Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

5 συνταγές για φθινοπωρινά γλυκά


Μυρωδιές και γεύσεις από μούστο, μήλα, ζάχαρη, κανέλα και κάστανα δημιουργούν φθινοπωρινή ατμόσφαιρα στην τραπεζαρία του σπιτιού μας. Δείτε πέντε συνταγές για αγαπημένα γλυκά του Φθινοπώρου.

 

Αναποδογυριστή µηλόπιτα

Αναποδογυριστή Μηλόπιτα της Αργυρώς 
Τι θα χρειαστείτε:
1½ φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
125 γραμμ. βούτυρο ή μαργαρίνη
4 αυγά
1 λεμόνι (ξύσμα)
3 κ.σ. κονιάκ
1/2 φλ. τσαγιού γάλα
5 μήλα καθαρισμένα, ξεσποριασμένα και κομμένα σε ροδέλες ή σε μισοφέγγαρα
1 φλ. τσαγιού καρύδια χοντροκομμένα
1/2 φλ. τσαγιού σταφίδα μαύρη
1 κ.σ. κανέλα
1 κ.γ. γαρίφαλο
2 κουταλιές βούτυρο ή μαργαρίνη
1/2 φλ. τσαγιού καστανή ζάχαρη
Τι θα κάνετε: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C για 15 λεπτά. Βάζετε σε ένα ταψάκι τις δύο κουταλιές βούτυρο και το λιώνετε στο φούρνο για 2-3 λεπτά. Στρώνετε τα μήλα στο ταψί καλύπτοντάς το ολόκληρο και πασπαλίζετε με το ½ φλ. τσαγιού ζάχαρη, την κανέλα, τα καρύδια και τις σταφίδες. Βάζετε το ταψάκι ξανά στο φούρνο για άλλα 10 λεπτά. Κοσκινίζετε το αλεύρι και προσθέτετε το μπέικιν πάουντερ. Βάζετε σε ένα μπολ το βούτυρο με τη ζάχαρη και χτυπάτε μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτετε τους κρόκους από τα αυγά, το ξύσμα λεμονιού, το κονιάκ και το γάλα. Χτυπάτε τα ασπράδια σε μαρέγκα. Ρίχνετε τη μαρέγκα στο μπολ με το μίγμα και διπλώνετε απαλά. Προσθέτετε λίγο λίγο το αλεύρι. Ανακατεύετε ελαφρά μέχρι να ομογενοποιηθεί και να γίνει μια λεία ζύμη όπως το κέικ. Ρίχνετε τη ζύμη πάνω στα μήλα. Ψήνετε για 1 ώρα στους 180°C και όταν η μηλόπιτα είναι έτοιμη, την αναποδογυρίζετε για να έρθουν τα μήλα από πάνω.
Συνταγή-φωτογραφία: argiro.gr

Μουσταλευριά

Μουσταλευριά 
Τι θα χρειαστείτε:
6 κούπες μούστο
9 κουταλιές στάχτη από ξυλοκάρβουνα
2/3 κούπας αλεύρι ή καλύτερα νισεστέ
2/3 κούπας καρύδια χοντροαλεσμένα
λίγη κανέλα
Τι θα κάνετε: Πριν χρησιμοποιήσετε το μούστο, χρειάζεται προηγουμένως να τον καθαρίσετε. Βάλτε τον σε ανοξείδωτη ή εμαγιέ κατσαρόλα. Δέστε μέσα σε διπλό τουλπάνι τη στάχτη και βάλτε τη μέσα στο μούστο. Βράστε τον 10΄ λεπτά περίπου κι αφήστε τον να σταθεί 12 ώρες. Περάστε τον από λεπτή σίτα στρωμένη με τουλπάνι και μετρήστε τον. Για κάθε κούπα θα χρειασθείτε 2 κουταλιές αλεύρι. Βάλτε το αλεύρι σε τηγάνι με βαρύ πάτο και καβουρντίστε το ελαφρά, ανακατεύοντας συνεχώς, επάνω σε χαμηλή φωτιά. Διαλύστε το αλεύρι σε λίγο μούστο και βάλτε τον υπόλοιπο στη φωτιά να βράσει. Ρίξτε μέσα το διαλυμένο αλεύρι ανακατεύοντας ζωηρά, για να μη σβολιάσει και βράστε τη μουσταλευριά, ώσπου να διαυγάσει και να δέσει. Βάλτε τη σε μπολάκια ή σε βαθιά πιάτα. Πασπαλίστε την επιφάνεια με καρύδια και κανέλα. Εάν κάνετε τη μουσταλευριά με νισεστέ, δε χρειάζεται να τον καβουρντίσετε. Μπορείτε ακόμη, να κάνετε τη μουσταλευριά με κορν φλάουρ ή με ψιλό σιμιγδάλι. Η πατροπαράδοτη όμως μουσταλευριά, γίνεται με αλεύρι απ' όπου και τ' όνομά της.
Συνταγή: Βέφα Αλεξιάδου

