Καταναλώστε φράουλες για να θωρακίσετε την υγεία σας και να διατηρήσετε την ομορφιά σας

Οι φράουλες είναι από τα πιο νόστιμα φρούτα της άνοιξης. Εκτός όμως από ένα γευστικό και θρεπτικό φρούτο, είναι τρόφιμο με ποικίλες και ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Πρέπει πάντα να υπάρχει στο πιάτο μας, καθώς περιέχει άφθονη βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, βιταμίνη Α (καροτίνη), ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, ιώδιο, μαγνήσιο, σελήνιο,τανίνες και αρκετές φυτικές ίνες. Θερμιδικά αποδίδει μόνο 46 kcal ανά 100 gr και είναι ιδιαίτερα ευάλωτη σε ρυπαντικές ουσίες, λιπάσματα και φυτοφάρμακα.
Οφέλη της φράουλας στην υγεία:
Ο καρπός, τα φύλλα και οι ρίζες της φραουλιάς χρησιμοποιούνται ως φάρμακο εδώ και χιλιάδες χρόνια και μάλιστα θεωρείται επιστημονικά ότι είναι προϊόν κατάλληλο για όλες τις αρρώστιες.
Θωρακίστε λοιπόν την υγεία σας, καταναλώνοντας φράουλες, ιδιαίτερα την εποχή αυτή που υπάρχουν άφθονες! Η σύστασή της έχει ευεργετικές επιπτώσεις σε όσους πάσχουν απο ρευματισμούς και χολή, (κυρίως λόγω των βιταμινών της), σε όσους έχουνδυσκοιλιότητα, (λόγω των φυτικών ινών της) και σε όσους έχουν αναιμία και υπέρταση.
Δρα επίσης καθαρτικά, διουρητικά και μαλακτικά, ενώ βοηθά σημαντικά στην αποβολή τοξινών του οργανισμού, ενισχύοντας τα αντιοξειδωτικά στοιχεία.
Επίσης, λόγω της βιταμίνης C και του καλίου που περιέχονται σε μεγάλες ποσότητες στις φράουλες, προσδίδουν επιπλέον οφέλη για την προστασία από τη σιωπηρή νόσο της οστεοπόρωσης, ενώ παρέχουν προστασία κατά της στεφανιαίας νόσου, πρόληψη κατά του καρκίνου, των καρδιαγγειακών παθήσεων, της αρθρίτιδας και είναι ευεργετικές για την ισορροπία των υγρών του σώματος και της αρτηριακής πίεσης.
Η φράουλα όμως διαθέτει επίσης εξαιρετική καλλυντική και αντιγηραντική δράση. Είναι παρατηρημένο ότι n μάσκα με φράουλα τονώνει τnv επιδερμίδα και τnv κάνει απαλή, λεία και σφριγηλή.
Μάλιστα, μια ενδιαφέρουσα μελέτη έδειξε ότι η μείξη φράουλας με αλκοόλ, σε μορφή κοκτέιλ, ενίσχυε κατά 30% τις αντιοξειδωτικές ιδιότητές της, οι οποίες καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν γήρανση στον οργανισμό και πολλές ασθένειες.
Ιδού τα οφέλη της φράουλας στην ομορφιά:
• Η μάσκα από φρέσκες φράουλες χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση τωνευρυαγγειών στο πρόσωπο.
• Οι φράουλες είναι πλούσιες σε βιταμίνη Β και C, καθώς και σε βρώμιο το οποίο βοηθά στην εξάλειψη των ρυτίδων έκφρασης.
• Τα σαμπουάν με κύριο συστατικό τη φράουλα ενυδατώνουν την τρίχα, αφήνοντάς τη λεία και απαλή.
• Η φράουλα περιέχει σαλικυλικό οξύ, το οποίο έχει αντισηπτικές και στυπτικές ιδιότητες, γι' αυτό οι ενυδατικές κρέμες που την περιέχουν είναι ιδανικές για επιδερμίδες με τάση ακμής.
• Έχει τονωτικές, στυπτικές και μαλακτικές ιδιότητες που ενεργοποιούν το φυσικό κολλαγόνο της επιδερμίδας, χαρίζοντας απίστευτη λάμψη και καθαρότητα.
• Η φράουλα μπορεί να βοηθήσει και στην λεύκανση των δοντιών.
Χαρίζουν προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία!
Σύμφωνα με Ιταλούς και Ισπανούς επιστήμονες, η φράουλα διαθέτει ισχυρές αντηλιακές ιδιότητες. Η ερευνητική ομάδα καλλιέργησε ανθρώπινα δερματικά κύτταρα και μετά τους προσέθεσε εκχύλισμα φράουλας, πλούσιο σε ανθοκυανίνες, με συμπύκνωση 0,05, 0,25 και 0,5 χιλιοστόγραμμα ανά χιλιοστό του λίτρο(mg/ml).
Οι ερευνητές, πριν και μετά την προσθήκη του εκχυλίσματος, εξέθεσαν τα κύτταρα σε υπεριώδη ακτινοβολία και συμπέραναν ότι το εκχύλισμα φράουλας προσέφερε στα δερματικά κύτταρα σημαντική προστασία από την καταστροφική υπεριώδη ακτινοβολία.
Προτεινόμενος τρόπος αγοράς και συντήρησης
Αποφύγετε τις τεράστιες και συνήθως ανούσιες, καλλιεργημένες φράουλες που πωλούνται στην αγορά και είναι εμποτισμένες με φυτοφάρμακα.
Αγοράζετε μόνο όσες έχουν μικρό έως φυσιολογικό μέγεθος και μόνο όσες θα καταναλώσετε άμεσα. Να δείχνουν οπωσδήποτε καθαρές, συμπαγείς, λαμπερές, με ευδιάκριτες μικρές τριχίτσες στην επιφάνειά τους. Δείγμα φρεσκάδας είναι και τα πράσινα, καλοδιατηρημένα φυλλαράκια στην κορυφή του φρούτου.
Θυμηθείτε ότι είναι απαραίτητο το σχολαστικό τους πλύσιμο με άφθονο νερό.
Όσον αφορά στη συντήρησή τους, ώριμες δεν διατηρούνται περισσότερο από 2 ημέρες, ενώ η πλήρης κατάψυξη πρέπει να αποφεύγεται. Ελαφριά συντήρηση είναι εφικτή.
Προτεινόμενος τρόπος μαγειρέματος
Τρώγονται ωμές, σκέτες ως φρούτο αλλά και μαζί με ζάχαρη, λεμόνι, γιαούρτι, σαντιγύ ή λίγο αλκοόλ. Χρησιμοποιούνται επίσης στη ζαχαροπλαστική, γίνονται γλυκά επιδόρπια, μαρμελάδα, λικέρ, κομπόστα.
Θυμηθείτε ότι είναι απαραίτητο το σχολαστικό τους πλύσιμο με άφθονο νερό.
Όσον αφορά στη συντήρησή τους, ώριμες δεν διατηρούνται περισσότερο από 2 ημέρες, ενώ η πλήρης κατάψυξη πρέπει να αποφεύγεται. Ελαφριά συντήρηση είναι εφικτή.
Προτεινόμενος τρόπος μαγειρέματος
Τρώγονται ωμές, σκέτες ως φρούτο αλλά και μαζί με ζάχαρη, λεμόνι, γιαούρτι, σαντιγύ ή λίγο αλκοόλ. Χρησιμοποιούνται επίσης στη ζαχαροπλαστική, γίνονται γλυκά επιδόρπια, μαρμελάδα, λικέρ, κομπόστα.
Πηγή:womanspace.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου