Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Σχέση μάνας - κόρης: Πώς να την βελτιώσετε




Οι σχέσεις μητέρας –κόρης είναι πολύπλοκες και ποικίλες: Ορισμένες γίνονται οι καλύτερες φίλες. Άλλες, καταλήγουν να μιλούν μια φορά την εβδομάδα στο τηλέφωνο ή και καθόλου. Κάποιες τσακώνονται συνέχεια και άλλες έχουν τις καλύτερες σχέσεις. Όποια κι αν είναι η σχέση σας με τη μητέρα ή την κόρη σας πάντα υπάρχει χώρος για βελτιώσεις.
Οι σχέσεις μητέρας –κόρης είναι πολύπλοκες και ποικίλες: Ορισμένες γίνονται οι καλύτερες φίλες. Άλλες, καταλήγουν να μιλούν μια φορά την εβδομάδα στο τηλέφωνο ή και καθόλου. Κάποιες τσακώνονται συνέχεια και άλλες έχουν τις καλύτερες σχέσεις. Όποια κι αν είναι η σχέση σας με τη μητέρα ή την κόρη σας πάντα υπάρχει χώρος για βελτιώσεις.

Το πρόβλημα

Συνήθως από την πλευρά της κόρης, η μητέρα είναι πολύ υπερβολικά απαιτητική και επικριτική. Από την πλευρά της μητέρας, η κόρη δεν την ακούει, κάνει κακές επιλογές και δεν προσφέρει αρκετό χρόνο για εκείνες. Σε κάθε περίπτωση δείτε πως μπορείτε να ενισχύσετε τους δεσμούς σας και να περιορίσετε τις συγκρούσεις.

Κάντε την πρώτη κίνηση

Μην περιμένετε από τον άλλο να κάνει την πρώτη κίνηση. Η αναμονή μόνο σε κακό μπορεί να βγει. Σκεφτείτε πώς αισθάνεστε σε αυτή τη σχέση και τι μπορεί να γίνει για να αλλάξει.

Αλλάξτε

Αρκετές φορές το ένα πρόσωπο πιστεύει ότι ο μόνος τρόπος για να βελτιωθεί αυτή η σχέση είναι να αλλάξει ο άλλος. Σκεφτείτε ότι το ίδιο περιμένει και ο άλλος από εσάς. Επομένως θα πρέπει εσείς οι ίδιες να προβείτε σε αλλαγές.

Έχετε ρεαλιστικούς στόχους

Τόσο οι μητέρες όσο και οι κόρες είναι συχνά ιδεαλίστριες όσον αφορά στις προσδοκίες τους για τη σχέση τους. Για παράδειγμα, οι κόρες τείνουν να πιστεύουν ότι η μητέρα τους θα είναι πάντα παρούσα και θα τις φροντίζει. Αυτή η ιδέα αναπτύσσεται από πολύ μικρή ηλικία. Δεν είναι πάντοτε έτσι.

Επικοινωνήστε

Η έλλειψη επικοινωνίας αποτελεί μια πρόκληση για τις μητέρες και τις κόρες. Στην πραγματικότητα αυτό που συμβαίνει είναι ότι είναι τόσο κοντά που πιστεύουν ότι η μία οφείλει να γνωρίζει πως αισθάνεται η άλλη. Ως αποτέλεσμα αυτού, καταλήγουν να μην επικοινωνούν καθόλου ή ακόμα χειρότερα να λένε η μία στην άλλη πράγματα που πληγώνουν και δεν ξεχνιούνται εύκολα. Επειδή καμία από τις δύο δεν είναι μάντης, θα πρέπει πάντοτε να λέτε ό,τι αισθάνεστε αλλά ευγενικά και με ήπιο τόνο. Νιώθετε ότι δεν σας στηρίζει αρκετά; Πείτε «μαμά νιώθω ότι δεν με στηρίζεις όσο θα μπορούσες, πράγμα που με πληγώνει.»

Ακούστε τι έχει να πει

Ακούω ενεργά σημαίνει «αντιλαμβάνομαι τι μου λέει ο άλλος» και όχι  «ξέρω ήδη τι θα μου πει».