Αχλάδια λουσμένα με σοκολάτα

Αχλάδια με σοκολάτα
Τι θα χρειαστείτε:
1 φλυτζανι τσαγιου ζαχαρη
3 φλυτζανια τσαγιου νερο
λιγο αλατι
4 κουταλιες σουπας χυμος λεμονιου
6-7 μεγαλα γινωμενα αχλαδια
Σάλτσα
1 πακετο κακαο
1 ποτηρι νερο
1 και 1/2 ποτηρι ζαχαρη
1 βανιλλια
Τι θα κάνετε: Βάζετε όλα τα υλικά εκτός από τα αχλάδια να βράσουν για 5 λεπτά. Καθαρίζετε τα αχλάδια ολόκληρα, αφαιρώντας και τα κουκούτσια τους και αφήνοντας το κοτσάνι τους. Τα ρίχνετε στο σιρόπι και τα βράζετε μέχρι να μαλακώσουν (περίπου μισή ώρα). Τα στραγγίζετε καλά και τα βάζετε στο ψυγείο να παγώσουν. Σε μια κατσαρόλα βάζετε όλα τα υλικά της σάλτσας και τα βράζετε για 5 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην σβολιάσει. Όταν βράσει και δέσει την αφήνετε να κρυώσει και περιχύνετε με αυτή τα αχλάδια.  
Συνταγή: sintagespareas.gr

Γλυκό του κουταλιού ελιά

Γλυκό του κουταλιού ελιά
Τι θα χρειαστείτε:
1 κιλό ελιές καλαμών ή μαύρες χωρίς άλμη
430 γρ. ζάχαρη
250ml νερό
4 κουταλιές ασβέστη
1 κλωναράκι βασιλικού
κ. τ. σ. λεμόνι
Τι θα κάνετε: Βάζετε τις ελιές σε μια λεκάνη με νερό όλο το βράδυ. Σε μια λεκάνη διαλύετε καλά τον ασβέστη σε 4 λίτρο νερό και βάζετε μέσα τις ελιές για 2-3 ώρες. Ελέγχετε αν έχουν ξεπικρίσει αλλιώς αφήνετε παραπάνω. Ξεπλένετε πολύ καλά. Σε μια κατσαρόλα βάζετε τη ζάχαρη με το νερό, το βασιλικό και τις ελιές και βράζετε μέχρι να δέσει το γλυκό. Αφαιρείτε το βασιλικό και προσθέτετε το λεμόνι. Αφήνετε να κρυώσει και το βάζετε σε βαζάκια που κλείνουν καλά.
Συνταγή: glykokyriakis.gr

