεωρία, με τη... σελήνη, η οποία  κατηγορείται ότι συχνά προκαλεί αφανισμό των πληθυσμών των μυδιών κατά τις χειμερινές πανσελήνους.

Η θεωρία του R, άγνωστη απ’ όσο γνωρίζω στην Ελλάδα, καταδικάζει τα μύδια όταν είναι στη φάση της αναπαραγωγής τους, τη στιγμή που υπάρχουν πολλοί, γευσιγνώστες και γαλαντόμοι του είδους, που ισχυρίζονται ότι είναι εξαιρετικά, καθ’ ότι αυτή την περίοδο της ανάπτυξής τους είναι ελαφρώς “ελαστικά” στη μάσιση και εξόχως γευστικά. Άλλοι πάλι, αποφεύγουν, λόγω του ελαφρώς ροζέ χρώματος που έχουν αυτή την περίοδο, τα θηλυκά μύδια που είναι σε φάση αναπαραγωγής. Και όμως, αυτά είναι τα νοστιμότερα, γλυκύτατα και με ένα έντονο και προκλητικό άρωμα ιωδίου, αξεπέραστα να τα γευθεί κανείς ακόμα και χωρίς το συνηθισμένο στύψιμο σταγόνων λεμονιού, που στη περίπτωσή τους θα κατέστρεφε τη γεύση τους.

Το ακούσατε, ξεχάστε το. Αυτές είναι συμβουλές ψαράδων, έμπειρων στην αναζήτηση μυδιών απολύτως ασφαλών, σε νερά που γνωρίζουν ότι είναι “καθαρά να τα πιείς”, που θα κάνουν μέρες να δουν τα σπίτια τους και τη χύτρα των γυναικών τους. Για εμάς τους υπόλοιπους, ο κανόνας είναι σαφής και απαρέγκλιτος: τα μύδια τα καταναλώνουμε πάντα μαγειρευμένα.

Διατροφικές ιδιότητες των μυδιών

Χάρη στην αυξανόμενη εμπιστοσύνη του κόσμου προς... το άτομό τους, τη συλλογή και διάδοση συνταγών μέσω εκπομπών, περιοδικών και Internet, αλλά και οι μακρές περίοδοι νηστείας που συντηρεί η θρησκεία μας, έχουν διαδώσει τα μύδια σε βαθμό να είναι ένα από τα πλέον καταναλωνόμενα, φρέσκα, προϊόντα στο τραπέζι μας. Σήμερα, ακόμη και σε περιοχές ηπειρωτικές, χωρίς άμεση επαφή με τη θάλασσα, υπάρχει (και την αξιοποιούμε σε μεγάλο βαθμό) η δυνατότητα να απολαμβάνουμε μύδια όλες τις εποχές του χρόνου.

Από πλευράς διατροφικής, 100 γραμμάρια του φαγώσιμου περιεχομένου του μυδιού περιέχουν 2 gr λιπαρών, 3,4 gr υδατάνθρακες, 11,7 gr πρωτεΐνης, μεταλλικά άλατα (88 mgr ασβέστιο, 236 mgr φώσφορο και 5,8 mgr σίδηρο) και βιταμίνες, Β1 (0,12 mgr) και B2 (0,16 mgr).

Ανακεφαλαιώνοντας, μπορούμε να πούμε θετικά ότι τα μύδια αποτελούν μία σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών, βιταμινών και ευγενών πρωτεϊνών με χαμηλό περιεχόμενο λιπους και λιπιδίων. Επίσης, είναι αναγνωρισμένες οι χωνευτικές αλλά και διεγερτικές τους ιδιότητες, κυρίως λόγω της ποσότητας των αλκαλικών αλάτων που περιέχουν.



ΑΝΑ 100 gr ΜΥΔΙΩΝ:


Ενέργεια:84 θερμίδες


Χοληστερόλη:50 mgr


Πρωτεΐνες:11,7 gr


Λιπίδια:2,7 gr


Υδατάνθρακες:3,4 gr



ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΜΥΔΙΩΝ

Τα μύδια μπορούμε να τα ανοίξουμε τόσο ζεστά, όσο και κρύα.