Διορθώστε άμεσα τη ζημιά

Μία από τις βασικές αρχές ενός υγιούς γάμου είναι να διορθώνετε γρήγορα τα πράγματα. Τα υγιή ζευγάρια ξέρουν ότι δεν πρόκειται να αποφύγουν μία αντιπαράθεση και την αντιμετωπίζουν από νωρίς. Το ίδιο ισχύει για τη σχέση μάνας και κόρης. Το να αφήσεις μια διαφωνία άλυτη μπορεί να οδηγήσει σε εκρήξεις. Ωστόσο πρέπει να επιλέγετε ποιες μάχες θα δώσετε. Αν κάτι δεν είναι σημαντικό –τύπου «φόρα τη ζακέτα σου»- αφήστε το να πέσει κάτω.

Μπείτε στη θέση του άλλου

Προσπαθήστε να καταλάβετε ότι έχετε μεγαλώσει με διαφορετικές εμπειρίες, σε διαφορετικό χρονικό πλαίσιο και ανήκετε σε άλλη γενιά. Επομένως σκέφτεστε διαφορετικά. Έτσι, όταν θέλετε κάτι διαφορετικό, να το εκφράζετε ευγενικά και να είστε παραχωρητική.  

Μάθετε να συγχωρείτε

Η συγχώρεση διαφέρει από τη συμφιλίωση, στην οποία χρειάζονται δύο και δεν είναι πάντοτε εφικτή. Πρέπει πάντοτε να συγχωρείτε τον άλλον, όχι αποκλειστικά με σκοπό τη συμφιλίωση αλλά περισσότερο για να είστε εσείς υγιείς και ήρεμες.

Βρείτε την ισορροπία μεταξύ δεσίματος και ατομικότητας

Είναι δύσκολο για τις κόρες να χτίσουν τη δική τους προσωπικότητα. Ορισμένες φορές οι κόρες πιστεύουν ότι για να γίνει αυτό πρέπει να αποκοπούν εντελώς από τις μητέρες τους. Στην αντίθετη περίπτωση νομίζουν ότι είναι ανίκανες να πάρουν αποφάσεις χωρίς τη βοήθεια των μαμάδων τους. Οι κόρες πρέπει να βρουν την ταυτότητά τους μέσα από τη σχέση τους με την μητέρα τους. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να μάθετε να υποστηρίζετε τη θέση σας, με σθένος, σεβασμό προς την άλλη γνώμη και ψυχραιμία.

Συμφωνείστε ότι διαφωνείτε

Μαμάδες και κόρες διαφωνούν σε πολλά θέματα, όπως ο γάμος, η ανατροφή των παιδιών και η σταδιοδρομία και συνήθως προσπαθούν να πείσουν η μία την άλλη να αλλάξουν νοοτροπία. Οι μαμάδες αισθάνονται συχνά ότι απειλούνται και απορρίπτονται όταν οι κόρες τους παίρνουν διαφορετικές αποφάσεις από αυτές που προτείνουν. Οι κόρες με τη σειρά τους, νιώθουν ότι αποδοκιμάζονται και αρχίζουν να αμύνονται.
Και οι δύο πλευρές πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι υπάρχουν ορισμένα θέματα στα οποία δεν θα συμφωνήσουν ποτέ. Και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα σε αυτό. Στην πραγματικότητα είναι απόλυτα υγιές και δεν πρέπει καμία πλευρά να το παίρνει προσωπικά.

Μείνετε στο «τώρα»

Μαμάδες και κόρες τείνουν να επαναφέρουν σε κάθε διαφωνία, παλιότερες διαμάχες. Αποφύγετε αναφορές σε παλιότερους τσακωμούς και εστιάστε στο παρόν.

Αποφύγετε τις κατηγορίες

Χρησιμοποιήστε φράσεις στο πρώτο ενικό πρόσωπο από το να εξαπολύετε κατηγορίας. Για παράδειγμα πείτε «Αισθάνομαι ότι...» αντί να γίνετε ειρωνικές και σαρκαστικές, κάτι που εύκολα παρεξηγείτε, προκαλεί θυμό, πληγώνει και σας απομακρύνει από τη λύση.