Κέικ με κάστανα

Κέικ Κάστασνο

Τι θα χρειαστείτε:
3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φλ. ζάχαρη
1 βιτάμ
4 αυγά
1 φλ.γάλα
2 βανίλιες
1 μπέικιν
20 κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα
Για το γλάσο:
125 γρ. κουβερτούρα
4 κ.σ. άχνη
2 κ.σ. γάλα
1 κ.σ. κονιάκ
100 γρ. βούτυρο
Τι θα κάνετε: Για το κέικ, χτυπάμε το βιτάμ με τη ζάχαρη μέχρι ν' ασπρίσουν. Προσθέτετε ένα-ένα τα αυγά. Κοσκινίζετε το αλεύρι με το μπέικιν και τις βανίλιες. Ρίχνετε στο μείγμα των αυγών το αλεύρι με το γάλα εναλλάξ. Αλευρώνετε ελαφρά τα κάστανα και τα προσθέτετε στο μείγμα ανακατεύοντας απαλά. Βάζετε σε φόρμα και ψήνετε στους 180 για περίπου 40 λεπτά. Για το γλάσο, λιώνετε την σοκολάτα σε μπεν μαρί. Προσθέτετε την άχνη, το γάλα, το κονιάκ και ανακατεύετε. Ρίχνετε σταδιακά το βούτυρο και ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να γίνει ένα λείο γυαλιστερό μείγμα. Αποσύρετε από την φωτιά και περιχύνετε το κέικ.
Πηγή: sintagespareas.gr

Read more »

Κηπουρική: Τι να σπείρετε τον Νοέμβριο




Θεωρητικά ο μήνας σποράς είναι ο Οκτώβρης καθώς η γη μαλακώνει από τις βροχές. Λόγω παρατεταμένης καλοκαιρίας όμως, η κατάλληλη περίοδος φέτος για σπορά φαίνεται να είναι ο Νοέμβριος αφού οι βροχές τώρα αρχίζουν. Αν θέλετε λοιπόν να ασχοληθείτε με τον κήπο σας και να καταναλώσετε τα δικά σας «βιολογικά προϊόντα» ο καιρός έφτασε. Δείτε τι λαχανικά να σπείρετε αυτήν την εποχή και πώς να περιποιηθείτε τον κήπο σας.

Μαρούλια

Μπορείτε να σπείρετε τα μαρούλια απευθείας στον κήπο ή να τα ξεκινήσετε από φυτώριο και στη συνέχεια να μεταφυτεύσετε τα σπορόφυτα. Το μαρούλι είναι ένα λαχανικό που μπορείτε να φυτέψετε σχεδόν όλες τις εποχές του έτους. Θα έχετε όμως καλύτερα αποτελέσματα αν η θερμοκρασία είναι κάτω από 21 βαθμούς Κελσίου. Οι σπόροι χρειάζονται φως για να βλαστήσουν. Αν θέλετε να έχετε συνεχή συγκομιδή, να σπέρνετε νέα μαρούλια κάθε 2 με 3 εβδομάδες.
Σπέρνετε τα μαρούλια σε βάθος 0.5-1.5 εκατοστά και σε αποστάσεις 20 με 25 εκατοστά και τα ποτίζετε συχνά. Προτιμήστε χώμα που είναι καλά αποστραγγιζόμενο και πλούσιο σε οργανικά στοιχεία.

Ρόκα

Διαλέξτε μια πιατέλα για να έχετε μεγάλη επιφάνεια σποράς και γεμίστε τη με καλής ποιότητας χώμα, ανακατεμένο με κομπόστ. Μπορείτε να στρώσετε στον πυθμένα λίγο χαλίκι για να αποφύγετε τη διαρροή χώματος από τις τρύπες αποστράγγισης, κάθε φορά που θα ποτίζετε το φυτό.
Ρίξτε τους σπόρους πάνω στην επιφάνεια του εδάφους και απλώστε από πάνω τους μια λεπτή στρώση χώματος. Πιέστε ελαφρά με τις παλάμες σας για να γίνει η επιφάνεια επίπεδη και ποτίστε προσεκτικά (ιδανικά με ψεκασμό) για να μην παρασύρετε το χώμα και ξεσκεπάσετε τους σπόρους. Όταν «σκάσουν» οι φύτρες, αραιώστε τα ώστε να απέχει το ένα από το άλλο 12-15 εκ.
Ποτίζετε συχνά έτσι ώστε να παραμένει το χώμα νωπό. Η συγκομιδή γίνεται όταν τα φύλλα είναι τρυφερά και έχουν ικανοποιητικό μέγεθος.