Στη πρώτη περίπτωση, αρχικά αφαιρείται, τραβώντας με δύναμη, το “γενάκι”, η τούφα που ξεπετάγεται, στερεωμένη πολύ σφικτά, ανάμεσα στα δύο κελύφη. Στη συνέχεια τα μύδια πρέπει να καθαρίζονται πολύ καλά εξωτερικά, αφού συχνά τα μαγειρεύουμε με το κέλυφός τους. Αρχικά πρέπει να τα ξύσουμε πολύ καλά για να αφαιρεθούν τυχόν ασβεστολιθικοί σχηματισμοί, πεταλίδες, θραύσματα από άλλα μύδια, κλπ, από την επιφάνεια του κελύφους τους και στη συνέχεια να πλυθούν προσεκτικά, περνώντας τα πολλές φορές κάτω από τρεχούμενο νερό και τρίβοντάς τα με τα χέρια. Σήμερα, βέβαια, βρίσκουμε εύκολα στην αγορά μύδια τα οποία έχουν περάσει από αυτή τη διαδικασία. Για αυτά αρκεί ένα καλό πλύσιμο πριν περάσουμε στην επόμενη διαδικασία, το άνοιγμα.

ImageΚατ’ αυτήν τα μύδια τοποθετούνται σε δοχείο (κατσαρόλα, τηγάνι, μεταλλικό τάπερ, οτιδήποτε, αρκεί να διαθέτει καπάκι) με λίγο νερό στον πάτο και μπαίνουν στη φωτιά. Μερικοί, τα βάζουν και σε σχάρα. Μόλις τα μύδια ανοίξουν το κέλυφός τους, τα βγάζουμε από την φωτιά, αφαιρούμε το κέλυφος και μπορούμε να τα καταναλώσουμε άμεσα με λεμόνι, ή λεμόνι και μαϊντανό, ή να χρησιμοποιηθούν στη συνέχεια με πολλούς άλλους τρόπους και συνδυασμούς. Σε αυτή τη περίπτωση, καλό είναι να κρατάμε και τον ζωμό που δημιουργείται από το αρχικό νερό (ή λάδι) που χρησιμοποιήσαμε και το υγρό που αποβάλουν τα ίδια τα μύδια ανοίγοντας, αφού το φιλτράρουμε για να κατακρατηθούν άμμος ή πετρούλες, που επίσης αποβάλουν.

Αντίθετα, για να ανοίξουμε τα μύδια “εν ψυχρώ” είναι μία διαδικασία που απαιτεί κάποια εμπειρία και προσπάθεια. Αφού ολοκληρώσουμε τη διαδικασία καθαρισμού τους, πιάνουμε με το αριστερό χέρι το μύδι μεταξύ αντίχειρα και δείκτη και με το “γενάκι” του στραμμένο προς το δεξί χέρι. Με αυτό και με τη βοήθεια ενός κοφτερού μαχαιριού, αρχίζουμε τη προσπάθεια αφαίρεσης της τούφας του μυδιού: Πιάνουμε την τούφα μεταξύ του αντίχειρα και της λάμας του μαχαιριού (που στηρίζεται με τον δεξιό δείκτη) και, τραβώντας την προς τα έξω, την σέρνουμε προς το επάνω, πλατύ, μέρος του μυδιού όπου και την τραβάμε με μεγαλύτερη δύναμη προς τα έξω και την αφαιρούμε. Μένει, έτσι, ένα άνοιγμα ανάμεσα στα δύο κελύφη, στο κάτω μέρος, στο στενό, του μυδιού (μια χαραμάδα, μη φαντασθείτε κάτι μεγαλύτερο), ικανή όμως για να χωρέσει η λάμα του μαχαιριού μας. Βάζοντας το μαχαιράκι και σέρνοντάς το και αυτό στην ίδια διαδρομή, από το στενό στο πλατύ τμήμα, και χρησιμοποιώντας το ταυτόχρονα σαν μοχλό για να απομακρύνετε το ένα κέλυφος από το άλλο, το μύδι θα ανοίξει, αφήνοντας να βγει μία μικροποσότητα θαλασσινού νερού (και, ενδεχομένως, ίχνη άμμου, πετρούλες, κλπ).