Συζητήστε τον τρόπο επικοινωνίας σας

Οι νεότερες συνήθως δεν θέλουν να μιλούν στο τηλέφωνο. Είναι συχνό το παράπονο «Η μητέρα μου με παίρνει τις πιο ακατάλληλες στιγμές». Από το να απορρίπτετε τις κλήσεις της ή να της μιλήσετε άσχημα, προτιμήστε να της εξηγήσετε ποια είναι η πιο κατάλληλη στιγμή για να σας καλέσει.

Ορίστε όρια

Συχνά, όταν μια κόρη φύγει από το σπίτι δεν επιδιώκει καμία επαφή με τη μητέρα της και δεν θέλει να διορθώσει τη σχέση της μαζί της. Πόσο μάλλον όταν η μητέρα ανακατεύεται περισσότερο από όσο πρέπει στα προσωπικά της κόρης της. Ωστόσο, ακόμα κι αν η σχέση μεταξύ τους είναι προβληματική, ο δεσμός εξακολουθεί να είναι ισχυρός. Το κλειδί σε αυτό το πρόβλημα (σε κάθε σχέση) είναι τα όρια. Εξηγήστε της ποια είναι τα όριά της και όταν αρχίσει να τα περνάει πείτε της ότι αυτό δεν είναι υγιές για εσάς και θα πρέπει να σταματήσει, διαφορετικά θα πρέπει να περιορίσετε τη συναναστροφή σας μαζί της.

Στους δύο τρίτος δεν χωρεί

Συχνά κατά τη διάρκεια ενός καυγά, η μία ή η άλλη πλευρά βάζει μέσα τρίτα πρόσωπα. Η κόρη επικαλείται συνήθως τον πατέρα και η μητέρα το άλλο παιδί. Και τα δύο είναι λάθος. Θα πρέπει να το λύσετε οι δυο σας.

Πηγή: www.mama365.gr
Read more »

Τοκετός στο νερό: Η μέθοδος, τα υπέρ και τα κατά





Ο τοκετός στο νερό δεν ήταν μια μόδα που πέρασε. Αποτελεί την πλέον διαδεδομένη μέθοδο φυσικού τοκετού, καθώς προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα για τη μητέρα και το νεογνό, με σπουδαιότερο ίσως αυτό της μεγαλύτερης ηρεμίας και του μειωμένου άγχους. Αρκετές ωστόσο είναι οι γυναίκες που τρομάζουν στην ιδέα και μόνο. Έχουν δίκιο;
Μία από τις πιο διαδεδομένες μεθόδους φυσικού τοκετού στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, ο τοκετός στο νερό, πρωτοξεκίνησε να εφαρμόζεται στην Ελλάδα στο πάντα Μαιευτήριο ΛΗΤΩ. Ήταν το 1999 όταν η πρώτη Ελληνίδα επίτοκη αποφάσισε να χαρίσει στον εαυτό της και στο μωρό της αυτήν την εμπειρία. Από τότε μέχρι σήμερα, βέβαια, πολλά έχουν αλλάξει, ακολουθώντας τις εξελίξεις στον τομέα των εναλλακτικών τοκετών.
Το μόνο που δεν έχει αλλάξει είναι η χαλαρωτική και ευχάριστη επίδραση που έχει το ζεστό νερό -περίπου 37οC- στην ετοιμόγεννη γυναίκα, αλλά και στο μωράκι. Αυτό ωφελείται επειδή το νεογέννητο μεταβαίνει ομαλότερα από τον «παλιό κόσμο του» στο «νέο», όταν η πρώτη αίσθηση που έχει από το νέο περιβάλλον είναι η ήδη οικεία σ' αυτό αίσθηση του νερού.
Σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Φυσιολογικού Τοκετού στην Ελλάδα, από το 2006 έως το 2010 υπάρχουν 213 περιπτώσεις με χρήση νερού στο 1ο στάδιο τοκετού και 50 γεννήσεις στο νερό, από τις οποίες δεν υπήρχε καμία επιπλοκή για τη μητέρα ή το μωρό.
«Στο νερό είσαι μόνη σου, το σώμα σου είναι ελεύθερο, έχεις τη δυνατότητα να κινείσαι, να αλλάζεις θέσεις, δεν είσαι περιορισμένη σ' ένα κρεβάτι. Επίσης δεν γίνεται χρήση φαρμάκων. Όπως έλεγε και ο γιατρός μου, αντί να βάλουν στη γυναίκα φάρμακα, βάζουν τη γυναίκα στο... φάρμακο, με τη διαφορά ότι το φάρμακο αυτό είναι ό,τι πιο φυσικό υπάρχει: το νερό!», λέει η κα. Αντιγόνης Γύρα, που γέννησε δύο από τα τρία της παιδιά στο ΛΗΤΩ επιλέγοντας τον εναλλακτικό τοκετό στο νερό.