Ραπανάκια

Τα ραπανάκια σπέρνονται σε έδαφος υγρό, σε σειρές, σε αποστάσεις 2-3 cm σε κάθε σειρά και 10-15 cm μεταξύ των σειρών. Το βάθος σποράς είναι 1 cm οπότε αρκεί ένα απλό τσουγκράνισμα για το παράχωμα των σπόρων. Φυτέψτε σπόρους σε έδαφος μαλακό, αφράτο, χωρίς πέτρες, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά με προσθήκη κοπριάς ή οργανικού λιπάσματος και καλά αποστραγγιζόμενο. Η προετοιμασία του εδάφους πρέπει να γίνεται πριν την σπορά. Τα ραπανάκια πρέπει να μαζεύονται σχετικά γρήγορα, για να έχει η ρίζα ωραία γεύση και άρωμα. Για συνεχή παραγωγή ραπανακιών, η σπορά τους πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε 10 μέρες.
Τα ραπανάκια θέλουν τακτικό πότισμα ώστε το χώμα να διατηρείται υγρό, όμως το νερό πρέπει να αποστραγγίζεται και να μην λιμνάζει για να μην βλάψει την ρίζα. Η καλλιέργεια ωφελείται επίσης με νέα προσθήκη κοπριάς ή οργανικού λιπάσματος 15-20 μέρες μετά την σπορά. Τα σκαλίσματα είναι πολύ χρήσιμα για να κρατηθεί το χώμα αφράτο, να βελτιωθεί ο αερισμός του και να ενσωματωθεί σε αυτό η κοπριά ή το λίπασμα. Αν εμφανιστούν ζιζάνια τα σκαλίσματα είναι απαραίτητα για την αφαίρεση τους. Τα ραπανάκια μπορούν να καλλιεργηθούν ανάμεσα στις καλλιέργειες άλλων λαχανικών.

Φρέσκα κρεμμύδια

Για την παραγωγή φρέσκων κρεμμυδιών θα πρέπει να φυτέψετε κοκκάρι, σε βραγιές με απόσταση 20-30 εκατοστά μεταξύ τους και σε βάθος 3-4 εκατοστά. Μέσα στην ίδια βραγιά, η απόσταση των φυτών πρέπει να είναι 10-15 εκατοστά. Το κρεμμύδι, έχει ανάγκη από ελαφρύ χώμα πλούσιο σε οργανικές ουσίες και καλοδουλεμένο, για να μπορέσει να αναπτύξει συμμετρικούς βολβούς. Ακόμα, το κρεμμύδι δεν χρειάζεται λίπανση με κοπριά κατά τη σπορά γιατί δεν την αφομοιώνει εύκολα. Προτιμότερο είναι να έχετε λιπάνει από την προηγούμενη περίοδο, έτσι ώστε η κοπριά να έχει αφομοιωθεί σχεδόν πλήρως από το χώμα. Επίσης, το περίσσευμα υγρασίας στο χώμα, ταλαιπωρεί το κρεμμύδι, εμποδίζει την ανάπτυξή του και ευνοεί την ανάπτυξη ασθενειών, όπως την σήψη. Επομένως, φροντίστε το έδαφος να είναι στραγγερό και μην το ποτίζετε υπέρμετρα. Από την σύσταση του εδάφους, εξαρτάται η μικρότερη ή μεγαλύτερη καυστικότητα του κρεμμυδιού. Έδαφος πλούσιο σε θειάφι, παράγει καυστικά κρεμμύδια ενώ έδαφος πλούσιο σε άζωτο, τα γλυκαίνει.