Εάν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τα μύδια με το ένα από τα δύο μισά κελύφη, η διαδικασία ανοίγματος έχει ολοκληρωθεί εδώ. Εάν όμως θέλουμε να χωρίσουμε εντελώς και να αφαιρέσουμε την “ψίχα”, το περιεχόμενο του μυδιού, πρέπει να περάσουμε ξανά το μαχαιράκι κάτω από αυτήν και να κόψουμε τον σύνδεσμό της με το κέλυφος (το ίδιο καλά -ίσως και καλύτερα- κάνει δουλειά και ένα κουταλάκι του γλυκού).
Τώρα το σώμα του μυδιού, η “ψίχα” του, έχει χωριστεί και από τα δύο μισά του κελύφους του, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάποια συνταγή ή, τοποθετημένη μέσα στο σκαφάκι του κελύφους της, διαποτισμένη και αρωματισμένη με το θαλασσινό νερό που κουβαλάει μέχρι το τραπέζι σας, ραντισμένη με λίγες σταγόνες λεμόνι ή και λίγο λαδάκι, αγνό και παρθένο σαν τα δύο σκέλη που μόλις παραβιάσατε, θα είναι έτοιμη να ρουφηχτεί με ανείπωτη ευχαρίστηση από τα χείλια όποιου ξέρει να εκτιμά τέτοιες γεύσεις (που θα επαναλάβει σίγουρα αυτή τη διαδικασία ποοολλές-ποοολλές ακόμη φορές). Προσοχή, αυτή τη τελευταία απόλαυση, να την αποφεύγετε στη δεύτερη από τις περιπτώσεις, όπου τα μύδια καταναλώνονται ωμά.


Πηγή:sintagespareas.gr






Read more »

Τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό




Το ανθρώπινο σώμα την περίοδο του χειμώνα βιώνει αλλαγές στα επίπεδα ενέργειας, μεταβολισμού ακόμα και στις διατροφικές προτιμήσεις. Άλλο φυσικό επακόλουθο της εποχής είναι βέβαια και οι συχνές ιώσεις και τα κρυολογήματα.
Πριν αναλύσουμε συστατικά της διατροφής που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα, πρέπει να γνωρίζετε ότι βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν την άμυνα του οργανισμού, εκτός από τη διατροφή είναι το κάπνισμα, η έλλειψη ύπνου, η καθιστική ζωή και η αποφυγή του ήλιου. Κάθε παράγοντας από τους ανωτέρω επηρεάζει με διαφορετικούς βιολογικούς μηχανισμούς το ανοσοποιητικό σύστημα γι’αυτό πριν ξεκινήσετε να κατηγορείτε το κρύο (το οποίο δεν είναι αιτία κρυολογήματος), τροποποιήστε την ζωή σας προς όφελος του οργανισμού σας! Επιπλέον, υπάρχουν τρόφιμα και συστατικά που θας βοηθήσουν περαιτέρω.

Καρότα
Τα καρότα είναι μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών, βήτα καροτίνης (προβιταμίνης Α) και λιγνίνης, συστατικά απαραίτητα για υγιή κυτταρική ανάπτυξη και ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης είναι πλούσια σε φολικό οξύ, βιταμίνη του συμπλέγματος Β και μπορεί να καταπολεμήσει ελεύθερες ρίζες. Τέλος, ως σνακ, μπορούν να βοηθήσουν και στην απώλεια βάρους, μιας και είναι ιδιαίτερα χορταστικά!

Πηγές ψευδάργυρου
Τα στρείδια είναι μακράν η καλύτερη πηγή ψευδαργύρου, ενός απαραίτητου μικροστοιχείου για την κυτταρική ανοσία και την συνολική άμυνα του οργανισμού. Αν δεν είστε λάτρεις του συγκεκριμένου τροφίμου, καλές πηγές είναι επίσης το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά.

Σούπες 
Οι σούπες, εφόσον έχουν τα κατάλληλα συστατικά, συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η αντιμικροβιακή δράση του κρεμμυδιού σε συνδυασμό με την βιταμίνη C (πατάτα, κρεμμύδι, ντομάτα, λεμόνι) τονώνουν τον οργανισμό μας, προφυλάσσοντάς τον από τη δράση ιών και βακτηρίων.

