Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Χρήσεις της στάχτης από καυσόξυλα



Τα ξύλα για τζάκι, εκτός από θερμότητα, προσφέρουν πολλά ακόμα οφέλη. 
Η στάχτη από τα καυσόξυλα μπορεί να δημιουργήσει αλισίβα. Η αλισίβα χρησιμοποιείται ως απορρυπαντικό γενικής χρήσης καθώς λευκαίνει κι απολυμαίνει ρούχα, τζάμια, πατώματα, ασημικά, κ.ά. Μπορείτε να την φτιάξετε βράζοντας 2-3 κουταλάκια στάχτη από καυσόξυλα σε ένα μπρίκι με νερό κι έπειτα την σουρώσετε σε φίλτρο του καφέ.
Ακόμα, μπορείτε να βάλετε λίγη στάχτη από καυσόξυλα πάνω σε έναν λεκέ ρούχου την στιγμή που έγινε κι αφού περάσουν λίγα λεπτά να τον τρίψετε με ψίχα ψωμιού, ώστε να φύγει γρήγορα.
Επίσης, η στάχτη από τα ξύλα για τζάκι έχει την ικανότητα να απομακρύνει τις άσχημες οσμές, απλά βάζοντάς την πάνω σε οτιδήποτε μυρίζει άσχημα. 

 Διαβάστε παρακάτω ακόμα περισσότερους τρόπους για να αξιοποιήσετε την στάχτη αυτή.
  • Η αλισίβα  μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο λούσιμο των  μαλλιών σας και για το ξέβγαλμα βάλτε ξύδι. Αυτό ευνοεί ιδιαίτερα το λιπαρό μαλλί.
  • Η στάχτη από τα καυσόξυλα χρησιμεύει στο βούρτσισμα των δοντιών.
  • Ακόμα, η αλισίβα αποτελεί συστατικό της παρασκευής για τα μελομακάρονα και το ψωμί. Εκτός από ωραία γεύση και υφή, καθαρίζει το έντερο από παθογόνους μικροοργανισμούς.
  • Αν το ψυγείο σας έχει άσχημη μυρωδιά ή ακόμα και για πρόληψη, βάλτε μέσα σε αυτό ένα πιάτο με καρβουνόσκονη.
  • Η στάχτη από καυσόξυλα αντικαθιστά το λίπασμα του εδάφους. Μην πετάτε στον κάδο την στάχτη, ρίξτε την στον κήπο ή στο χώμα για να γίνει περισσότερο εύφορο και να βοηθήσει τα φυτά στην ανάπτυξή τους. Η στάχτη από ξύλα για τζάκι δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί στα φυτά που αγαπούν το όξινο χώμα, όπως είναι οι πατάτες και τα βατόμουρα. Για τα υπόλοιπα, όμως, παραμένει πολύ θρεπτική.
Πηγή:greenpower.pblogs.gr

Read more »

Και όμως, ψαρόπιτα!


Ενώ οι περισσότεροι πιστεύουμε πως το περιεχόμενο μιας πίτας εξαντλείται μεταξύ κρέατος, πουλερικών, λαχανικών και φρούτων, οι ακόλαστες γαστριμαργικά και άκρως τολμηρές γευστικά βρετανίδες μαγείρισσες Jennifer Paterson και Clarissa Dickson Wright (τηλεοπτικά γνωστές στην Αγγλαιτέρα ως Two fat ladies), πιστές στις απολαυστικά παχυντικές πρακτικές τους, μας προτείνουν μία ανατρεπτική, εύκολη και γρήγορη πίτα με ψάρι!

Ξεσηκώνοντας την συνταγή από το διαδικτυακό αρχείο της εκπομπής των τροφαντών κυριών και με μερικές… εθνικές προσαρμογές, έχουμε ένα πρώτης τάξης γεύμα χωρίς πολύ ψήσιμο, σάλτσες και άλλες κοπιαστικές διαδικασίες.
Photo: irinisavva.com


Πίτα με ψάρι
Xρειαζόμαστε:
  • 500 γραμμάρια φιλέτο (ή άλλο καθαρό μέρος) τόνου
  • 500 γραμμάρια φιλέτο μπακαλιάρου
  • 1-1½ κιλό φρέσκο σπανάκι
  • 500 γραμμάρια βούτυρο
  • φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι
  • 1-1½ ποτήρι γάλα ζεσταμένο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 μεγάλο ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 500 γραμμάρια γαρίδες αποφλοιωμένες
  • 250 γραμμάρια παρμεζάνα τριμμένη
Επί του πρακτέου:

Βάζουμε τον τόνο και τον μπακαλιάρο σε μία μεγάλη κατσαρόλα, προσθέτουμε νερό μέχρι να καλύψουμε πλήρως τα ψάρια και τα βράζουμε σε σιγανή φωτιά για περίπου δέκα λεπτά.
Αδειάζουμε το νερό στο νεροχύτη και αφήνουμε τα ψάρια να κρυώσουν-όχι πολύ, μέχρι να φτάσουν σε θερμοκρασία που να μπορούμε να τα πιάσουμε με το χέρι.
Αφαιρούμε το δέρμα και όποια κόκαλα υπάρχουν και προσωρινά τα αφήνουμε σε ένα πιάτο.
Στη συνέχεια πλένουμε καλά το σπανάκι και το βάζουμε σε μια κατσαρόλα χωρίς να προσθέσουμε καθόλου νερό. Το ζεσταίνουμε μέχρι να αρχίσει να "μαραίνεται" και ανεβάζουμε τη θερμοκρασία για περίπου τρία λεπτά ακόμα, ώστε να στεγνώσει τελείως.
Το βγάζουμε από τη φωτιά, το στραγγίζουμε καλά και το ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα μαζί με τα 250 γραμμάρια βούτυρο προσθέτοντας αλατοπίπερο και το μοσχοκάρυδο.
Ανακατεύουμε και μόλις το βούτυρο έχει λιώσει, απλώνουμε το μίγμα ομοιόμορφα σε ένα καλά βουτυρωμένο ταψί, αρκετά μεγάλο ώστε να χωρέσει και τα υπόλοιπα συστατικά.
Λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο σε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε εκεί το κρεμμύδι μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε αλεύρι και ανακατεύουμε. Ταυτόχρονα ζεσταίνουμε το γάλα και το προσθέτουμε λίγο-λίγο ανακατεύοντας κατά διαστήματα μέχρι να έχουμε μια μπεσαμέλ με κρεμώδη υφή. Ρίχνουμε και το φύλλο δάφνης και την αφήνουμε να βράσει για περίπου μισή ώρα ανακατεύοντας πότε-πότε. Όταν η μπεσαμέλ είναι έτοιμη, ρίχνουμε τον μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε τα κομμάτια του ψαριού και απλώνουμε την κρέμα αυτή στο βουτυρωμένο πυρέξ που έχουμε ήδη τοποθετήσει το σπανάκι. Μοιράζουμε τις γαρίδες σε κομμάτια πάνω από το ψάρι και πασπαλίζουμε με την τριμμένη παρμεζάνα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 35-40 λεπτά- μέχρι να δούμε το πάνω μέρος της μπεσαμέλ να ροδίζει.
Σύμφωνα με την πρόταση των ανωτέρω κυριών, σερβίρουμε με πουρέ πατάτας και σαλάτα ντομάτας.
*Ως προς το ψάρι που θα χρησιμοποιήσουμε, μπορεί η αρχική συνταγή να περιέχει μπακαλιάρο και τόνο αλλά μπορούμε να διαλέξουμε εναλλακτικά πέρκα, κέφαλο, γλώσσα, σολομό- όσο περισσότερα τα είδη, τόσο πιο νόστιμο το αποτέλεσμα. Προτιμότερα είναι τα λιγότερο λιπαρά ψάρια για πιο ανάλαφρη γεύση (ρέγγες και σαρδέλες δεν έχουν θέση εδώ).
Κι επειδή εν τω πολλώ το ευ, για τα θαλασσινά "δεύτερου ρόλου" μπορούμε να αντικαταστήσουμε τις γαρίδες με αχιβάδες ή και χτένια ή ακόμα και να προσθέσουμε όλα αυτά τα θαλασσινά μαζί.
Πηγή:bostanistas.gr
Read more »

Αυστηρά για καφεμανείς!



Για τους καφεμανείς, ο καφές δεν εξαντλείται ποτέ μέσα στο φλιτζάνι (αν και βέβαια εκεί είναι το βασίλειό του). Ο καφές είναι σαν τους καλούς - χωράει παντού. Πόσο μάλλον σε ένα κέικ.
Κέικ εσπρέσο
  • 180g σοκολάτα καλή κουβερτούρα σπασμένη
  • 1 μικρό δυνατό, πολύ δυνατό, εσπρέσσο
    (με διπλή δόση καφέ απ’ όσο συνήθως)
  • 10 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 5 αυγά, χωρισμένα ασπράδια από κρόκους
  • ¾ φλιτζανιού ζάχαρη
  • 2 κουταλιές της σούπας κακάο (και δύο ακόμη για το τελικό πασπάλισμα)
  • ¾ φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • λίγο βούτυρο και αλεύρι για τη φόρμα
Αν η φόρμα μας (20εκ. διάσταση) είναι η συνήθης μεταλλική, την βουτυρώνουμε και την αλευρώνουμε. Αν είναι από σιλικόνη, την αφήνουμε όπως έχει.
Πάνω από νερό που βράζει λιώνουμε σε ένα μπολ τη σοκολάτα (μπαιν μαρί). Μόλις αρχίσει να μαλακώνει προσθέτουμε τον καφέ και τα φήνουμε μαζί 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας καλά συνεχώς. Όταν η σοκολάτα θα 'χει λιώσει, τότε προσθέτουμε το βούτυρο. Το ανακάτεμα είναι απαραίτητο μέχρις ότου λιώσει καλά και ενωθεί με το μίγμα το βούτυρο.
Ξεχωρίζουμε κρόκους από ασπράδια και χτυπάμε τα ασπράδια με το μίξερ μέχρι να γίνουν μαρέγκα. Του προσθέτουμε τη ζάχαρη.
Ανακατεύουμε σε άλλο μπολ αλεύρι, μπέικινγκ πάουντερ και κακάο.
Βγάζουμε το μίγμα σοκολάτας-βουτύρου από τη φωτιά, στα γρήγορα του προσθέτουμε τους κρόκους κι έπειτα σιγά-σιγά και μαλακά ενώνουμε αυτό το σοκολατένιο μίγμα με τα ασπράδια.
Τελευταίο προσθέτουμε το αλεύρι -κακάο- μπέικινγκ. Μαλακές κινήσεις, να μην πάρει πολύ αέρα... τόσες ώστε να αναμειχθεί καλά το αλεύρι, μην το παρακάνετε!
Ψήνετε στους 170 βαθμούς (φυσικά προθερμασμένο φούρνο) για 35 λεπτά.
(Πρέπει η καρδιά του κέικ να ναι μαλακή και κάπως ρευστή)
Για να το αναποδογυρίσετε, περιμένετε να κρυώσει καλά και μετά πασπαλίζετε την επιφάνεια (ανακατεύοντας μέσα από σουρωτήρι λεπτό) με δύο κουταλιές κακάο.
    Πηγή:bostanistas.gr
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...