Τα πλεονεκτήματα

Η διαδικασία του τοκετού στο νερό έχει εξαιρετικά ευεργετικές επιδράσεις στη διαχείριση του πόνου και στη διάρκεια του τοκετού. Συγκεκριμένα, το νερό αυξάνει τις ενδορφίνες, την κυκλοφορία του αίματος, τον ρυθμό αναπνοής και μειώνει την αρτηριακή πίεση, το οίδημα και τον πόνο. Έτσι προσφέρει αναλγησία στο 1ο στάδιο του τοκετού ενώ η άνωση του νερού δίνει μεγάλη ευκολία στην κίνηση και στις αλλαγές θέσης της επιτόκου, αποφεύγοντας την καθήλωση στο κρεβάτι.
Ακόμη, η δυνατότητα χαλάρωσης αυξάνεται και μειώνεται το άγχος ενώ γίνεται ευκολότερη η έξοδος του εμβρύου, με λιγότερο πόνο και μικρότερη πιθανότητα τραυματισμών – ρήξεων. Ένα από τα σημαντικά πλεονεκτήματα αποτελεί, επίσης, το γεγονός ότι δεν γίνεται χρήση φαρμάκων ενώ η ανάμνηση της εμπειρίας είναι θετική.

Τα μειονεκτήματα

Ο μεγαλύτερος φόβος των γυναικών έγκειται στην πιθανότητα πνιγμού του μωρού. Κάτι τέτοιο είναι απίθανο να συμβεί καθώς οι πνεύμονες του μωρού αρχίζουν να λειτουργούν από την πρώτη στιγμή που θα έρθει σε επαφή με τον αέρα. Άλλωστε, μέχρι τότε παίρνει οξυγόνο μέσω του ομφάλιου λώρου. Οι κίνδυνοι επιπλοκών είναι οι ίδιοι, όπως και στον τοκετό εκτός νερού.
Στα αρνητικά της μεθόδου τοποθετούνται οι προϋποθέσεις και οι περιορισμοί που τίθενται για να γίνει δυνατή η διεξαγωγή της. Συγκεκριμένα, απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η καλή της σχέση της εγκυμονούσας με το νερό, η φυσιολογική εξέλιξη της κύησης και η προετοιμασία πριν από τον τοκετό με μαθήματα στην πισίνα. Επίσης, ο γιατρός μπορεί (ενδεχομένως και την τελευταία στιγμή) να ακυρώσει την διαδικασία στις εξής περιπτώσεις:
  • Σε περιπτώσεις ανώμαλων προβολών και πολύδυμων κυήσεων.
  • Σε περιπτώσεις πρόωρης ρήξης υμένων.
  • Σε  περιστατικά με υπέρταση ή προεκλαμψία
  • Σε περιπτώσεις όπου η ηλικία κυήσεως  είναι μικρότερη των 37 εβδομάδων.