Βιταμίνη D
Ο σολομός, αλλά και άλλα λιπαρά ψάρια όπως η ρέγκα, οι σαρδέλες και ο τόνος θεωρούνται οι καλύτερες διαιτητικές πηγές της πολύτιμης βιταμίνης D. Νέες έρευνες δείχνουν ότι η βιταμίνη D διαδραματίζει ρόλο ορμόνης στον οργανισμό και η έλλειψή της σχετίζεται με πλήθος ασθενειών, από κατάθλιψη έως καρκίνο. Το παράδοξο με την βιταμίνη D είναι το γεγονός ότι παρόλο που την συνθέτει ο οργανισμός (με απαραίτητη προυπόθεση την ηλιακή ακτινοβολία), εντούτοις μεγάλο μέρος του πληθυσμού (ακόμα και στην Ελλάδα!), παρουσιάζει έλλειψη. Ανάμεσα στην πολύωρη ηλιοθεραπεία και την πλήρη αποφυγή, βρείτε την χρυσή τομή και εκτεθείτε καθημερινά, τουλάχιστον για μισή ώρα στον ήλιο, χωρίς την χρήση αντιηλιακού.

Βιταμίνη C
Μπρόκολο και κουνουπίδι
Είναι αμφότερα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, η οποία συνδέεται με αυξημένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Μη ξεχνάμε βέβαια την κλασσική πηγή της βιταμίνης, η οποία δεν είναι άλλη από το πορτοκάλι.

Πηγή:iatronet.gr
Read more »