Καρότα

Οι σπόροι του καρότου φυτεύονται απ' ευθείας στο έδαφος και ωριμάζουν σε 2 μήνες. Το χώμα πρέπει να είναι αφράτο, χωρίς πέτρες, για να αναπτυχθεί προς τα κάτω το καρότο. Ποτίζετε καλά και αραιώστε τα φυντάνια όταν φυτρώσουν, γιατί η πυκνή φύτευση δίνει φύλλα χωρίς ρίζες. Προτιμήστε τις μικρές ποικιλίες για παιδιά, γιατί μεγαλώνουν πιο γρήγορα και τρώγονται πιό ευχάριστα. Πριν τη σπορά σκάψτε βαθιά το έδαφος (στα 30-40 εκ.) και προσθέστε καλά χωνεμένη κοπριά. Μετά τη φύτευση πρέπει να γίνονται κάποιες περιποιήσεις για να διατηρείται το έδαφος κατάλληλο και να προστατεύεται η καλλιέργεια. Τέτοιες περιποιήσεις είναι η καταστροφή ζιζανίων, η άρδευση, η λίπανση, το αραίωμα και η καταπολέμηση εχθρών και ασθενειών.

Κουνουπίδι

Για απευθείας σπορά σπόρων κουνουπουδιού, τοποθετήστε 3 με 4 σπόρους σε κάθε σημείο και σε βάθος περίπου μισού εκατοστού. Τα κουνουπίδια χρειάζονται χώρο για να αναπτυχθούν. Φροντίστε οι αποστάσεις ανάμεσα στα φυτά θα πρέπει να είναι μεταξύ 45 και 60 εκατοστά. Λάβετε υπόψη σας, ότι όσο πιο μεγάλη είναι η απόσταση, τόσο πιο ισχυρά θα είναι τα φυτά και θα παράγουν μεγαλύτερο καρπό.
Μετά από μερικές εβδομάδες, αφαιρέστε τα πιο αδύναμα φυτά και διατηρήστε το πιο ισχυρό.Τα κουνουπίδια προτιμούν γόνιμα και καλά λιπασμένο χώμα που είναι καλά αποστραγγιζόμενο. Θέλουν συνεχές, σταθερό και αρκετό πότισμα. Προτιμήστε το πότισμα σταγόνας ώστε να μη βρέχονται τα φύλλα. Φροντίστε να κάνετε περιστροφή των καλλιεργειών σας. Μη φυτεύσετε τα κουνουπίδια στο ίδιο μέρος που τα φυτεύσατε μέχρι και 3 χρόνια πριν. Αποφύγετε λίπασμα πλούσιο σε άζωτο. Το πολύ άζωτο, μπορεί να οδηγήσει σε αδύναμους μίσχους.

Πράσα

Μπορείτε να σπείρετε τους σπόρους των πράσων απευθείας στον κήπο ή σε φυτώριο μέσα στο σπίτι. Στον κήπο, σπείρετε τους σπόρους σε βάθος 1 εκατοστό και σε αποστάσεις 10 με 15 εκατοστά. Οι σπόροι θα βλαστήσουν σε 8 με 16 ημέρες, ανάλογα με τη θερμοκρασία του εδάφους. Τα σπροόφυτα είναι έτοιμα για μεταφύτευση όταν το ύψος τους φτάσει τα 20 εκατοστά. Όταν τα μεταφυτεύετε, φροντίστε να μην καλύψετε την πρώτη ένωση των φύλλων. Τα πράσα προτιμούν μαλακό έδαφος, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Το χώμα πρέπει να είναι καλά σκαμένο, σε βάθος τουλάχιστον 15 εκατοστών, γιατί σε τόσο περίπου βάθος θα φτάσει η ρίζα των πράσων. Φροντίζετε να ποτίζετε τακτικά τα πράσα καθώς αγαπούν το νερό.
Μπορείτε επίσης να σπείρετε αυτήν την εποχή: Κουκιά, αγγινάρες, αντίδια, σπανάκι, ρεβύθια, φακές, λάχανα, πράσινες σαλάτες, αρακάς, σιτάρι, κριθάρι, πράσα.

Πηγή:mama365.gr
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...