Πού μπορείτε να απευθυνθείτε:

Το Μαιευτήριο Λητώ ήταν το πρώτο που προχώρησε στην εφαρμογή της μεθόδου την Ελλάδα, το 1999 σε ειδικά διαμορφωμένη πισίνα, στον χώρο της Αίθουσας Τοκετών του μαιευτηρίου. Ο ειδικά διαμορφωμένος χώρος διαθέτει ειδικό απαλό φωτισμό, μουσική και αρωματικά αιθέρια έλαια. Η παρουσία των εξειδικευμένων μαιών καθώς και αυτή του συζύγου δημιουργούν ένα φιλικό, ήρεμο περιβάλλον, που διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για έναν τοκετό, χωρίς άγχος σε χώρο που χαλαρώνει και διώχνει την ένταση. Ταυτόχρονα εξασφαλίζει συνθήκες απόλυτης ασφάλειας για την επίτοκο και το αναμενόμενο βρέφος, με την παρουσία του Θεράποντος Μαιευτήρα - Γυναικολόγου και τον απαραίτητο ιατρικό εξοπλισμό σε πρώτη ζήτηση.
Περισσότερες πληροφορίες για την μέθοδο του τοκετού στο νερό θα αναζητήσετε στο Σωματείο για την Προαγωγή του Φυσικού Τοκετού Ευτοκία, στο Κέντρο Φυσικού Τοκετού και στο Μαιευτήριο Ιασώ.

Πηγή: www.mama365.gr
Read more »

10 εμπόδια στην ευτυχία σας και πώς να τα αποφύγετε





Ένα σοφό, όσο και δύσπεπτο, ρητό λέει πως αν δεν σας αρέσει η ζωή σας, φταίτε εσείς και μόνο εσείς. Ναι, μπορεί να ακούγεται αυστηρό, απόλυτο ίσως, εμπεριέχει όμως σίγουρα μια μεγάλη δόση αλήθειας. Κι αυτή είναι ότι για να γίνετε ευτυχισμένοι πρέπει πρώτα απ’ όλα να αλλάξετε τις συνήθειές σας. Οι συνθήκες στις οποίες ζείτε, οι άνθρωποι γύρω σας και η καθημερινότητά σας θα ακολουθήσουν. Ξεκινήστε, λοιπόν, από σήμερα κιόλας, αλλάζοντας όλα αυτά που σας κάνουν δυστυχισμένους στην δουλειά και την προσωπική σας ζωή. Πιο συγκεκριμένα, κόψτε σήμερα κιόλας δέκα συνήθειες που σαμποτάρουν την προσωπική και επαγγελματική σας ευτυχία. 

Σταματήστε από σήμερα να: 
Κατηγορείτε τους άλλους: Οι άνθρωποι κάνουν λάθη. Οι συνάδελφοι δεν κάνουν τη δουλειά τους καλά. Οι courier δεν φέρνουν τα πακέτα σας στην ώρα τους. Κι εσείς τι κάνετε; Τους κατηγορείτε για τα προβλήματά σας. Μήπως, όμως, φταίτε εξίσου κι εσείς; Μήπως δεν τους δώσατε αρκετό χρόνο; Μήπως ζητήσατε πολλά, και γρήγορα; Μήπως τα περιμένετε πάντα όλα από τους άλλους; Το να αναλαμβάνετε την ευθύνη, αντί να κατηγορείτε τους άλλους, όταν τα πράγματα πάνε στραβά, σας βοηθά να κάνετε τα πράγματα καλύτερα την επόμενη φορά και να γίνετε πιο έξυπνοι. Κι όταν γίνεστε καλύτεροι ή εξυπνότεροι, γίνεστε επίσης και πιο ευτυχισμένοι. 

Προσπαθείτε να εντυπωσιάσετε: Κανείς δεν σας συμπαθεί για τα ρούχα σας, το αυτοκίνητό σας, τον τίτλο που γράφει η επαγγελματική σας κάρτα ή τα επιτεύγματά σας. Όλα αυτά είναι πράγματα τα οποία μπορεί να αρέσουν στον κόσμο –δεν κάνουν όμως εσάς να αρέσετε στον κόσμο. Οι αληθινές σχέσεις είναι αυτές που θα σας κάνουν χαρούμενους, και οι αληθινές σχέσεις είναι εκείνες που αποκτάτε όταν σταματάτε να προσπαθείτε να εντυπωσιάσετε τον κόσμο και αρχίζετε να προσπαθείτε να είστε απλά ο εαυτός σας. 