Αθλήματα…χωρίς παθήματα




Συχνά, πυκνά, ακούω ερωτήσεις όπως:
'Ποιο είναι το άθλημα που θα μου κάνει καλό ώστε να ασχοληθώ;'
'Παίζω ποδόσφαιρο μια έως δύο φορές την εβδομάδα, είναι επαρκής η άσκηση που κάνω;'
'Στο παιδί μου αρέσει το κολύμπι, είναι σωστή άσκηση γι΄ αυτό;'
Καταρχήν, είναι θαυμάσιο που σας ενδιαφέρει να βάλετε τη φυσική άσκηση στη ζωή σας, γι΄ αυτό επέλεξα μια δωδεκάδα γνωστών αθλημάτων και αθλοπαιδιών ώστε να πάρετε μια σχετική ιδέα. Πριν ξεκινήσετε, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και να αναζητήσετε έναν έμπειρο προπονητή – καθηγητή φυσικής αγωγής να σας κατευθύνει στα πρώτα σας βήματα.
ΣΚΙ ΒΟΥΝΟΥ
Ανάλυση κινδύνου: Έχει υψηλές επιβαρύνσεις στα γόνατα και την σπονδυλική στήλη. Τα τραντάγματα πιέζουν ακανόνιστα τους μεσοσπονδύλιους δίσκους.
Ειδικές ασκήσεις – προφυλάξεις: Κάνετε πάντα προθέρμανση, (περπατώντας αρχικά στο χιόνι, πηγαίνοντας σε μια πολύ εύκολη πίστα, ή περπατώντας με τα πέδιλα του σκι). Το γυμναστήριο είναι απαραίτητο, τουλάχιστον τρεις μήνες πριν πάτε στο βουνό. Θα κάνετε ασκήσεις για μυϊκή ενδυνάμωση όλων των μυών αλλά κύρια του κορμού και των ποδιών.
Επίσης, διατατικές ασκήσεις θα φέρουν μέγιστα αποτελέσματα.
Ασκήσεις εξισορρόπησης - οδηγίες: Το κολύμπι είναι μια άσκηση που μπορεί να γίνεται συμπληρωματικά, όπως επίσης και η ποδηλασία που πρέπει να συνδυάζεται και με ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης του κορμού.
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Ανάλυση κινδύνου: Είναι μονόπλευρη άσκηση που χρειάζεται να έχετε άψογη γενική φυσική κατάσταση, ώστε να μην εμφανίσετε κάποιο πρόβλημα. Το ποδόσφαιρο μαζί με το σκι είναι τα αθλήματα με τους περισσότερους τραυματισμούς, στους ‘ερασιτέχνες’. Επίσης, λόγω των λοξών και πλάγιων μετατοπίσεων σε πολλούς αθλητές που δραστηριοποιούνται έντονα με το άθλημα, τα πόδια τους είναι στραβά (έχουν δηλ. ραιβοποδία).
Ειδικές ασκήσεις – προφυλάξεις: δυναμώστε τη μέση σας και δώστε ιδιαίτερη έμφαση στην αύξηση της ευλυγισίας ειδικά των ραχιαίων, των γλουτών και των ποδιών.
Ασκήσεις εξισορρόπησης - οδηγίες: Ασχοληθείτε παράλληλα με κολύμπι, τζόγκινγκ, γενικά με αεροβική γυμναστική και γιόγκα.
ΜΠΑΣΚΕΤ
Ανάλυση κινδύνου: Επιβαρύνονται αρκετά η σπονδυλική στήλη και τα πόδια στις προσγειώσεις από τα άλματα. Συχνά παρουσιάζονται διαστρέμματα στην ποδοκνημική άρθρωση. Είναι άθλημα με μεγάλη σωματική επαφή.
Ειδικές ασκήσεις – προφυλάξεις: Αυξήστε τη γενική φυσική κατάστασή σας. Δηλαδή, εκτός της αντοχής να έχετε δυνατό όλο το μυϊκό σύστημα με έμφαση στα πόδια, τη μέση και τα χέρια. Πάντοτε να κάνετε ζέσταμα και φοράτε πάντα τα σχετικά αθλητικά παπούτσια.
Ασκήσεις εξισορρόπησης - οδηγίες: Σίγουρα το κολύμπι θα σας βοηθήσει, όπως το αερόμπικ ή ο χορός (μας αναπτύσσουν την αίσθηση της κίνησης στον χώρο).
ΤΕΝΙΣ
Ανάλυση κινδύνου: Οι κινήσεις του τένις επιβαρύνουν τους μεσοσπονδύλιους δίσκους. Υπερβολική επιβάρυνση δέχονται και οι αρθρώσεις του ‘καλού’ χεριού που πολλές φορές μπορεί να μας δημιουργήσει επικονδυλίτιδα. Όποιος θέλει να ασχοληθεί πρέπει να αναπτύξει αρχικά τη γενική φυσική του κατάσταση.
Ειδικές ασκήσεις – προφυλάξεις: Για να παίξετε, κάνετε πάντα ζέσταμα τρέχοντας γύρω –γύρω στο γήπεδο, κάνοντας κινήσεις μετατόπισης παρόμοιες με αυτές όταν παίζετε και οπωσδήποτε διατατικές ασκήσεις.
Ασκήσεις εξισορρόπησης - οδηγίες: Να επιδιώκετε να αποκτήσετε ένα σώμα συμμετρικά γυμνασμένο, κάνοντας τζόγκινγκ, ελεύθερη γυμναστική, μπάσκετ, κολύμπι και χορό (διάφορους μοντέρνους και παραδοσιακούς). Επίσης, ασκήσεις που αναπτύσσουν την ειδική φυσική κατάσταση είναι απαραίτητες.
ΑΕΡΟΒΙΚΗ (low impact)
Ανάλυση κινδύνου: Όλες οι κινήσεις μπορούν και πρέπει να είναι ελεγχόμενες. Δεν έχουμε σοβαρές επιβαρύνσεις στο σώμα μας, αρκεί να τηρούμε όλους τους κανόνες ασφαλείας.
Ειδικές ασκήσεις – προφυλάξεις: Καλό ζέσταμα, διατατικές ασκήσεις και σωστό αθλητικό εξοπλισμό, όπως παπούτσια που να κρατούν τα πόδια στις πλάγιες μετατοπίσεις.
Ασκήσεις εξισορρόπησης - οδηγίες: Κάντε και κανένα βαράκι, καθίστε και σε κανένα μηχάνημα μυϊκής ενδυνάμωσης. Άλλωστε, μπορεί η αεροβική να αποτελεί για εσάς συμπληρωματική προπόνηση… που είναι και το καλύτερο.
ΧΟΡΟΣ (mambo, tsa-tsa, rock & roll, ελληνικοί παραδοσιακοί, κ. λ.π.)
Ανάλυση κινδύνου: Ο χορός απαιτεί ομοιόμορφες και ήρεμες κινήσεις απόλυτα ελεγχόμενες, γι΄ αυτό είναι σαν να κάνετε ένα μασάζ στο σώμα σας.
Ειδικές ασκήσεις – προφυλάξεις: Προσοχή να μη ‘βεντουζάρει’ το πόδι σας σε κάποια στροφή στο πάτωμα. Δυναμώστε τους μύες της μέσης και της πλάτης.
