Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Μπισκοτάκια με ταχίνι

























Πεντανοσιμες γλυκιες μπουκιτσες, με την χαρακτηριστικη γευση του ταχινιου, δεμενη με
πορτοκαλι και μπαχαρικα. Το κεντημα με το τσιμπιδακι για ζυμες, τα μεταμορφωνει σε
 ομορφα ζυμαρενια τριανταφυλλακια ...
Η υφη τους ειναι μαλακη. Την μιση ζυμη μου, την χρωματισα με σπιρουλινα σε σκονη,
 που της εδωσε ενα πρασινωπο χρωμα. Πρεπει να ομολογησω οτι ημουν φειδωλη στην
 χρηση της, γιατι ειχα εναν φοβο μηπως μυριζουν ελαφρα ψαρι, οπως η σπιρουλινα. 
Τελικα δεν ειχαν καμμια διαφορα στην οσμη τους απο τα αλλα που δεν την περιειχαν. 
Η συνταγη ειναι νηστισιμη. 

Δοση : περιπου 70 κομματια 
Βαθμος δυσκολιας : ευκολη, θελει λιγη υπομονη για την διακοσμηση
Υλικα : 480gr αλευρι για ολες τις χρησεις,
            250gr ταχινι,
            230gr καστανη ζαχαρη απο ζαχαροκαλαμο,
     απο 1 μεγαλο ακερωτο πορτοκαλι, τον χυμο και το ξυσμα της φλουδας,
           1 κ.γ. κανελλα σε σκονη,
           1/3 κ.γ. μοσχοκαρφια σε σκονη,
           1 κ.γ. πρασινο καρδαμωμο σε σκονη,
           1 κοφτο κ.γ. baking, 
           1 κ.γ. σοδα φαγητου,
           1 γερη τσιμπια αλατι,
           1/2 φλ. τσαγιου καρυδοψυχα τριμμενη.

για τον χρωματισμο : σπιρουλινα σε σκονη. 

Προετοιμασια
Αναμειξτε το ταχινι με τον χυμο και το ξυσμα απο το πορτοκαλι, τα μπαχαρικα 
και την ζαχαρη. Προσθεστε το αλατι, την σοδα και το baking και σταδιακα 
το αλευρι, μεχρι να παρετε μια ευπλαστη ζυμη, που να μην κολλαει στα χερια.
 Χωριστε την ζυμη σε δυο μερη και πλαστε καθε μερος σε ενα μπαστουνακι 
με διαμετρο 2εκ. Κοψτε το μπαστουνακι σε ροδελλες, παχους 1εκ; πλατυνετε
 το κομματι της ζυμης μεσα στην παλαμη σας, βαλτε στο κεντρο λιγο τριμμενο 
καρυδι, κλειστε το μεσα στη ζυμη και επειτα πλαστε το σε σφαιρικο ή οβαλ 
σχημα. Διακοσμηστε το μπισκοτακι, φτιαχνοντας στην επιφανεια του σχεδια
 με το τσιμπιδακι για την διακοσμηση της ζυμης (κανει και αυτο για το ισλι) - 
μπορειτε να δειτε και ενα ενδιαφερον βιντεο εδω, για να παρετε μια ιδεα για
 την διακοσμηση. Αν θελετε να χρωματισετε τα μπισκοτακια σας, προσθεστε 
στην ζυμη την σπιρουλινα, μεχρι να παρετε την επιθυμητη αποχρωση. 
Τοποθετειστε τα μπισκοτακια μεσα σε ενα ταψι, στρωμενο με αντικολλητικο 
χαρτι. Ψηστε τα σε προθερμασμενο φουρνο, στους 175°C, για 15-20 λεπτα, 
μεχρι να ροδισουν. Βγαλτε τα απο τον φουρνο, και αφηστε τα να κρυωσουν. 
Διατηρουνται για αρκετες ημερες, κλεισμενα σε ενα γυαλινο ή μεταλλικο σκευος.



Πηγή:illaboratoriodimmskg.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...