Προσκολλάστε σε πρόσωπα ή πράγματα: Εκτός του ότι είναι μέγιστο δείγμα ανασφάλειας, η άρνηση να αλλάξετε οτιδήποτε στη ζωή σας (είτε αυτό είναι σχέσεις είτε δουλειές, ή συνθήκες που δεν λειτουργούν πια) σας κάνει να συμβιβάζεστε με πράγματα που δεν σας κάνουν πια χαρούμενους –είτε αρνείστε να το παραδεχτείτε ακόμα και στον εαυτό σας, είτε όχι. Το να ρισκάρετε μια μεγάλη αλλαγή μπορεί να μην κάνει απαραίτητα την ζωή σας καλύτερη. Και μόνο, όμως, το ότι προσπαθήσατε, θα σας κάνει να νιώσετε καλύτερα με τον εαυτό σας. 

Διακόπτετε: Το να διακόπτετε κάποιον όταν μιλάει δεν είναι απλά αγένεια. Είναι σαν να του λέτε «δεν σε ακούω για να καταλάβω τι λες, αλλά για να αποφασίσω τι θέλω να πω εγώ». Θέλετε να σας συμπαθούν οι άνθρωποι γύρω σας; Ακούστε τι λένε. Συγκεντρωθείτε σε αυτό που λένε. Κάντε ερωτήσεις, ώστε να βεβαιωθείτε πως καταλάβατε τι λένε. Θα σας αγαπούν γι’ αυτό –κι εσείς θα νιώθετε καλύτερα γι’ αυτό. 

Γκρινιάζετε: Τα λόγια σας έχουν δύναμη, κι η δύναμή τους ασκείται κυρίως στον εαυτό σας. Το να γκρινιάζετε για τα προβλήματά σας σάς κάνει να νιώθετε χειρότερα, όχι καλύτερα. Την επόμενη φορά που θα έρθετε αντιμέτωποι με ένα πρόβλημα, εκμεταλλευτείτε τον χρόνο και την προσπάθεια που θα καταβάλλατε για να γκρινιάξετε, για να προσπαθήσετε να το λύσετε. Μην συζητάτε για το πρόβλημα –συζητήστε τους τρόπους με τους οποίους θα το λύσετε, ακόμα κι αν δεν θέλετε να κάνετε αυτήν την συζήτηση παρά μόνο με τον εαυτό σας. 

Ελέγχετε τους άλλους: Μπορεί να είστε το αφεντικό, μπορεί να είστε ο γκουρού της παρέας σε ένα θέμα, ή σε όλα τα θέματα, μπορεί να πιστεύετε πως έχετε όλες τις λύσεις και όλη την σοφία του κόσμου συγκεντρωμένη στο πρόσωπό σας. Και πάλι, ο μόνος άνθρωπος που μπορείτε να ελέγξετε είναι ο εαυτός σας. Αν προσπαθείτε να ελέγξετε άλλους ανθρώπους, έχετε αποφασίσει ότι εσείς, οι στόχοι σας, τα όνειρά σας ή απλώς οι απόψεις σας είναι πιο σημαντικά από τα δικά τους. Εξάλλου, ο έλεγχος λειτουργεί μόνο βραχυπρόθεσμα, γιατί συχνά απαιτεί ισχύ, εκφοβισμό ή αυθεντία, ή κάποια άλλη μορφή πίεσης –εκ των οποίων καμία δεν θα σας κάνει να αισθάνεστε καλά. Βρείτε ανθρώπους που θέλουν να πάνε εκεί που πάτε κι εσείς. Θα δουλέψουν σκληρότερα, θα διασκεδάσουν περισσότερο, και θα δημιουργήσουν καλύτερες δουλειές και προσωπικές σχέσεις. Και θα είστε όλοι πιο χαρούμενοι. 