Ασκήσεις εξισορρόπησης - οδηγίες: Κολύμπι, ποδηλασία, προπόνηση με αντιστάσεις (βάρη) και ελλειπτικό μηχάνημα που έχουν τα γυμναστήρια θα σας βοηθήσουν.
ΓΚΟΛΦ
Ανάλυση κινδύνου: Κατά το γύρισμα και το χτύπημα της μπάλας η σπονδυλική στήλη παίρνει θέσεις μη φυσιολογικές, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται άμεσα οι σπόνδυλοι της οσφυϊκής μοίρας. Χαρακτηρίζεται ως το σπορ των ‘ατσαλάκωτων’.
Ειδικές ασκήσεις – προφυλάξεις: Απαραίτητα δυναμώστε το μυϊκό σας σύστημα και ιδιαίτερα τον κορμό σας. Επίσης, απαραίτητες είναι και οι διατατικές ασκήσεις.
Ασκήσεις εξισορρόπησης - οδηγίες: Γιόγκα, γυμναστική στο γυμναστήριο με επιβαρύνσεις, κολύμπι, και διάφορες αθλοπαιδιές θα σας βοηθήσουν να έχετε καλή φυσική κατάσταση.
ΣΚΟΥΩΣ
Ανάλυση κινδύνου: Οι περιστροφικές κινήσεις, τα απότομα σταματήματα και η χρησιμοποίηση της μιας πλευράς, επιβαρύνουν ιδιαίτερα τη σπονδυλική στήλη.
Ειδικές ασκήσεις – προφυλάξεις: Δυναμώστε τη μέση και την πλάτη σας. Προσέχετε να μην υπερβάλλετε και έτσι δημιουργήσετε φλεγμονές στον ώμο και τον αγκώνα.
Ασκήσεις εξισορρόπησης - οδηγίες: Το ίδιο και με το τένις. Το τζόγκινγκ, η ελεύθερη γυμναστική, το μπάσκετ, το κολύμπι και ο χορός (διάφορους μοντέρνους και παραδοσιακούς) θα σας βοηθήσουν να έχετε καλή φυσική κατάσταση και υγεία.
ΣΕΡΦ
Ανάλυση κινδύνου: Υψηλές επιβαρύνσεις στη μέση και γενικά στη σπονδυλική στήλη. Ενδείκνυται σε άτομα που έχουν άριστη φυσική κατάσταση. Ένα άλλο σημείο προσοχής είναι τα γόνατα και μην ξεχνάτε την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου.
Ειδικές ασκήσεις – προφυλάξεις: Ιδιαίτερα δυνατοί ραχιαίοι, πλάτη, πόδια και γενικά όλο το σώμα. Προστασία από υπεριώδη ακτινοβολία, (ειδικά γάντια, ρούχα που να καλύπτουν όλο το σώμα και αντηλιακά είναι απαραίτητα).
Ασκήσεις εξισορρόπησης - οδηγίες: Γυμναστική με βάρη, κολύμπι, κωπηλασία, σκι βουνού, επιβάλλονται για κάποιον που το καλοκαίρι θέλει να αρμενίσει τα πέλαγα.
ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ
Ανάλυση κινδύνου: Εννοείται ότι δεν μπαίνουν στη διαδικασία όσοι έχουν μικρά ή μεγάλα μυοσκελετικά προβλήματα (οσφυαλγίες, ισχιαλγίες, γενικά πόνους στις αρθρώσεις κλπ). Είναι πολύ καλή άσκηση για αύξηση της μυϊκής αντοχής, όταν τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας και γνωρίζετε πολύ καλά την τεχνική.
Ειδικές ασκήσεις – προφυλάξεις: Δυναμώστε ιδιαίτερα, όλους τους μύες της ράχης, τα πόδια και τα χέρια. Ποτέ μην ξεχνάτε το ζέσταμα, με κολύμπι ή με χαλαρή κωπηλασία και διατατικές ασκήσεις.
Ασκήσεις εξισορρόπησης - οδηγίες: Χρειάζεστε να αναπτύξετε περισσότερο την αντοχή σας με κολύμπι, ειδικές ασκήσεις μέσα στο νερό και τζόγκινγκ.
ΚΟΛΥΜΠΙ
Ανάλυση κινδύνου: Εάν γνωρίζετε να κολυμπάτε, είναι ίσως η ασφαλέστερη άσκηση. Μην ξεχνάτε όμως ότι ο άνθρωπος δεν κινείται στη ζωή του κολυμπώντας αλλά περπατώντας. Σε περιπτώσεις που υπάρχουν προβλήματα με τη μέση και τους ώμους αποφύγετε να κολυμπάτε με την τεχνική του πρόσθιου και μη δοκιμάσετε να κάνετε πεταλούδα. Σε αυτές τις περιπτώσεις ενδείκνυται το ύπτιο και το ελεύθερο με σωστή τεχνική.
Ειδικές ασκήσεις – προφυλάξεις: Προετοιμάστε το σώμα σας για να μπει στο νερό που έχει διαφορετική θερμοκρασία. Κάνετε πριν διατατικές ασκήσεις. Μην κολυμπάτε όταν έχει κύμα και πάντα μετά από τρεις ώρες από κάθε γεύμα.
Ασκήσεις εξισορρόπησης - οδηγίες: Συνδυάστε το κολύμπι με περπάτημα ή χαλαρό τρέξιμο στην αμμουδιά, ασχοληθείτε με αεροβική και χορό και περπατήστε όπου και όταν σας δίνεται η ευκαιρία.
ΑΣΚΗΣΗ ΜΕ ΒΑΡΗ
Ανάλυση κινδύνου: Το σώμα μας έχει περισσότερους από 600 μύες και είναι σίγουρο ότι ποτέ δεν θα καταφέρουμε να τους γυμνάσουμε όλους. Τον σημαντικότερο μυ του σώματός μας, που είναι η καρδιά μας, είναι σίγουρο ότι δεν τον γυμνάζουμε με τα βάρη. Υπάρχουν περιπτώσεις που κάποιοι αγγίζουν αυτό που λέμε ‘σύνδρομο υπέρχρησης’ και πολλές φορές έχουν σοβαρές συνέπειες.
Ειδικές ασκήσεις – προφυλάξεις: Κάντε πάντα ζέσταμα με χαλαρό τρέξιμο και ελεύθερη γυμναστική ή 10λεπτη άσκηση στο ελλειπτικό μηχάνημα (μαζί με τα χέρια) ή κολυμπήστε. Οι διατατικές ασκήσεις επιβάλλονται πριν και κατά τη διάρκεια των ασκήσεων στα διαλείμματα. Συνιστάται η άσκηση αυτή για ηλικίες πάνω από 17ετών. Απαγορεύεται σε ανθρώπους με μυοσκελετικά και καρδιαγγειακά προβλήματα.
Ασκήσεις εξισορρόπησης - οδηγίες: Αεροβική, τζόγκινγκ, κολύμπι και αθλοπαιδιές αναπτύσσουν την καρδιοαναπνευστική ικανότητα. Αποφύγετε τα κάθε λογής ‘φάρμακα’ και δώστε έμφαση στην σωστή διατροφή.


ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ
  • Επιλέξτε ποιο ή ποια αθλήματα σας αρέσουν και σας ταιριάζουν
  • Ζητείστε το ΟΚ του γιατρού σας για να ασκηθείτε
  • Πρέπει να καταλάβετε, ότι έχει κόστος στην υγεία σας εάν κάνετε την ίδια προπόνηση με τους πρωταθλητές, οι στόχοι σας είναι διαφορετικοί.
  •  Αφιερώστε λίγο χρόνο στην προπόνησή σας αλλά κάνετε σωστή και ποιοτική άσκηση. Εάν ο στόχος σας είναι να κατεβείτε σε αγώνες τότε αναζητείστε τους ειδικούς …
  • Συνδυάστε διάφορα αθλήματα ώστε να εξισορροπηθούν οι αδυναμίες του καθενός. Για τα παιδιά μας, καλό είναι να πασχίζουμε για την ολόπλευρη και αρμονική ανάπτυξη τους δηλ. όχι στην μονόπλευρη και με καταπονήσεις άσκηση. Το ερώτημα που μπαίνει είναι: καλή υγεία ή πρωταθλητισμός; Απαντήστε την και ενεργήστε ανάλογα
  • Ακολουθήστε τους κανόνες ασφαλείας σχολαστικά και ασχοληθείτε με την εμπέδωση της σωστής τεχνικής του κάθε αθλήματος. ‘Ένα λάθος της στιγμής μπορεί να σας αλλάξει τη ζωή…’
  • Ο σωστός εξοπλισμός για το κάθε άθλημα, όπως ο τύπος αθλητικών παπουτσιών, τα ρούχα (ανάλογα καλοκαίρι ή χειμώνας), τα γάντια και το κράνος για αθλήματα που είναι απαραίτητα και η σωστή επιλογή ειδικού εξοπλισμού αθλημάτων (πέδιλα σκι) είναι μέγιστης σημασίας
  • Βρείτε έναν έμπειρο προπονητή – καθηγητή φυσικής αγωγής για να σας κατευθύνει και να σας διδάξει τη σωστή τεχνική και την ασφαλή άσκηση.
Πηγή:iatronet.gr
Read more »

