Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

O Πύργος του Άιφελ είναι... μουσικό όργανο


Ο Πύργος του Άιφελ γίνεται μουσικό όργανο στα χέρια ενός αμερικανού περκασιονίστα. Ο Joseph Bartolozzi δημιουργεί ένα μουσικό κομμάτι αποτελούμενο από ήχους που προέρχονται από το σύμβολο του Παρισιού.
Ο Bartolozzi βρέθηκε στο θαυμαστό επίτευγμα της μηχανικής, μαζί με μία ομάδα συνεργατών και άρχισε να «αποσπά» και να ηχογραφεί ήχους από τον ατσάλινο σκελετό του Πύργου. Για να διευρύνει όσο το δυνατόν περισσότερο τη γκάμα των ήχων, ο καλλιτέχνης χρησιμοποίησε drumsticks, σφυριά, ακόμη και ένα κούτσουρο με επένδυση μαλλιού προβάτου. Ο Bartolozzi και η ομάδα του συγκέντρωσαν περίπου 2000 ηχητικά δείγματα, τα οποία θα αποτελέσουν το υλικό για το έργο ‘Tower Music’.
Η ιδέα για αυτό το έργο ανήκει στη σύζυγό του. Κάποια μέρα οι δυο τους περπατούσαν στο δρόμο και εκείνη άρχισε να μιμείται με τα χέρια της τον τρόπο με τον οποίο ο Bartolozzi χτυπά τα κύμβαλα. Είδε σε μία βιτρίνα ένα πόστερ με τον Πύργο του Άιφελ και του είπε: «Φαντάσου να μπορούσες να το κάνεις αυτό οπούδήποτε... στον Πύργο του Άιφελ για παράδειγμα», του είπε. Όπερ και εγένετο.
«Όλα τα αντικείμενα ταλαντώνονται και παράγουν ήχους», λέει ο Bartolozzi. «Ο Πύργος του Άιφελ παράγει ήχους. Αν αρχίσεις να τον χτυπάς και καταφέρεις να κατηγοριοποιήσεις τους ήχους στην κλίμακα του σολ, τότε μπορείς να τους αξιοποιήσεις για να δημιουργήσεις ένα μουσικό κομμάτι».
Ο Bartolozzi φιλοδοξεί να έχει ολοκληρώσει το έργο του σε εννέα μήνες και να επιστρέψει στον Πύργο του Άιφελ το 2014, για να το παρουσιάσει στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 125α γενέθλια του επιβλητικού ορόσημου της γαλλικής πρωτεύουσας.

Πηγή:theartfoundation.metamatic.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...