Κριτικάρετε: Ναι, είστε πιο μορρφωμένοι. Ναι, έχετε περισσότερη εμπειρία. Ναι, έχετε περπατήσει περισσότερα τετράγωνα, έχετε σκαρφαλώσει περισσότερα βουνά, κι έχετε σφάξει περισσότερους δράκους στην πορεία. Αυτό, όμως, δεν σας κάνει εξυπνότερους, καλύτερους ή σοφότερους. Σας κάνει απλώς... εσάς: μοναδικούς, ανεπανάληπτους, αναντικατάστατους, αλλά τελικά, απλώς εσάς. Ακριβώς όπως κάθε άλλον. Ο καθένας είναι διαφορετικός: όχι καλύτερος ή χειρότερος, απλά διαφορετικός. Εκτιμήστε τις διαφορές αντί για τις ελλείψεις του καθενός και θα δείτε τους ανθρώπους, και τον εαυτό σας, υπό νέο, καλύτερο πρίσμα. 

Κάνετε κηρύγματα: Η κριτική έχει ένα αδερφάκι, το όνομα του οποίου είναι κήρυγμα. Όσο ψηλότερα ανεβαίνετε, και όσο περισσότερα καταφέρνετε, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχετε να νομίζετε ότι ξέρετε τα πάντα –και να θέλετε να πείτε στον κόσμο όλα όσα ξέρετε. Όταν μιλάτε με αυτόν τον τρόπο, αυτόν που σε απλά ελληνικά λέμε "το ύφος του ξερόλα", οι άνθρωποι γύρω σας δεν ακούν πραγματικά τι λέτε. Λίγα πράγματα μπορούν να σας κάνουν περισσότερο δυστυχισμένους από αυτό. 

Σκέφτεστε το παρελθόν: Το παρελθόν είναι πολύτιμο. Μάθετε από τα λάθη σας. Μάθετε και από τα λάθη των άλλων. Και μετά ξεχάστε τα όλα. Ευκολότερο να το λες από το να το κάνεις; Εξαρτάται από το πόσο πολύ προσπαθείτε. Όταν σας συμβαίνει κάτι άσχημο, δείτε το σαν ευκαιρία να μάθετε κάτι που δεν ξέρατε. Όταν κάποιος κάνει ένα λάθος, δείτε το σαν ευκαιρία να δείξετε ευγένεια, συγχώρεση και κατανόηση. Το παρελθόν είναι απλά εκπαίδευση –δεν καθορίζει το ποιοι είμαστε. Σκεφτείτε τι πήγε στραβά, αλλά μόνο για να βεβαιωθείτε πως την επόμενη φορά τόσο εσείς όσο και οι άνθρωποι γύρω σας θα ξέρετε πώς να το αντιμετωπίσετε, ή να το αποφύγετε. 

Φοβάστε: Όλοι φοβόμαστε: το τι μπορεί να συμβεί ή να μη συμβεί, το τι δεν μπορούμε να αλλάξουμε, τι δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε ή τι σκέφτονται οι άλλοι για εμάς. Είναι, λοιπόν, εύκολο να διστάζουμε, να περιμένουμε την κατάλληλη στιγμή, να αποφασίζουμε ότι πρέπει να το σκεφτούμε λίγο καλύτερα, ή να βρούμε μερικές καλύτερες εναλλακτικές. Στο μεταξύ, μέρες, εβδομάδες, μήνες και χρόνια μας προσπερνούν. Και το ίδιο κάνουν τα όνειρά μας. Μην αφήνετε τον φόβο να σας κρατά πίσω. Ό,τι και αν είναι αυτό που σχεδιάζετε, αυτό που φαντάζεστε ή αυτό που ονειρεύεστε, ξεκινήστε το σήμερα. Βάλτε τους φόβους σας στην άκρη και ξεκινήστε. Κάντε κάτι. Κάντε οτιδήποτε. Διαφορετικά, θα χάσετε το σήμερα. Μόλις έρθει το αύριο, το σήμερα θα έχει χαθεί για πάντα. Το σήμερα είναι το πολυτιμότερο πράγμα που έχετε –και το μόνο πράγμα που θα έπρεπε να φοβάστε μην χάσετε. 

Πηγή:www.iatronet.gr
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...