Τρικ για στεγνό βερνίκι σε 2 λεπτά







Έβαψες τα νύχια σου σε χρόνο dt, αλλά τώρα πρέπει να περιμένεις το διπλάσιο χρόνο για να στεγνώσουν και να μπορέσεις να συνεχίσεις τις υποχρεώσεις σου. Όχι πια! Μάθε πώς να στεγνώσεις το μανό σε 2 μόλις λεπτά. Ξέχνα το κλασσικό κόλπο με το πιστολάκι, αφού πολλές φορές δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Μείωσε το χρόνο αναμονής στεγνώματος του μανό με έναν πιο απλό τρόπο. Μόλις βάψεις και το τελευταίο νύχι και μετά την εφαρμογή top coat, άπλωσε με ένα πινελάκι μερικές σταγόνες baby oil σε κάθε σου νύχι. Έπειτα βούτηξε για 2 λεπτά σε μια λεκανίτσα με κρύο νερό τα χέρια σου και συνέχισε ξέγνοιαστη τις δουλειές σου, χωρίς να φοβάσαι αν θα χαλάσουν τα νύχια σου!


 Πήγη:Fay'sbook.gr
Read more »

Μάσκες μαλλιών με γιαούρτι


Μάσκες μαλλιών με γιαούρτι
Βελτιώστε την όψη των μαλλιών σας με τη βοήθεια του γιαουρτιού που χάρη στις βιταμίνες και τα πολύτιμα συστατικά του, θρέφει σε βάθος και αναζωογονεί την τρίχα. Οι παρακάτω σπιτικές μάσκες μαλλιών θα σας δείξουν τον τρόπο!
  • Μάσκα για επανόρθωση και ενυδάτωση
Ιδανική για ξηρά μαλλιά. Θα ενυδατώσει σε βάθος τα αφυδατωμένα μαλλιά και θα τους δώσει μια υγιή και λεία όψη.
Υλικά:
1/2 κούπα γιαούρτι
3 κ.γ. μέλι
1 κρόκο αυγού
1 κ.γ. χυμό λεμονιού
Ανακατέψτε όλα τα υλικά σε ένα μπολ μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο. Απλώστε τη μάσκα στα μαλλιά και αφήστε τη να δράσει για 30′. Λούστε τα μαλλιά σας όπως συνήθως. Εφαρμόστε τη μάσκα 1-2 φορές την εβδομάδα
  • Μάσκα για λάμψη
Ιδανική για βαμμένα και άτονα, θαμπά μαλλιά. Θα δυναμώσει την τρίχα και θα επαναφέρει τη χαμένη λάμψη τους.
Υλικά:
6 κουταλιές της σούπας γιαούρτι
1 Αυγό
1 κουταλιά της σούπας Ξύδι
Χτυπήστε το αυγό σε ένα μπολ. Προσθέστε το γιαούρτι και το ξίδι και ανακατέψτε μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο. Απλώστε τη μάσκα στα μαλλιά σας και αφήστε τη να δράσει για μισή ώρα. Στη συνέχεια λούστε τα μαλλιά σας όπως συνήθως.
  • Μάσκα ενάντια στο φριζάρισμα
Τέλεια για τα ξηρά μαλλιά με τάση να φριζάρουν.
Υλικά:
1 ασπράδι αυγού
1/4 κούπας γιαούρτι
1/4 κούπας μαγιονέζα
Χτυπήστε το ασπράδι μέχρι να γίνει μαρέγκα. Προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατέψτε μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο. Απλώστε τη μάσκα σε βρεγμένα μαλλιά και κάντε απαλό μασάζ. Τυλίξτε τα μαλλιά σας με πλαστικό σκουφάκι μπάνιου, μία νάιλον σακούλα ή διάφανη μεμβράνη κουζίνας. Αφήστε τη μάσκα να δράσει για 30 λεπτά.
Ξεπλύνετε με κρύο νερό και λουστείτε με απαλό σαμπουάν. Εφαρμόστε τη μάσκα μια φορά το μήνα.


Πηγή:beautetinkyriaki.gr
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...